Γυναίκα

Γυναίκες: Πιο υγιείς, πιο δυνατές!

Ένα πολύ μικρό ποσοστό των ανθρώπων μπορεί να καλύψει πλήρως τις ενεργειακές του ανάγκες μέσω της διατροφής. 

Όσοι τα καταφέρνουν, είναι άξιοι επαίνου!

Αυτός είναι και ο λόγος που όλο και περισσότεροι καταφεύγουμε στα συμπληρώματα διατροφής.

Οι ανάγκες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, είναι διαφορετικές στα δύο φύλα.

Οι γυναίκες έχουν αυξημένες ανάγκες, πάντα, ανάλογα με τη φυσική δραστηριότητα και την ηλικία τους.

Γυμναστική

Μια γυναίκα που γυμνάζεται έχει αυξημένες ανάγκες για τόνωση, ενέργεια αλλά και προστασία από τους τραυματισμούς.

Πρέπει να τροφοδοτεί τον οργανισμό της με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ώστε να λειτουργεί στον μέγιστο βαθμό και η γυμναστική να αποδίδει τα αναμενόμενα.

Αυτά είναι τα συστατικά στα οποία πρέπει να είναι καλυμμένες οι ανάγκες της γυμναζόμενης γυναίκας: 

-Σίδηρος: Η έλλειψη σιδήρου, σε συνδυασμό με τον χαμηλό αιματοκρίτη, έχει ως αποτέλεσμα μειωμένες αντοχές και περιορισμένη απόδοση.

-Ιχθυέλαιο: Πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες (οι φλεγμονές, λόγω μεγάλης επιβάρυνσης ή λανθασμένου τρόπου άσκησης, είναι συχνές σε όσες αθλούνται), ενώ βοηθά στην υγεία και την ενυδάτωση των αρθρώσεων, ώστε να διατηρούνται ελαστικές και να αποφεύγονται οι τραυματισμοί.

-Μαγνήσιο: Προλαμβάνει τις κράμπες και, παράλληλα, χαλαρώνει το νευρικό σύστημα μετά τη γυμναστική.

-Βιταμίνες Α, C, E, ψευδάργυρος: Καθώς η έντονη αεροβική άσκηση προκαλεί την παραγωγή ελεύθερων ριζών, ο οργανισμός χρειάζεται αυξημένες ποσότητες αντιοξειδωτικών στοιχείων.

Προσπάθεια σύλληψης

Απαραίτητα συστατικά για να δημιουργήσει μια γυναίκα τις ιδανικές συνθήκες, ώστε ο οργανισμός της να παράγει ποιοτικά ωάρια, είναι: 

-Φολικό οξύ: Συμβάλλει στην παραγωγή καλύτερης ποιότητας ωαρίων, που είναι πιο πιθανόν να γονιμοποιηθούν και να δώσουν υγιή έμβρυα, γι’ αυτό και οι γυναικολόγοι συστήνουν στις γυναίκες να το λαμβάνουν τουλάχιστον για 3-6 μήνες πριν από την πιθανή σύλληψη.

-Βιταμίνη Β12: Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των ωοθηκών και των αναπαραγωγικών οργάνων.

-Ινοσιτόλη: Συμβάλλει στη μείωση των ανδρικών ορμονών και την καλύτερη ρύθμιση των ωοθηκών, βελτιώνοντας την ποιότητα των ωοκυττάρων και αυξάνοντας παράλληλα τον αριθμό τους, είτε σε φυσική είτε σε υποβοηθούμενη προσπάθεια σύλληψης.

-Βιταμίνη Ε: Συντελεί στην ορμονική ρύθμιση και βελτιώνει την ποιότητα των ωαρίων.

-Βιταμίνη D: Μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και δείχνει να αυξάνει τις πιθανότητες μιας επιτυχούς εμφύτευσης του εμβρύου στη μήτρα.

-Ιώδιο: Σημαντική ανεπάρκεια ιωδίου έχει συνδεθεί με δυσκολίες επίτευξης κύησης.

Εγκυμοσύνη

Κατά κανόνα, η διατροφή μιας μέλλουσας μητέρας είναι πιο προσεγμένη και

φροντισμένη απ’ ό,τι συνήθως.

Λόγω όμως των αυξημένων αναγκών της, είναι σημαντικό να λαμβάνει:

-Φολικό οξύ: Συντελεί στην παραγωγή περισσότερου αίματος, που έχει ανάγκη τόσο ο οργανισμός της μητέρας όσο και αυτός του εμβρύου, και βοηθά στη λειτουργία των ενζύμων.

Συμβάλλει επίσης, στην πρόληψη συγγενών ανωμαλιών του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού του εμβρύου, και γενικότερα στην ομαλή νευρολογική του ανάπτυξη.

-Ασβέστιο: Συντελεί στον ομαλό σχηματισμό οστών και δοντιών του εμβρύου, χωρίς να εξαντλούνται τα αποθέματα της μητέρας.

-Μαγνήσιο: Ρυθμίζει τον μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων, και συμβάλλει στη μεταφορά τους στα κύτταρα της μητέρας και του εμβρύου.

Επιπρόσθετα, προλαμβάνει την εμφάνιση κραμπών και χαλαρώνει τη μήτρα, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές πρόωρες συσπάσεις της.

-Ψευδάργυρο: Απαραίτητος για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, ιδίως για τη σωστή ανάπτυξη του νευρικού του συστήματος, καθώς και για την αποφυγή γέννησης λιποβαρών βρεφών.

-Βιταμίνη D: Διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία των οστών, των δοντιών και των περισσότερων ιστών του εμβρύου, αλλά και στην απορρόφηση του ασβεστίου, τόσο από το έμβρυο όσο και από τη μητέρα.

-Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Απαραίτητα για τον σχηματισμό του κεντρικού νευρικού συστήματος, του εγκεφάλου και των οφθαλμών του εμβρύου, ενώ έχουν καρδιοπροστατευτική δράση στην έγκυο.

Εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες, κατά την εμμηνόπαυση ή στην προεμμηνοπαυσιακή περίοδο, βιώνουν μεγάλες αλλαγές στο σώμα και τη διάθεσή τους.

Τα παρακάτω θρεπτικά συστατικά τις βοηθούν να κάνουν αυτή τη μετάβαση πιο ομαλά και ανώδυνα:

-Βιταμίνη Β12: Με την ηλικία, μειώνονται τα στομαχικά οξέα, άρα και η απορρόφηση της Β12, απαραίτητης για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

-Βιταμίνη Ε: Με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μειώνει το οξειδωτικό στρες και επιβραδύνει τη γήρανση.

Επιπλέον, συμβάλλει στην ορμονική ρύθμιση, η οποία είναι θεμελιώδης σε αυτή τη φάση της ζωής.

-Ασβέστιο: Βελτιώνει την ποιότητα οστών και δοντιών, και μειώνει τον κίνδυνο οστικών καταγμάτων.

-Βιταμίνη D: Mόνο με τη λήψη βιταμίνης D μπορούν οι γυναίκες να διατηρήσουν αυτή την περίοδο τα οστά και τα δόντια τους σε καλή κατάσταση, καθώς σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Κ2 (με αντένδειξη, αν λαμβάνεται αντιπηκτική αγωγή) κατευθύνει το ασβέστιο στα κύτταρα, προκειμένου να απορροφηθεί.

Παράλληλα, προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

-Μαγνήσιο: Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, την καλύτερη λειτουργία του μυϊκού, νευρικού και καρδιαγγειακού συστήματος, καθώς και στον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος.

-Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και τη μείωση κινδύνου έκπτωσης της νοητικής λειτουργίας.

Επίσης, βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τον έλεγχο της χοληστερόλης.

Τέλος, επειδή μειώνουν τις φλεγμονές και βελτιώνουν την ενυδάτωση του οργανισμού, είναι απαραίτητα για πολλές διαδικασίες και λειτουργίες των περισσότερων ιστών και οργάνων της γυναίκας.

-Προβιοτικά: Για την καλύτερη ρύθμιση της κινητικότητας και της λειτουργίας του εντέρου και τη βέλτιστη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές.

-Έλαιο νυχτολούλουδου: Πλούσια πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (γ-λινολεϊκό οξύ), βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών, έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

-Αν παρουσιάζονται ελλείψεις απαραίτητων συστατικών συμβουλευόμαστε τον κατάλληλο γιατρό

-Αν παρουσιάζουμε συγκεκριμένες ελλείψεις των απαραίτητων συστατικών, διαπιστωμένες μέσω εξετάσεων, θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον κατάλληλο επιστήμονα υγείας (ιατρό, φαρμακοποιό, διατροφολόγο), προκειμένου να μας κατευθύνει στη λήψη τους, για να εξισορροπήσουμε και πάλι τον οργανισμό μας.

Αν λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή, ή παρατηρήσουμε κάτι μη φυσιολογικό στον οργανισμό μας, πρέπει επίσης να απευθυνθούμε στον επιστήμονα υγείας που εμπιστευόμαστε, για να μας κατευθύνει καταλλήλως.

Γυναίκα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

06.02.2024

Νέα μελέτη: Πολύ συχνή η βαριά κατάθλιψη για τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, οι γυναίκες που μαθαίνουν ότι έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς κατάθλιψης, η οποία ενδέχεται να φθάσει ακόμα και στον αυτοκτονικό ιδεασμό. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία συχνή ενδοκρινική διαταραχή. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 8-13% των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο σε ποσοστό […]

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

28.09.2023

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες

27.09.2023

Λιγούρες: Γιατί πεινάμε πιο πολύ πριν την περίοδο;

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

12.09.2023

Τον γνωρίζατε; – Αυτός είναι ο μήνας που είναι πιθανότερο να πάρετε διαζύγιο

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε