Γυναίκα

Ιβουπροφαίνη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την έμμηνο ρύση;

Ίσως έχετε ακούσει ότι υψηλές δόσεις ιβουπροφαίνης ή άλλων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορούν να σταματήσουν ή να καθυστερήσουν… βάσει σχεδίου την έμμηνο ρύση της γυναίκας. Λειτουργούν, όμως; Είναι ασφαλή;

“Αν και τα αντιφλεγμονώδη όπως η ιβουπροφαίνη ενδέχεται να μειώσουν ή και να καθυστερήσουν την έμμηνο ρύση, δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί αυτό”, λέει η γυναικολόγος δρ. Rebecca Russell. “Τα φάρμακα επηρεάζουν κάθε άνθρωπο με διαφορετικό τρόπο”.

Πόση ιβουπροφαίνη χρειάζεται για να σταματήσει η έμμηνος ρύση

Αν και η ιβουπροφαίνη είναι ένα ισχυρό αναλγητικό, θα χρειαζόταν υψηλή δόση για να επηρεάσει την έμμηνο ρύση. “Η διακοπή της εμμήνου ρύσεως θα απαιτούσε υψηλότερη δόση από την συνιστώμενη, για οποιοδήποτε αντιφλεγμονώδες που λαμβάνεται χωρίς ιατρική συνταγή. Επιπλέον, η λήψη της θα έπρεπε να γίνεται πολύ τακτικά”, λέει η δρ. Russell.

Πώς η ιβουπροφαίνη επηρεάζει την έμμηνο ρύση

“Τα αντιφλεγμονώδη όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη μειώνουν την παραγωγή προσταγλανδινών”, εξηγεί. Οι προσταγλανδίνες είναι χημικές ουσίες που “ενεργοποιούν” την μήτρα ώστε αυτή να αποβάλλει το ενδομήτριο (βλεννογόνο της μήτρας) κάθε μήνα. Ωστόσο, η δρ. Russell επισημαίνει ότι η λήψη ιβουπροφαίνης θα καθυστερήσει την έμμηνο ρύση για όχι περισσότερο από μία ή δύο ημέρες.

Συνιστάται η λήψη ιβουπροφαίνης για τη διακοπή της εμμήνου ρύσεως;

Η λήψη αναλγητικών ή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων οποιουδήποτε είδους πρέπει να γίνεται με προσοχή. Η δρ. Russell προτείνει να λάβετε εναλλακτικά μέτρα για την καθυστέρηση της εμμήνου ρύσεως, εάν χρειάζεται. “Δεν το έχω δει να προτείνεται σε κανένα ιατρικό περιοδικό και δεν θα συνιστούσα σε καμία γυναίκα να το δοκιμάσει μόνη της”, τονίζει.

Αντίθετα, η δρ. Russell συνιστά να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για ορμονούχα σκευάσματα που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την έμμηνο ρύση, εάν υπάρχει ιατρικός λόγος. Στις πιθανές επιλογές συμπεριλαμβάνονται οιστρογόνα, προγεστερόνη και αντισυλληπτικά.

Προκαλεί παρενέργειες η ιβουπροφαίνη με σκοπό τη διακοπή της εμμήνου ρύσεως;

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους κινδύνους και τα πιθανά συμπτώματα από την λήψη υψηλών δόσεων ιβουπροφαίνης. Μερικά σοβαρά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • βλάβη στους νεφρούς
  • οίδημα (πρήξιμο)
  • έλκος στομάχου
  • αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας

Ωστόσο, οι περισσότερες νεαρές, υγιείς γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα αν πάρουν μια φορά υψηλή δόση. Οπωσδήποτε όμως αυτό δεν συνιστάται και σίγουρα όχι χωρίς ιατρική συμβουλή και παρακολούθηση.

Μπορεί η ιβουπροφαίνη να βοηθήσει στην μείωση της βαριάς εμμήνου ρύσεως;

Μπορεί επίσης να αναρωτιέστε, τι γίνεται αν έχετε βαριά περίοδο (μηνορραγία), δηλαδή μεγάλη απώλεια αίματος σε αλλεπάλληλες περιόδους. Είναι δυνατή η χρήση της ιβουπροφαίνης ως τρόπου διαχείρισής της;

“Μία από τις θεραπείες που συνιστάται για την βαριά μηνορραγία είναι υψηλές δόσεις μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων”, λέει η δρ. Russell. “Έχουν κάποιες δυνατότητες να βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα”. Εντούτοις, η δρ. Russell διευκρινίζει ότι θα επιβραδύνουν τη ροή του αίματος μόνο κατά περίπου 10-20%.

Η ιβουπροφαίνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να καταπραΰνει τους πόνους της εμμήνου ρύσεως. «Αν και συνιστούμε την ιβουπροφαίνη σε πολλές γυναίκες με έντονους πόνους και κράμπες περιόδου, οι περισσότερες δεν παρατηρούν σημαντικές αλλαγές στη ροή του αίματος», προσθέτει.

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για να καθυστερήσετε την έμμηνο ρύση

Εάν θέλετε να καθυστερήσετε την έμμηνο ρύση σας, η καλύτερη επιλογή θα εξαρτηθεί από το πόσο νωρίς θα συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, επισημαίνει η δρ. Russell.

Εάν επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας μερικούς μήνες πριν από την χρονική περίοδο που θέλετε να αλλάξετε τις ημέρες εμμήνου ρύσεως, τότε τα αντισυλληπτικά φάρμακα είναι πιθανότατα η καλύτερη μέθοδος για να καθυστερήσετε αξιόπιστα την έμμηνο ρύση σας, λέει η δρ. Russell.

Εάν ζητήσετε βοήθεια 1-2 εβδομάδες νωρίτερα, τότε μια υψηλή δόση προγεστερόνης ίσως είναι η καλύτερη επιλογή για να καθυστερήσετε την έμμηνο ρύση σας για μια εβδομάδα περίπου.

Αλλά να θυμάστε:

Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να μην έχουν περίοδο για έναν ολόκληρο χρόνο και να μην έχουν καθόλου αίμα όταν υποβάλλονται σε ορισμένες θεραπείες, ενώ άλλες θα καθυστερήσουν μόνο την περίοδό τους για 2-3 εβδομάδες και στη συνέχεια θα αρχίσουν να παρουσιάζουν αιμορραγία.

“Σε μερικές γυναίκες, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να σταματήσουμε εντελώς την έμμηνο ρύση σας, αλλά μπορούμε να την μειώσουμε σε ένταση ή να την καθυστερήσουμε”, είπε η δρ. Russell.

Γυναίκα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

06.02.2024

Νέα μελέτη: Πολύ συχνή η βαριά κατάθλιψη για τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, οι γυναίκες που μαθαίνουν ότι έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς κατάθλιψης, η οποία ενδέχεται να φθάσει ακόμα και στον αυτοκτονικό ιδεασμό. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία συχνή ενδοκρινική διαταραχή. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 8-13% των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο σε ποσοστό […]

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

28.09.2023

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες

27.09.2023

Λιγούρες: Γιατί πεινάμε πιο πολύ πριν την περίοδο;

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

12.09.2023

Τον γνωρίζατε; – Αυτός είναι ο μήνας που είναι πιθανότερο να πάρετε διαζύγιο

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε