Φάρμακα

Οι επιστήμονες χαιρετίζουν την ιστορική έγκριση εμβολίου κατά της ελονοσίας αλλά επισημαίνουν τις προκλήσεις που έρχονται

Πάνω από 130 χρόνια μετά την ονομασία των παρασίτων Plasmodium πίσω από την ελονοσία το 1890, ο κόσμος έχει τώρα το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο εναντίον τους.

 Ενώ πολλοί ερευνητές ελονοσίας πανηγύρισαν την εξέλιξη, άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου με μέτρια αποτελεσματικότητα.

Στις 6 Οκτωβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έδωσε έγκριση στο εμβόλιο – που ονομάζεται RTS, S – και συνέστησε τη διαδεδομένη χρήση του σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών στην Αφρική, το οποίο φιλοξενεί το πιο θανατηφόρο παράσιτο της ελονοσίας, το Plasmodium falciparum .

Το εμβόλιο ελονοσίας RTS, S-περισσότερα από 30 χρόνια σε εξέλιξη-αλλάζει την πορεία της ιστορίας της δημόσιας υγείας”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, σε συνέντευξη Τύπου που ανακοίνωσε την έγκριση.

Σε σύγκριση με άλλους εμβολιασμούς στην παιδική ηλικία, έχει μέτρια αποτελεσματικότητα , αποτρέποντας περίπου το 30% των σοβαρών περιπτώσεων ελονοσίας μετά από μια σειρά τεσσάρων ενέσεων 1 .

Παρ ‘όλα αυτά, μια μελέτη μοντελοποίησης υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να αποτρέψει 23.000 θανάτους ετησίως σε παιδιά, εάν η πλήρης σειρά δόσεων χορηγηθεί σε όλα τα παιδιά σε χώρες με υψηλή συχνότητα ελονοσίας 2 – ένα σημαντικό εμπόδιο στον τεράστιο απολογισμό της νόσου: 411.000 ζωές το 2018.

Οι ηγέτες σε όλη την Αφρική εξετάζουν τώρα εάν και πώς θα την αναπτύξουν.

Στο Μάλι, για παράδειγμα, ο Alassane Dicko, ερευνητής ελονοσίας στο Πανεπιστήμιο Bamako είπε στη Nature ότι, “αμέσως μετά την ανακοίνωση του ΠΟΥ, ο υπουργός Υγείας της χώρας τον ρώτησε τι έπρεπε να κάνει το Μάλι για να πάρει το εμβόλιο”.

«Της είπα ότι πρέπει να πιέσουμε ως χώρα, στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησής μας, να κάνουμε αυτό το εμβόλιο διαθέσιμο σε προσιτό κόστος το συντομότερο δυνατό», προσθέτει.

Προσπάθεια τριών δεκαετιών

Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει και δοκιμάσει το εμβόλιο RTS, S – επίσης γνωστό με το εμπορικό του όνομα, Mosquirix – από το 1987 , με κόστος άνω των 750 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. 

Αυτό χρηματοδοτήθηκε κυρίως από το Foundation Ίδρυμα Bill & Melinda Gates στο Σιάτλ, Ουάσινγκτον και τη φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline (GSK) με έδρα το Λονδίνο.

Παρόλο που οι κλινικές δοκιμές ολοκληρώθηκαν το 2015, ο ΠΟΥ συνέστησε τότε πιλοτικές μελέτες για τον προσδιορισμό της σκοπιμότητας και της ασφάλειας αυτού του εμβολίου πολλαπλών δόσεων εκτός κλινικής δοκιμής.

Η Gavi, η Vaccine Alliance, μια εταιρική σχέση υγείας που εδρεύει στη Γενεύη της Ελβετίας συνέβαλε στη χρηματοδότηση των πιλοτικών προγραμμάτων που έχουν διανείμει 2,3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στη Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι.

Η εταιρεία αναφέρει ότι σε αυτές τις μελέτες οι νοσηλείες από σοβαρή ελονοσία μειώθηκαν κατά περίπου 30% . 

Αυτά τα αποτελέσματα έδωσαν στον ΠΟΥ την εμπιστοσύνη να συστήσει τέσσερις δόσεις του εμβολίου σε παιδιά που ζουν σε περιοχές με μέτρια έως υψηλή μετάδοση ελονοσίας.

Ωστόσο, ο Dicko λέει ότι οι χώρες ενδέχεται να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στις νοσηλείες και τους θανάτους μέσω προσαρμοσμένης διάθεσης.

Τον Αύγουστο, ο ίδιος και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν αποτελέσματα από μια κλινική δοκιμή που διαπίστωσε ότι το εμβόλιο RTS, S μείωσε τους θανάτους της παιδικής ελονοσίας κατά 73%,  όταν τα παιδιά έλαβαν τρεις δόσεις πριν από την εποχή των βροχών – όταν κορυφώνεται η ελονοσία – και μια τέταρτη και πέμπτη δόση πριν από περίοδος βροχών στα επόμενα χρόνια 3 .

Αξιοσημείωτο είναι πως αυτό έγινε σε συνδυασμό με μια μέθοδο που ονομάζεται εποχική χημειοπροφύλαξη ελονοσίας , κατά την οποία υγιή παιδιά λαμβάνουν μηνιαία φάρμακα κατά της ελονοσίας για την πρόληψη της νόσου.

Εκτός από τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται το εμβόλιο, ένα άλλο ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσουν οι χώρες είναι το πόσο θα κοστίσει η αγορά και η διανομή του – και εάν οι δωρητές θα βοηθήσουν να πληρωθεί ο λογαριασμός.

Ο κατασκευαστής εμβολίων GSK δημοσίευσε μια δήλωση με την οποία δεσμεύεται να κάνει διαθέσιμα 15 εκατομμύρια ετήσιες δόσεις λίγο πάνω από το κόστος παραγωγής.

Ωστόσο, περίπου 100 εκατομμύρια δόσεις θα χρειαστούν ετησίως για να λάβουν όλα τα παιδιά σε χώρες με υψηλό φορτίο 2 .

Να επισκιάσει τα υπάρχοντα μέτρα;

Ορισμένοι ερευνητές φοβούνται ότι ο ενθουσιασμός για ένα εμβόλιο θα επισκιάσει τα υπάρχοντα μέτρα ελέγχου της ελονοσίας που ήδη δεν χρηματοδοτούνται συχνά, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων εντομοκτόνων και λειτουργικών συστημάτων υγείας.

Με πιθανό κόστος περίπου 5 δολάρια ανά δόση, οι ερευνητές προτείνουν ότι η διάθεση του εμβολίου, συμπεριλαμβανομένης της διανομής του, θα κοστίσει περίπου 325 εκατομμύρια δολάρια για τη χορήγηση κάθε χρόνο σε δέκα αφρικανικές χώρες με υψηλή συχνότητα ελονοσίας 4 .

Επισημαίνουν ότι σε ορισμένες από αυτές τις χώρες, άλλα μέτρα ελονοσίας έχουν υποχωρήσει λόγω έλλειψης υποστήριξης.

«Σέβομαι τους ερευνητές που συμμετείχαν σε αυτή τη μαζική προσπάθεια, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι έχουν χυθεί τόσα πολλά χρήματα σε αυτό το εμβόλιο, ακόμη και όταν τα αποτελέσματα των μελετών είναι απογοητευτικά», λέει ο Badara Cisse, ερευνητής ελονοσίας στο Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας, Επιδημιολογική Επιτήρηση και Εκπαίδευση, στο Ντακάρ της Σενεγάλης, ο οποίος προσθέτει:

«Δεν νομίζω ότι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο 30% θα ήταν αποδεκτό για τους Αμερικανούς».

Παρ ‘όλα αυτά, αυτός και ο James Tibenderana, ένας επιδημιολόγος της Ουγκάντας στην κοινοπραξία ελονοσίας στο Λονδίνο, λέει ότι το εμβόλιο RTS, S θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε ορισμένες περιοχές.

Για να επιτευχθεί αυτό, η Tibenderana τονίζει την ανάγκη για εκτεταμένες καμπάνιες επικοινωνίας, έτσι ώστε η παραπληροφόρηση να μην εμποδίσει τη διάδοση.

«Οι άνθρωποι θα αναρωτηθούν γιατί ένα 30χρονο, μερικώς αποτελεσματικό εμβόλιο εισάγεται ξαφνικά κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας-και απευθύνεται μόνο σε Αφρικανούς», λέει.

Η παραπληροφόρηση γύρω από τα εμβόλια για τον COVID-19 θα μας διδάξει ότι δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένη την εμπιστοσύνη της κοινότητας», προσθέτει.

Παρά τον μακρύ δρόμο μπροστά του, αυτός και άλλοι είναι ευγνώμονες για την απόφαση του ΠΟΥ.

«Με την καταστροφή του COVID-19, και με την πρόοδο που έχει σταματήσει στον έλεγχο της ελονοσίας και τις ειδήσεις για την αντίσταση στα φάρμακα κατά της ελονοσίας , είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε κάποια θετικά νέα», επισημαίνει.

Σύνδεσμος για την δημοσίευση https://www.nature.com/articles/d41586-021-02755-5?

Φάρμακα

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Μια 29χρονη influencer «καίει» με ανάρτησή της το εμβόλιο του Covid-19 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς όπως λέει οι γιατροί της είπαν ότι αυτό οφείλεται για το πρόβλημα που έχει στην καρδιά. Σε μια ανάρτηση στο Facebook την περασμένη εβδομάδα, το μοντέλο και επιχειρηματίας Florencia Tarque είπε: «Οι καρδιολόγοι λένε τώρα ότι το πρόβλημα της […]

20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ

Ο Τζον Γουάτς, ο οποίος έλαβε τρία εμβόλια και έχει διαγνωστεί με μια ποικιλία παθήσεων υγείας, είπε ότι το πρόγραμμα αποζημίωσης εμβολίων δεν έχει προχωρήσει σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και ότι τα εμβόλια προκάλεσαν μαζικές αυξήσεις θανάτων και ότι ο ίδιος δεν θέλει να γίνει ένα ακόμα […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

11.01.2024

Αρχίατρος της Φλόριντα: «Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ο αντίχριστος των σκευασμάτων»

08.01.2024

Διάσημος ιολόγος προειδοποιεί: «Οι χώρες που εμβολιάστηκαν κατά Covid-19 θα υποστούν μείωση πληθυσμού της τάξεως του 40%»!

05.01.2024

Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα: «Σταματήστε τα mRNA εμβόλια κατά Covid – Δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε ανθρώπους»!

28.11.2023

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά

23.11.2023

ΠΟΥ: «Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050»

21.11.2023

Αντιβιοτικά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε

16.11.2023

Βρετανία: «Πράσινο φως» σε γονιδιακή θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία και τη β-θαλασσαιμία

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε