Φάρμακα

Στέλεχος Όμικρον: Τα τελευταία δεδομένα για την αποτελεσματικότητα εμβολίων και Μονοκλωνικών Αντισωμάτων

Μία επιστημονική ομάδα από το Columbia University των ΗΠΑ σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, θέλησαν να εξετάσουν την ικανότητα του στελέχους Όμικρον να αποφεύγει την εξουδετέρωση από τα εμβόλια, καθώς και τις θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Εξερευνώντας λεπτομερώς τους μηχανισμούς της ανοσίας για το παραπάνω στέλεχος, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι σύντομα θα χρειαστούμε νέα εμβόλια και θεραπείες τα οποία θα μπορούν να προβλέψουν τις μεταλλάξεις του ιού.

Το στέλεχος Όμικρον, όπως ήδη γνωρίζουμε, φέρει ένα σημαντικό αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα, γεγονός που έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα τόσο των εμβολίων, όσο και των θεραπειών που χρησιμοποιούν μονοκλωνικά αντισώματα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν την ικανότητα των αντισωμάτων που παράγονται από τα εμβόλια να εξουδετερώνουν το στέλεχος Όμικρον στο εργαστήριο.

Προκειμένου να επιβεβαιώσουν τις παρατηρήσεις τους χρησιμοποίησαν τόσο ζωντανούς ιούς όσο και ψευδοϊούς που είχαν τροποποιηθεί έτσι ώστε να μοιάζουν με το στέλεχος Όμικρον.

Όπως παρατήρησαν:

– στους πλήρως εμβολιασμένους ασθενείς (2 δόσεις με Pfizer, Moderna, AstraZeneca ή 1 δόση Johnson & Johnson), τα αντισώματα είχαν σημαντικά μειωμένη αποτελεσματικότητα στην εξουδετέρωση του στελέχους Όμικρον συγκριτικά με το αρχικό στέλεχος της πανδημίας.

Τα αντισώματα των ασθενών με ιστορικό λοίμωξης είχαν ακόμη πιο χαμηλή αποτελεσματικότητα.

Η χορήγηση μίας τρίτης δόσης με οποιοδήποτε από τα mRNA εμβόλια βελτίωνε σημαντικά την αποτελεσματικότητα, ωστόσο η τελευταία ήταν και πάλι χαμηλότερη σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στα προηγούμενα στελέχη του ιού.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τόσο οι ασθενείς με ιστορικό λοίμωξης όσο και αυτοί που έχουν κάνει 2 δόσεις των εμβολίων της COVID-19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης με το στέλεχος Όμικρον.

Η τρίτη δόση των εμβολίων μπορεί να προστατεύσει σε κάποιο βαθμό από το στέλεχος Όμικρον, ωστόσο και πάλι δεν θα πρέπει να περιμένουμε εξίσου υψηλή ανοσία με αυτή που παρατηρήθηκε στα προηγούμενα στελέχη της πανδημίας», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, David Ho.

Τα αποτελέσματα της μελέτης συμφωνούν με αυτά προηγουμένων ερευνών από τη Νότια Αφρική και τη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες είχαν επίσης παρατηρήσει μείωση στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων μετά την εμφάνιση του νέου στελέχους.

Οι περισσότερες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων δεν εξουδετερώνουν το στέλεχος Όμικρον. 

Γνωρίζουμε σήμερα ότι οι θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων, εφόσον χορηγηθούν νωρίς στην πορεία της λοίμωξης μπορεί να αποτρέψουν την εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων από την COVID-19.

Ωστόσο, όπως διαπίστωσε η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης, σχεδόν όλες οι θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων που κυκλοφορούν σήμερα δεν μπορούν να περιορίσουν τον πολλαπλασιασμό του στελέχους Όμικρον.

Από όλες τις θεραπείες που εξέτασε η μελέτη, μόλις μία (η Brii198, η οποία έχει εγκριθεί και κυκλοφορεί στην Κίνα) ήταν ικανή να προστατεύσει σε κάποιο βαθμό από τα σοβαρά συμπτώματα του ιού.

Μία παραλλαγή του στελέχους Όμικρον έχει ανθεκτικότητα και σε αυτή τη θεραπεία, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες.

Υποστήριξαν επίσης ότι, μέχρι σήμερα, δεν έχει εμφανιστεί ακόμα κάποιο στέλεχος με μεγαλύτερη ικανότητα να αποφεύγει την εξουδετέρωση από εμβόλια και αντισώματα σε σχέση με το Όμικρον.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης 4 νέες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα του στελέχους Όμικρον οι οποίες του επιτρέπουν να αποφύγει την εξουδετέρωση από τα αντισώματα.

Η πληροφορία αυτή θα βοηθήσει στην ανάπτυξη εμβολίων με υψηλή αποτελεσματικότητα στο μέλλον.

Μελλοντικές κατευθύνσεις

Οι επιστήμονες της μελέτης υποστήριξαν ότι τα νέα εμβόλια θα πρέπει να έχουν προσαρμοστεί ανάλογα με τις μεταλλάξεις που περιμένουμε να παρουσιάσει ο ιός στο μέλλον.

“Αυτή τη στιγμή ένα στέλεχος που θα φέρει λίγες ακόμα μεταλλάξεις, θα μπορεί πιθανώς να αποφύγει εξ’ ολοκλήρου την εξουδετέρωση από τα εμβόλια και τις θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων”, καταλήγει η μελέτη.

Φάρμακα

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Μια 29χρονη influencer «καίει» με ανάρτησή της το εμβόλιο του Covid-19 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς όπως λέει οι γιατροί της είπαν ότι αυτό οφείλεται για το πρόβλημα που έχει στην καρδιά. Σε μια ανάρτηση στο Facebook την περασμένη εβδομάδα, το μοντέλο και επιχειρηματίας Florencia Tarque είπε: «Οι καρδιολόγοι λένε τώρα ότι το πρόβλημα της […]

20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ

Ο Τζον Γουάτς, ο οποίος έλαβε τρία εμβόλια και έχει διαγνωστεί με μια ποικιλία παθήσεων υγείας, είπε ότι το πρόγραμμα αποζημίωσης εμβολίων δεν έχει προχωρήσει σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και ότι τα εμβόλια προκάλεσαν μαζικές αυξήσεις θανάτων και ότι ο ίδιος δεν θέλει να γίνει ένα ακόμα […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

11.01.2024

Αρχίατρος της Φλόριντα: «Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ο αντίχριστος των σκευασμάτων»

08.01.2024

Διάσημος ιολόγος προειδοποιεί: «Οι χώρες που εμβολιάστηκαν κατά Covid-19 θα υποστούν μείωση πληθυσμού της τάξεως του 40%»!

05.01.2024

Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα: «Σταματήστε τα mRNA εμβόλια κατά Covid – Δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε ανθρώπους»!

28.11.2023

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά

23.11.2023

ΠΟΥ: «Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050»

21.11.2023

Αντιβιοτικά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε

16.11.2023

Βρετανία: «Πράσινο φως» σε γονιδιακή θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία και τη β-θαλασσαιμία

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε