Γυναίκα

Ποιό μέγεθος στήθους προτιμούν τελικά οι άντρες στις γυναίκες;

Η αντίληψη που θέλει τα μεγάλα στήθη να αποτελούν τη σταθερή προτίμηση των αντρών δεν ευσταθούν. Διατρέχουμε διαπολιτισμικές έρευνες και σας αποκαλύπτουμε ποιο μέγεθος στήθους αποτελεί αυτό που θέλουν και οι άντρες και οι γυναίκες…

Τέτοιες έρευνες, για το προτιμητέο στήθος, πραγματοποιούνται από τη δεκαετία του ’60, με απλά ερωτηματολόγια – πιο απλά δεν γίνεται: Οι ερευνητές δείχνουν φωτογραφίες ή σκίτσα γυμνόστηθων γυναικών και οι άντρες επιλέγουν ποιο τους αρέσει περισσότερο.

Σε μία τέτοια ξακουστή έρευνα που έγινε το 1968 φάνηκε ότι η προτίμηση του ανδρικού πληθυσμού ξεκινάει με στήθη μεσαίου μεγέθους, συνεχίζει με τα μεγάλα και καταλήγει με τα μικρά. Τα πολύ μεγάλα στήθη δεν προτιμώνται, όπως επίσης και τα πολύ – πολύ μικρά στήθη, που οι άνδρες αποκαλούν πλάκα (το μετά βίας «A cup» που λένε και τα περιοδικά). Από εκεί και πέρα πραγματοποιήθηκαν πολλές αντίστοιχες έρευνες, όπου οι άνδρες κατά κύριο λόγο βαθμολογούσαν τα μεσαίου μεγέθους στήθη περισσότερο από όλα τα άλλα.

Μία σχετικά πρόσφατη μελέτη, το 2013, επιβεβαίωσε τα παραπάνω και διαπίστωσε ότι τα πολύ μεγάλα στήθη είναι ταυτισμένα στο μυαλό των αντρών με ένα είδος καλοπροαίρετου ή εχθρικού  σεξισμού, ήτοι οι άντρες που θέλουν γυναίκες με μεγάλα στήθη τις θεωρούν κάπως σαν αντικείμενα του πόθου, με μεγαλύτερη σεξουαλικότητα από όλες τις άλλες, αλλά και κάπως εγκλωβισμένες σε αυτό το καλούπι –  περσόνα – στερεότυπο.

Διαπολιτισμικές παρατηρήσεις
Ασφαλώς, το στήθος και οι συμβολισμοί του ενέχουν αρκετές πολιτισμικές διαστάσεις. Μία έρευνα του 2010 σε περιοχές της Ωκεανίας έδειξε ότι οι Νεοζηλανδοί βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα σε σχέση με τους γείτονες της Παπούα – Νέας Γουινέας, αλλά και της Σαμόα.

Χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο, οι προτιμήσεις για τα στήθη των γυναικών αξιολογήθηκαν σε περισσότερους από 200 άνδρες από τα εν λόγω νησιωτικά συμπλέγματα.  Ένα σαφές συμπέρασμα ήταν ότι γενικώς οι άνδρες στην Παπούα – Νέα Γουϊνέα έδειξαν μεγαλύτερη προτίμηση στα μεγαλύτερα στήθη από τους Νεοζηλανδούς (θυμηθείτε και τα ντοκιμαντέρ με τους ιθαγενείς στο National Geographic για να καταλάβετε τα πρότυπα), ενώ οι άντρες της Σαμόα βρέθηκαν στη μέση.

Συγκεκριμένα, οι προτιμήσεις διέφεραν μεταξύ ανύπαντρων και παντρεμένων ανδρών. Στη Νέα Ζηλανδία, οι εργένηδες προτιμούσαν κατά κύριο λόγο τα μεσαία, ενώ οι παντρεμένοι τα μεγάλα.

Μία πιο πρόσφατη σχετική έρευνα, του 2017, έβαλε στην εξίσωση της προτιμήσεις των ανδρών από τέσσερις χώρες: τη Βραζιλία, το Καμερούν, τη Δημοκρατία της Τσεχίας και τη Ναμίμπια. Οι παράμετροι επιλογής ήταν δύο, η μία αφορούσε το μέγεθος και η άλλη το σχήμα, το πόσο στητό ήταν για την ακρίβεια. Αν και οι προτιμήσεις μεγέθους ποίκιλλαν, οι περισσότεροι συμμετέχοντες επέλεξαν το μεσαίου μεγέθους στήθους, ενώ η πλειονότητα εξεδήλωσε σταθερή προτίμηση για τα στητά στήθη, υποστηρίζοντας την ιδέα ότι το κακό σχήμα (πλαδαρότητα) υποδήλωνε ασυναίσθητα στο μυαλό των ανδρών υπογονιμότητα, ενώ το στητό, αγαλμάτινο και «στο θεό» υψηλή γονιμότητα.

Ορμονικές επισημάνσεις
Η απόρριψη των ανδρών για τα μικρά στήθη και η προτίμησή τους για μεσαία και μεγάλα υποστηρίζεται ασυναίσθητα από ότι το μέγεθος του μαστού σχετίζεται με τα επίπεδα των ορμονών γονιμότητας, συγκεκριμένα της γυναικείας ορμόνης οιστραδιόλης (το κυρίαρχο οιστρογόνο).

Οι γυναίκες με μεγάλα στήθη και μέση – δαχτυλίδι είχαν υψηλότερα επίπεδα του εν λόγω οιστρογόνου περίπου μεσοσταθμικά κατά 30%  από όλους τους άλλους συνδυασμούς. Αυτό κλείνει το μάτι όταν οι άντρες αναζητούν μια σύντροφό ζωής, καθώς μεγαλούτσικα στήθη και στενές μέσες, προοιωνίζουν σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες ότι θα συλλάβουν.

Το ότι αυτός ο γυναικείος σωματότυπος είναι πιο ελκυστικός είναι κάτι που έχει επιβεβαιωθεί από πολλές έρευνες και όσον αφορά το στήθος, είναι γνωστό τοις πάσι ότι η προσθετική στήθους αποτελεί την υπ. αριθμόν 1 αισθητική επέμβαση στην οποία καταφεύγουν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Εκτιμάται ότι οι πλαστικές στο στήθος που γίνονται ετησίως στον πλανήτη ανέρχονται σε πάνω από ένα εκατομμύριο.  Τις περισσότερες φορές, οι γυναίκες που ζήτησαν αύξηση στήθους το έκαναν γιατί αισθάνονταν μειονεκτικά ή είχαν αρνητικά συναισθήματα. Ενώ, σε δεύτερο βαθμό έρχονται οι εξωτερικές επιρροές, όπως οι επιθυμίες των συντρόφων τους ή οι κοινωνικοπολιτιστικές αναπαραστάσεις της ομορφιάς, τα πρότυπα δηλαδή στα οποία αποφάσιζαν να προσαρμοστούν. Και τις περισσότερες φορές, είναι το μικρό στήθος που μεταμορφώνεται σε μεσαίο ή «C cup», που λένε και τα γυναικεία περιοδικά.

Γυναίκα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

06.02.2024

Νέα μελέτη: Πολύ συχνή η βαριά κατάθλιψη για τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, οι γυναίκες που μαθαίνουν ότι έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς κατάθλιψης, η οποία ενδέχεται να φθάσει ακόμα και στον αυτοκτονικό ιδεασμό. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία συχνή ενδοκρινική διαταραχή. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 8-13% των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο σε ποσοστό […]

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

28.09.2023

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες

27.09.2023

Λιγούρες: Γιατί πεινάμε πιο πολύ πριν την περίοδο;

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

12.09.2023

Τον γνωρίζατε; – Αυτός είναι ο μήνας που είναι πιθανότερο να πάρετε διαζύγιο

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε