Γυναίκα

Τελικά μπορεί ένας άνδρας να προσποιηθεί οργασμό;

Ας μην κρυβόμαστε, οι περισσότεροι αν όχι όλοι μας, συνηθίζουμε να αναφέρουμε ότι οι άνδρες δεν είναι εγκεφαλικοί τύποι, όταν έχει να κάνει με το σεξ, σε αντίθεση με τις γυναίκες.

​Είναι, όμως, έτσι; Η επιστήμη διαφωνεί με αποδείξεις.

Ο ερεθισμός των ανδρών δεν περιορίζεται μόνο στα γεννητικά όργανα. Η διέγερσή τους ξεκινά από τον εγκέφαλο, με ερεθίσματα που προέρχονται είτε από την πραγματικότητα είτε από τη φαντασία τους, πολύ συχνά, δε, ακόμη και χωρίς καμία σαρκική επαφή.

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Neuroscience, ο εγκέφαλος και των δύο φύλων κατά τη διάρκεια του σεξ μοιάζει πολύ με τον εγκέφαλο ενός ανθρώπου, που παίρνει ηρωίνη! Μια διαφορά, ωστόσο, ανάμεσα στα δύο φύλα βρίσκεται στην λεγόμενη περιυδραγωγό φαιά ουσία, το σημείο του εγκεφάλου, δηλαδή, το οποίο ενεργοποιείται στις γυναίκες κατά την ερωτική πράξη.

Ο χειρουργός ουρολόγος ανδρολόγος Κωνσταντίνος A. Ρόκκας M.D. εξηγεί: «Τα μηνύματα ταξιδεύουν από τον εγκέφαλο διατρέχοντας το νωτιαίο μυελό, για να φθάσουν τελικά στα γεννητικά όργανα και να σταματήσουν την εκροή του αίματος από το πέος, οπότε να υπάρξει στύση. Δηλαδή το πέος από μαλακό και μικρό, να σκληρύνει, να επιμηκυνθεί και να ανορθωθεί».

Στη στύση το χρώμα του πέους σκουραίνει και το όργανο γεμίζει φλέβες. Ανάλογα με την ένταση του ερεθισμού, η στύση μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα ή να υποχωρήσει και να επαναληφθεί πολλές φορές. Όμως μπορεί εύκολα να διακοπεί, από κάποιους εξωτερικούς παράγοντες, όπως, για παράδειγμα, από έναν ξαφνικό θόρυβο ή μια αιφνίδια σκέψη.

Κεφάλαιο “οργασμός”

Ο οργασμός θεωρείται κορυφαία εμπειρία για τους άνδρες κι όταν κοντεύει, ο δρόμος είναι χωρίς επιστροφή. Οι σπασμοί της ουρήθρας και των μυών του πέους έχουν ως αποτέλεσμα την εκσπερμάτιση και την αίσθηση της υπέρτατης ηδονής. Η καρδιά χτυπάει δυνατά, οι κόρες των ματιών διαστέλλονται, αλλάζει ο ρυθμός της αναπνοής και παρατηρείται το λεγόμενο «σεξουαλικό αναψοκοκκίνισμα», το οποίο ξεκινά από την κοιλιά χαμηλά και απλώνεται στο στήθος, στον λαιμό και στο πρόσωπο..

«Όλο το μήκος της ουρήθρας συσπάται ρυθμικά, αναγκάζοντας το σπερματικό υγρό να εκτοξευθεί. Στον οργασμό οι συσπάσεις του πέους είναι ανάλογες με εκείνες του κόλπου. Στην αρχή, ανάμεσα σε δύο διαδοχικές συσπάσεις, μεσολαβούν περίπου 0,8 δευτερόλεπτα, αλλά οι επόμενες είναι λιγότερο δυνατές και όχι τόσο συχνές.

​Οι χαμηλότερης έντασης συσπάσεις της ουρήθρας εξακολουθούν συνήθως για αρκετά ακόμα δευτερόλεπτα σε ακανόνιστους ρυθμούς, εκκρίνοντας ελάχιστη ποσότητα υγρού. Αν ένας άνδρας δεν έχει κάνει σεξ για αρκετές ημέρες, εκσπερματώνει κατά κανόνα μεγαλύτερη ποσότητα σπερματικού υγρού από όση εάν ήταν σεξουαλικά δραστήριος», επισημαίνει ο κύριος Ρόκκας.

Η μεγαλύτερη ποσότητα προκαλεί εντονότερη απόλαυση και ίσως γι’ αυτό η ηδονή που αισθάνεται ένας άνδρας είναι ισχυρότερη έπειτα από ένα διάστημα αποχής.

Μια άλλη σημαντική πληροφορία σχετίζεται με το παθιασμένο σεξ, το οποίο ενεργοποιεί κάποιες περιοχές στον εγκέφαλο, που ευθύνονται για τον οργασμό, αλλά και για τον πόνο. Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί ενέργειες, όπως το δάγκωμα ή το τράβηγμα των μαλλιών δεν πονάνε ή είναι ερεθιστικά την ώρα του σεξ. Εξηγεί, επίσης, γιατί οι γκριμάτσες στο πρόσωπο τη στιγμή του οργασμού είναι όμοιες με εκείνες που κάνει ασυνείδητα κάποιος, όταν πονάει.

Ερωτήσεις – Απαντήσεις
Ο κύριος Ρόκκας απαντά σε τρεις πολύ συνηθισμένες ερωτήσεις:

Ο άνδρας μπορεί να υποκριθεί οργασμό; Σε αντίθεση με την γυναίκα, ο άνδρας δύσκολα μπορεί να κρυφτεί, πρώτ’ απ’ όλα γιατί η στύση είναι ένα απόλυτα φανερό φαινόμενο και δεύτερον γιατί ο οργασμός, που συνήθως συνδέεται με την εκσπερμάτιση, πάλι είναι κάτι το φανερό.

Υπάρχει οργασμός χωρίς εκσπερμάτιση; Ναι, μπορεί να υπάρχει οργασμός χωρίς εκσπερμάτιση. Για παράδειγμα άνδρες, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε ριζική αφαίρεση του προστάτη, λόγω κακοήθους νεοπλάσματος, δεν έχουν εκσπερμάτιση, όμως μπορούν να έχουν κανονικά την αίσθηση του οργασμού, μέσω των συσπάσεων των μυών της πυέλου. Επίσης υπάρχει και το φαινόμενο της παλίνδρομης εκσπερμάτισης, όπου, λόγω χειρουργικών ή φαρμακευτικών παρεμβάσεων στον προστάτη, το σπέρμα δεν κατευθύνεται προς τα έξω, αλλά πέφτει μέσα στην ουροδόχο κύστη και μετά αποβάλλεται με τα ούρα.

Τι γίνεται στο σώμα, όταν υπάρχει οργασμός; Κατά τη διάρκεια ενός οργασμού και μετά από αυτόν παράγονται ορμόνες, όπως η ωκυτοκίνη, οι οποίες σε διάφορες μελέτες αναφέρεται ότι μπορεί να έχουν, εκτός από μια ευεργετική επίδραση στη διάθεση του άνδρα, και προστατευτική δράση απέναντι σε διάφορες μορφές καρκίνου.

Γυναίκα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

06.02.2024

Νέα μελέτη: Πολύ συχνή η βαριά κατάθλιψη για τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, οι γυναίκες που μαθαίνουν ότι έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς κατάθλιψης, η οποία ενδέχεται να φθάσει ακόμα και στον αυτοκτονικό ιδεασμό. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία συχνή ενδοκρινική διαταραχή. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 8-13% των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο σε ποσοστό […]

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

28.09.2023

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες

27.09.2023

Λιγούρες: Γιατί πεινάμε πιο πολύ πριν την περίοδο;

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

12.09.2023

Τον γνωρίζατε; – Αυτός είναι ο μήνας που είναι πιθανότερο να πάρετε διαζύγιο

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε