Φάρμακα

Επανεξέταση της χορήγησης των αντισυλληπτικών χαπιών

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΦ, τον Φεβρουάριο του 2013, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε την επανεξέταση ορισμένων συνδυασμένων ορμονικών αντισυλληπτικών (ή αντισυλληπτικών συνδυασμού) (CHCs), εγκεκριμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), μετά από ανησυχίες στη Γαλλία σχετικά με το γνωστό κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής (VTE ή ύπαρξης θρόμβων στις φλέβες) και πιθανής μοιραίας πνευμονικής εμβολής με τη χρήση αυτών των φαρμάκων.

Η επανεξέταση καλύπτει επίσης τον κίνδυνο της αρτηριακής θρομβοεμβολής (σχηματισμός θρόμβων αίματος στις αρτηρίες), η οποία μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

Τα CHCs περιέχουν δύο τύπους των ορμονών, ένα οιστρογόνο και ένα προγεσταγόνο. Η επανεξέταση περιλαμβάνει αντισυλληπτικά που περιέχουν τα ακόλουθα προγεσταγόνα: χλωρμαδινόνη, desogestrel, dienogest, δροσπιρενόνη, ετονογεστρέλη, gestodene, νομεγεστρόλης, νορελγεστρομίνη και νοργκεστιμάτη. Τα CHCs τα οποία είναι υπό επανεξέταση α μερικές φορές αναφέρονται και ως «τρίτης γενιάς» ή «τέταρτης γενιά» αντισυλληπτικά (βλ. παρακάτω) και είναι διαθέσιμα ως χάπια, διαδερμικά επιθέματα (patches) και κολπικοί δακτύλιοι. Η τρέχουσα επανεξέταση αξιολογεί τον κίνδυνο θρομβοεμβολής με κάθε προγεσταγόνο ξεχωριστά.

Σημαντικά μηνύματα

  •     Tα συνδυασμένα ορμονικά αντισυλληπτικά (αντισυλληπτικά συνδυασμού) (CHCs) είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την πρόληψη της εγκυμοσύνης.
  •     Όλα τα CHCs συνδέονται με μια μικρή αύξηση του κινδύνου ΦΘΕ σε σύγκριση με τη μη χρήση.
  •     Ο απόλυτος κίνδυνος για ΦΘΕ είναι χαμηλός για όλες τα CHCs. Πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τους διαφορετικούς κινδύνους VTE με τα διάφορα προϊόντα ήδη περιλαμβάνονται στην περίληψη των χαρακτηριστικών των προϊόντων και στο φύλλο οδηγιών χρήσης των ασθενών για την υποστήριξη τεκμηριωμένης λήψης αποφάσεων από τους συνταγογράφους και τις γυναίκες. Οι διαφορές στους κινδύνους μεταξύ των προϊόντων αυτών συζητούνται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αναθεώρησης.
  •     Ο απόλυτος κίνδυνος αρτηριακών θρομβοεμβολικών επεισοδίων (ATE) είναι πολύ χαμηλός και σήμερα πιστεύεται ότι είναι παρόμοιος για όλα τα προγεσταγόνα.
  •     Εάν μια γυναίκα έχει ανησυχίες, θα πρέπει να γίνει μια λεπτομερής συζήτηση με το γιατρό της ώστε να τη βοηθήσει να αποφασίσει ποια αντισυλληπτικά μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα σε αυτήν. Η εν εξελίξει αναθεώρηση από μόνη της, δεν παρουσιάζει κανένα λόγο για μια γυναίκα για να σταματήσει τη λήψη των CHC της.
  •      Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν CHCs πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική συμβουλή εάν νομίζουν ότι παρουσιάζουν συμπτώματα φλεβικής ή αρτηριακής θρομβοεμβολής, τα οποία περιλαμβάνουν:
  •         έντονο πόνο και πρήξιμο σε οποιοδήποτε από τα πόδια ή πιο σπάνια στα χέρια
  •         ασυνήθιστο και ξαφνικό βήχα
  •         ξαφνικό και απότομο πόνο στο στήθος που μπορεί να φτάσει στο αριστερό χέρι
  •         δύσπνοια
  •         οποιοδήποτε ασυνήθιστο, σοβαρό, ή μακράς διάρκειας πονοκέφαλο ή επιδείνωση της ημικρανίας
  •         μερική ή ολική απώλεια της όρασης ή διπλωπία
  •         δυσκολίες στην ομιλία ή αδυναμία ομιλίας
  •         ξαφνικές αλλαγές στην ακοή, την όσφρηση, τη γεύση
  •         ζάλη ή λιποθυμία
  •         αδυναμία ή μούδιασμα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος
  •         έντονο πόνο στην κοιλιά.

Γενιές των ορμονικών αντισυλληπτικών προϊόντων – ιστορία

Τα ορμονικά αντισυλληπτικά μερικές φορές χαρακτηρίζονται από «γενεές», αντανακλώντας σε ποια χρονική στιγμή είχαν αναπτυχθεί και εγκριθεί για χρήση.

Για την πρώτη γενιά των αντισυλληπτικών χαπιών, που αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1960, χρησιμοποιήθηκε μια υψηλή συγκέντρωση των οιστρογόνων (καθόλου προγεσταγόνο). Αργότερα εισήχθη μια δεύτερη γενιά των ορμονικών αντισυλληπτικών. Αυτά τα φάρμακα συνδυάζουν χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων με διάφορα προγεσταγόνα σε διαφορετικές συγκεντρώσεις, συχνά λεβονοργεστρέλη. Από τη δεκαετία του 1990, έχουν αναπτυχθεί περαιτέρω συνδυασμένα ορμονικά αντισυλληπτικά προϊόντα. Περιέχουν διαφορετικά προγεσταγόνα από αυτά που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα δεύτερης γενιάς, με παρόμοια αντισυλληπτική δράση. Αυτά τα νεότερα προϊόντα μερικές φορές αναφέρονται ως τρίτης και τέταρτης γενιά αντισυλληπτικά.
Η ταξινόμηση αυτή δεν έχει επιστημονική βάση και δεν είναι τυποποιημένη, και μπορεί να διαφέρουν ανάμεσα σε βιβλία, εκδόσεις κτλ.

Υπάρχουν επίσης ορμονικά αντισυλληπτικά που περιέχουν μόνο προγεσταγόνο, και τα προϊόντα αυτά δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας διαδικασίας παραπομπής.
Γενικές πληροφορίες για την τρέχουσα επανεξέταση των CHCs

Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του EMA εξετάζει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τον κίνδυνο φλεβικής ή αρτηριακής θρομβοεμβολής με τα προαναφερθέντα CHCs, και θα εκδώσει μια σύσταση σχετικά με το θέμα.
Προηγούμενες αξιολογήσεις του EMA για τα συνδυασμένα από του στόματος αντισυλληπτικά (δείτε λεπτομέρειες παρακάτω) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο απόλυτη κίνδυνος για ΦΘΕ είναι χαμηλός, και πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο και τη διαχείριση του περιλαμβάνονται στις πληροφορίες των προϊόντων. Προηγούμενες αξιολογήσεις δεν εξέτασαν τον κίνδυνο αρτηριακής θρομβοεμβολής που συνδέεται με αυτά τα φάρμακα. Ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ χαμηλός και αυτή τη στιγμή θεωρείται ότι είναι παρόμοιος για όλα τα προγεσταγόνα.

Η PRAC εξετάζει τα δεδομένα που συλλέγονται από τους κατόχους της άδειας κυκλοφορίας, τις μελέτες χρήσης των φαρμάκων, τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία, καθώς και περιπτώσεις θρομβοεμβολής που αναφέρθηκαν από τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας. Ομάδες ειδικών έχουν συσταθεί ειδικά για να συζητήσουν το θέμα και παρουσίασαν τις απόψεις τους στην PRAC. Όλες οι πληροφορίες θα αξιοποιηθούν στην τρέχουσα αναθεώρηση.

Οι συστάσεις της PRAC θα κοινοποιηθούν στην Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP), η οποία θα υιοθετήσει σχετική γνώμη. Η γνωμοδότηση αυτή θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια νομικά δεσμευτική απόφαση.

Πηγή:iatronet.gr

Φάρμακα

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Μια 29χρονη influencer «καίει» με ανάρτησή της το εμβόλιο του Covid-19 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς όπως λέει οι γιατροί της είπαν ότι αυτό οφείλεται για το πρόβλημα που έχει στην καρδιά. Σε μια ανάρτηση στο Facebook την περασμένη εβδομάδα, το μοντέλο και επιχειρηματίας Florencia Tarque είπε: «Οι καρδιολόγοι λένε τώρα ότι το πρόβλημα της […]

20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ

Ο Τζον Γουάτς, ο οποίος έλαβε τρία εμβόλια και έχει διαγνωστεί με μια ποικιλία παθήσεων υγείας, είπε ότι το πρόγραμμα αποζημίωσης εμβολίων δεν έχει προχωρήσει σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και ότι τα εμβόλια προκάλεσαν μαζικές αυξήσεις θανάτων και ότι ο ίδιος δεν θέλει να γίνει ένα ακόμα […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

11.01.2024

Αρχίατρος της Φλόριντα: «Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ο αντίχριστος των σκευασμάτων»

08.01.2024

Διάσημος ιολόγος προειδοποιεί: «Οι χώρες που εμβολιάστηκαν κατά Covid-19 θα υποστούν μείωση πληθυσμού της τάξεως του 40%»!

05.01.2024

Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα: «Σταματήστε τα mRNA εμβόλια κατά Covid – Δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε ανθρώπους»!

28.11.2023

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά

23.11.2023

ΠΟΥ: «Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050»

21.11.2023

Αντιβιοτικά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε

16.11.2023

Βρετανία: «Πράσινο φως» σε γονιδιακή θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία και τη β-θαλασσαιμία

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε