Φάρμακα

Νέα μελέτη: O διαλογισμός είναι «εξίσου αποτελεσματικός» με τα αντικαταθλιπτικά

Η πρώτη μελέτη που συνέκρινε τον διαλογισμό ενσυνειδητότητας (mindfulness) με αντικαταθλιπτικό φάρμακο διαπιστώνει ότι  οι δύο αυτές προσεγγίσεις είναι εξίσου αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της διαταραχής γενικευμένου άγχους.

Η αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Psychiatry υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος μπορούν να βρουν ανακούφιση είτε λαμβάνοντας ένα αντικαταθλιπτικό χάπι κάθε μέρα, το οποίο μπορεί να έχει παρενέργειες, είτε με καθημερινή εξάσκηση στην ενσυνειδητότητα, η οποία απαιτεί μια σημαντική δέσμευση χρόνου.

Οι 276 ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες και είτε ακολούθησαν το πρόγραμμα διαλογισμού είτε έλαβαν εσιταλοπράμη, ένα ευρέως χορηγούμενο αντικαταθλιπτικό.

Το πρόγραμμα ενσυνειδητότητας ήταν απαιτητικό, καθώς περιλάμβανε δύο συνεδρίες των 2,5 ωρών δύο φορές την εβδομάδα, καθώς και καθημερινή εξάσκηση στο σπίτι για 45 λεπτά.

Έπειτα από δύο εβδομάδες, τα επίπεδα άγχους όπως εκτιμήθηκαν σε στάνταρτ κλίμακα είχαν υποχωρήσει και στις δύο ομάδες κατά περίπου 30% και συνέχισαν να μειώνονται τους επόμενους τέσσερις μήνες.

Η διαταραχή γενικευμένου άγχους, οι κρίσεις πανικού, η αγοραφοβία και το κοινωνικό άγχος είναι μερικές από τις πολυάριθμες διαταραχές άγχους, με τους πάσχοντες να υποφέρουν από επίμονες σκέψεις που επηρεάζουν την καθημερινότητα και τις σκέψεις τους.

Στις ΗΠΑ, οι διαταραχές άγχους επηρεάζουν το 40% των γυναικών κάποια στιγμή στη ζωή τους και τουλάχιστον έναν στους τέσσερις άνδρες, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης.

Η ενσυνειδητότητα είναι μια μορφή διαλογισμού στην οποία η προσοχή πρέπει να παραμένει εστιασμένη στο παρόν και το μυαλό εκπαιδεύεται να αγνοεί τις επίμονες σκέψεις. Συχνά περιλαμβάνει ασκήσεις αναπνοής και «σαρώσεις σώματος» στις οποίες οι συμμετέχοντες στρέφουν την προσοχή τους διαδοχικά σε κάθε περιοχή του σώματος, από τα πόδια μέχρι το κεφάλι. Όταν εμφανίζονται επίμονες σκέψεις, οι συμμετέχοντες καλούνται πρώτα να τις αναγνωρίζουν και μετά να τις αγνοούν.

Αντί να μηρυκάζει κανείς την ίδια δυσάρεστη σκέψη «μπορεί να πεις ‘Έχω αυτή τη σκέψη αλλά ας την αφήσω για τώρα» εξηγεί στο Associated Press η Ελίζαμπεθ Χόγκε του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν, επικεφαλής της μελέτης.

Με την εξάσκηση, η ενσυνειδητότητα «αλλάζει τη σχέση που έχουν οι άνθρωποι με τις σκέψεις τους ακόμα και όταν δεν διαλογίζονται».

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το mindfulness είναι πιο αποτελεσματικό από το τίποτα ή τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματικό με τη συμπεριφορική ψυχοθεραπεία στην αντιμετώπιση του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών παθήσεων.

Αυτή όμως είναι η πρώτη μελέτη που συγκρίνει την ενσυνειδητότητα με ψυχιατρικό φάρμακο, επισήμανε η Χόγκε. Τα ευρήματα ίσως πιέσουν τις ασφαλιστικές εταιρείες να καλύπτουν το κόστος, που μπορεί να φτάσει τα 300 με 500 δολάρια για ένα πρόγραμμα των οκτώ εβδομάδων.

Η μελέτη διήρκεσε έξι μήνες και πραγματοποιήθηκε σε ιατρικά κέντρα της Ουάσιγκτον, της Βοστώνης και της Νέας Υόρκης.

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε μια κλίμακα εκτίμησης του άγχους από το 1 έως το 7, με μέσο σκορ 4,5 πριν από την έναρξη της δοκιμής. Έπειτα από δύο εβδομάδες έπεσε στο 3 και συνέχισε να πέφτει ελαφρώς και στις δύο ομάδες στους τρεις και τους έξι μήνες.

Δέκα άτομα στην ομάδα του αντικαταθλιπτικού σταμάτησαν τη θεραπεία λόγω παρενεργειών, όπως αϋπνία, ναυτία και κόπωση. Κανένας εθελοντής δεν αποσύρθηκε από την ομάδα του διαλογισμού, αν και 13 άτομα ανέφεραν αύξηση του άγχους.

Η μελέτη «επιβεβαιώνει πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι η ενσυνειδητότητα όταν ασκείται αποτελεσματικά» σχολίασε ο Σίναν Φίσερ του Πανεπιστημίου Νορθγούστερν, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Τα ευρήματα ωστόσο δείχνουν ότι η συμμόρφωση με το πρόγραμμα της ενσυνειδητότητας ήταν μάλλον χαμηλή. Έξι μήνες μετά την έναρξη της δοκιμής, το 58% στην ομάδα του αντικαταθλιπτικού συνέχιζε να παίρνει το φάρμακο, ενώ μόνο το 28% στην ομάδα της ενσυνειδητότητας συνέχιζε τον διαλογισμό.

Ο δρ Σκοτ Κράκοβερ, ψυχίατρος με έδρα τη Νέα Υόρκη, σχολίασε πως πολλοί άνθρωποι νιώθουν πως δεν έχουν ελεύθερο χρόνο για διαλογισμό, ειδικά αν πρόκειται για ομαδικό πρόγραμμα.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η ενσυνειδητότητα ίσως είναι προτιμότερη σε ανθρώπους με μέτρια επίπεδα άγχους. Για άτομα με πιο σοβαρό άγχος συνταγογραφεί συνήθως φάρμακα.

Φάρμακα

20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ

Ο Τζον Γουάτς, ο οποίος έλαβε τρία εμβόλια και έχει διαγνωστεί με μια ποικιλία παθήσεων υγείας, είπε ότι το πρόγραμμα αποζημίωσης εμβολίων δεν έχει προχωρήσει σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και ότι τα εμβόλια προκάλεσαν μαζικές αυξήσεις θανάτων και ότι ο ίδιος δεν θέλει να γίνει ένα ακόμα […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

11.01.2024

Αρχίατρος της Φλόριντα: «Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ο αντίχριστος των σκευασμάτων»

08.01.2024

Διάσημος ιολόγος προειδοποιεί: «Οι χώρες που εμβολιάστηκαν κατά Covid-19 θα υποστούν μείωση πληθυσμού της τάξεως του 40%»!

05.01.2024

Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα: «Σταματήστε τα mRNA εμβόλια κατά Covid – Δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε ανθρώπους»!

28.11.2023

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά

23.11.2023

ΠΟΥ: «Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050»

21.11.2023

Αντιβιοτικά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε

16.11.2023

Βρετανία: «Πράσινο φως» σε γονιδιακή θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία και τη β-θαλασσαιμία

10.11.2023

ΗΠΑ: Έδωσαν το «πράσινο φως» για το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού τσικουνγκούνια

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού