Φάρμακα

Προσοχή: Aυτά τα φάρμακα προκαλούν αίσθημα κόπωσης και υπνηλία

Είναι αναμενόμενο να αισθάνεστε κουρασμένοι, εάν πάρετε ένα υπνωτικό χάπι. Αλλά και άλλα είδη φαρμάκων μπορούν επίσης να προκαλέσουν κόπωση.

Το αίσθημα κόπωσης είναι μια από τις πιο συχνές παρενέργειες από συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Όταν τα φάρμακα σας κάνουν να νιώθετε κούραση, είναι συχνά επειδή επηρεάζουν τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλό σας που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές.

Τα νεύρα χρησιμοποιούν τους νευροδιαβιβαστές, για να μεταφέρουν μηνύματα μεταξύ τους. Μερικοί από αυτούς ελέγχουν το πόσο σε εγρήγορση, ή σε υπνηλία νιώθετε.

Φάρμακα που προκαλούν κόπωση

Αντιισταμινικά (για τις αλλεργίες)

Τέτοια είναι η διφαινυδραμίνη, η βρωμοφαινιραμίνη, η υδροξυζίνη και η μεκλιζίνη. Μερικά από αυτά τα αντιισταμινικά υπάρχουν και σε υπνωτικά χάπια.

Αντικαταθλιπτικά

Ένας τύπος αντικαταθλιπτικών που ονομάζονται τρικυκλικά μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κόπωση και υπνηλία. Μερικά προκαλούν πιο έντονα συμπτώματα, όπως η αμιτριπτυλίνη, η δοξεπίνη, η ιμιπραμίνη και η τριμιπραμίνη.

Φάρμακα για το άγχος

Οι βενζοδιαζεπίνες, όπως η αλπραζολάμη, η κλοναζεπάμη, η διαζεπάμη και η λοραζεπάμη μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε υπνηλία ή αδυναμία για μερικές ώρες έως αρκετές ημέρες, ανάλογα με το ποια παίρνετε.

Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση

Βήτα-αναστολείς, όπως η ατενολόλη, η μετοπρολόλη και η υδροχλωρική προπρανολόλη, είναι μερικά από αυτά. Λειτουργούν επιβραδύνοντας την καρδιά, κάτι που μπορεί να σας προκαλέσει κόπωση.

Αντικαρκινικά

Διαφορετικοί τύποι θεραπείας για τον καρκίνο μπορεί να προκαλέσουν έντονη κόπωση, αλλάζοντας τα επίπεδα πρωτεϊνών και ορμονών στον οργανισμό. Καθώς σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα, βλάπτουν ή καταστρέφουν επίσης ορισμένα φυσιολογικά κύτταρα. Τότε ο οργανισμός πρέπει να ξοδέψει επιπλέον ενέργεια, για να διορθώσει ή να καθαρίσει τα κύτταρα.

Φάρμακα για το έντερο

Φάρμακα που ελέγχουν τη ναυτίααντι-εμετικά, ή φάρμακα για τη διάρροια μπορεί να σας προκαλέσουν υπνηλία.

Μυοχαλαρωτικά

Τα περισσότερα μυοχαλαρωτικά δεν λειτουργούν απευθείας στους μύες. Αντίθετα, λειτουργούν στα νεύρα του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης για να χαλαρώσουν οι μύες. Οι επιπτώσεις τους στο νευρικό σας σύστημα μπορεί να σας κουράσουν. Μερικά κοινά μυοχαλαρωτικά είναι η καρισοπροδόλη και η κυκλοβενζαπρίνη.

Οπιοειδή παυσίπονα

Τα οπιοειδή δρουν σαν τις χημικές ουσίες που παράγει ο οργανισμός για τον έλεγχο του πόνου, που ονομάζονται ενδορφίνες. Συνήθεις είναι η μορφίνη, η οξυμορφόνη, η οξυκωδόνη, η φαιντανύλη, η ασπιρίνη, η ακεταμινοφαίνη, καθώς και κάποιοι συνδυασμοί αυτών σε ενιαίο φάρμακο.

Φάρμακα κατά της επιληψίας

Ονομάζονται επίσης αντισπασμωδικά. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να λειτουργήσουν στα εγκεφαλικά κύτταρα, ή στις χημικές ουσίες που αυτά χρησιμοποιούν, για να στείλουν μηνύματα. Μερικά από αυτά τα φάρμακα είναι τα ίδια που θεραπεύουν το άγχος, όπως οι βενζοδιαζεπίνες. Άλλα κοινά φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων είναι η καρβαμαζεπίνη, η φαινοβαρβιτάλη, η φαινυτοΐνη, η τοπιραμάτη και το βαλπροϊκό οξύ.

Εάν το είδος του φαρμάκου που παίρνετε και σας προκαλεί κόπωση δεν αναφέρεται παραπάνω, ελέγξτε την ετικέτα για φράσεις όπως “μπορεί να προκαλέσει υπνηλία”. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ξέρετε τι να περιμένετε ενώ το παίρνετε.

Τι μπορείτε να κάνετε για την κόπωση και υπνηλία που σας προκαλούν κάποια φάρμακα

Εάν κάποιο φάρμακό σας σας κάνει να αισθάνεστε εξαντλημένοι, μην σταματήσετε να το παίρνετε. Μπορείτε να δοκιμάσετε άλλους τρόπους για να καταπολεμήσετε την παρενέργεια και να πάρετε μια ώθηση ενέργειας:

  • Ασκηθείτε: κάντε λίγο γρήγορο περπάτημα, ή μερικές διατάσεις
  • Πάρτε βαθιές ανάσες
  • Πιείτε λίγη καφεΐνη, όπως καφέ ή τσάι

Εάν πρόκειται για φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή, ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν υπάρχουν εκδοχές του που να μην προκαλούν υπνηλία. Είναι σημαντικό να ρωτήσετε για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα επηρεάσει άλλα φάρμακα που παίρνετε.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε κόπωση αισθάνεστε από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί να:

  • Αλλάξει το φάρμακο που παίρνετε
  • Αλλάξει τη δοσολογία σας
  • Σας συστήσει να παίρνετε το φάρμακό σας σε διαφορετική ώρα, όπως το βράδυ ή πριν τον ύπνο
  • Σας συνταγογραφήσει ένα φάρμακο που θα σας βοηθήσει να νιώσετε σε εγρήγορση

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην πάρετε κανένα φάρμακο που υποτίθεται ότι θα σας βοηθήσει να μείνετε ξύπνιοι, εκτός εάν ο γιατρός σας πει ότι είναι εντάξει.

Φάρμακα

20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ

Ο Τζον Γουάτς, ο οποίος έλαβε τρία εμβόλια και έχει διαγνωστεί με μια ποικιλία παθήσεων υγείας, είπε ότι το πρόγραμμα αποζημίωσης εμβολίων δεν έχει προχωρήσει σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και ότι τα εμβόλια προκάλεσαν μαζικές αυξήσεις θανάτων και ότι ο ίδιος δεν θέλει να γίνει ένα ακόμα […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

11.01.2024

Αρχίατρος της Φλόριντα: «Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ο αντίχριστος των σκευασμάτων»

08.01.2024

Διάσημος ιολόγος προειδοποιεί: «Οι χώρες που εμβολιάστηκαν κατά Covid-19 θα υποστούν μείωση πληθυσμού της τάξεως του 40%»!

05.01.2024

Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα: «Σταματήστε τα mRNA εμβόλια κατά Covid – Δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε ανθρώπους»!

28.11.2023

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά

23.11.2023

ΠΟΥ: «Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050»

21.11.2023

Αντιβιοτικά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε

16.11.2023

Βρετανία: «Πράσινο φως» σε γονιδιακή θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία και τη β-θαλασσαιμία

10.11.2023

ΗΠΑ: Έδωσαν το «πράσινο φως» για το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού τσικουνγκούνια

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού