Φάρμακα

Πού χρησιμοποιείται σήμερα η τεχνολογία του RNA

Τις τελευταίες ημέρες ακούμε αρκετά συχνά τον όρο «RNA» χάρη στα εμβόλια της COVID-19 που ανέπτυξαν οι εταιρίες Pfizer και Moderna.

Ωστόσο, οι χρήσεις του RNA δεν περιορίζονται στα εμβόλια.

Το RNA, ή ριβονουκλεϊκό οξύ, βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του οργανισμού και παίζει σημαντικό ρόλο στη ροή της γενετικής πληροφορίας.

Το mRNA ή αγγελιαφόρο RNA αντιγράφει και μεταφέρει τις γενετικές οδηγίες από το DNA στα εργοστάσια παραγωγής πρωτεϊνών του κυττάρου, δηλαδή τα ριβοσώματα.

Τα τελευταία παράγουν τα βιολογικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την επιβίωση του κυττάρου“, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής Γ΄ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital.

Το RNA βοηθά επίσης στο συντονισμό άλλων βιομορίων, ενώ καθοδηγεί και τη δράση ορισμένων πρωτεϊνών.

Οι παραπάνω λειτουργίες καθιστούν το RNA απαραίτητο για τη λειτουργία του κυττάρου.

Οι πολλαπλές δράσεις του RNA, καθώς και το γεγονός ότι έχει σχετικά απλή μοριακή δομή (επομένως μπορεί να αναγνωστεί ευκολότερα από τους επιστήμονες), έχουν καταστήσει το RNA ιδιαίτερα χρήσιμο στην ανάπτυξη μίας σειράς νέων τεχνολογιών, μεταξύ των οποίων και η γνωστή μας CRISPR.

Σε ποια πεδία της έρευνας χρησιμοποιείται, όμως, σήμερα το RNA;

Εμβόλια

Τα mRNA εμβόλια που χρησιμοποιούνται σήμερα στην πρόληψη της COVID-19 είναι τα πρώτα εμβόλια του είδους τους που λαμβάνουν έγκριση για ευρεία χρήση στον άνθρωπο.

Τα εμβόλια εξετάζονται πριν από 10 χρόνια για άλλες ασθένειες

Ωστόσο, τα εμβόλια αυτά εξετάζονται εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια για την πρόληψη των λοιμώξεων από ιούς, αλλά και στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

“Τα εμβόλια mRNA περιέχουν μία συγκεκριμένη αλληλουχία mRNA η οποία, μετά την είσοδό της στον οργανισμό, επάγει την παραγωγή μίας συγκεκριμένης, ακίνδυνης πρωτεΐνης του SARS-CoV-2 από τα ριβοσώματα.

Ακολούθως, τα κύτταρα παρουσιάζουν την πρωτεΐνη αυτή στην επιφάνειά τους, γεγονός που μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από τον ιό, σε μία μελλοντική μόλυνση“, εξηγεί ο κ Δημητρακόπουλος.

Τα τυπικά εμβόλια περιέχουν συνήθως εξασθενημένους ιούς, ή τμήματά τους προκειμένου να προκαλέσουν ανοσιακή απόκριση.

Ο ίδιος στόχος μπορεί να επιτευχθεί με τη χορήγηση μίας αλληλουχίας RNA που περιέχει τις οδηγίες για την παρασκευή παραπάνω τμημάτων από τα κύτταρα του οργανισμού.

Η δυσκολία που αντιμετώπισε η ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων mRNA

Ωστόσο, το μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που κλήθηκε να ξεπεράσει η ανάπτυξη φαρμάκων ή εμβολίων mRNA είναι η σχετικά αστάθεια των παραπάνω μορίων.

Το mRNA αποσυντίθεται ταχέως όταν εκτεθεί σε ορισμένα κοινά ένζυμα και χημικές ουσίες του οργανισμού, επομένως πρέπει να διατηρείται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, σε ορισμένες περιπτώσεις κάτω από τους -70 βαθμούς Κελσίου.

Διαγνωστικές Εξετάσεις

Το RNA χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια στη διάγνωση αρκετών νόσων.

Η υγρή βιοψία, η οποία γίνεται με ένα δείγμα αίματος, ουσιαστικά εξετάζει τα επίπεδα συγκεκριμένων RNA.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να διαγνώσει αρκετές νόσους (όπως ο καρκίνος, τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα και η καρδιαγγειακή νόσος) σε πρώιμα στάδια.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του RNA σε σχέση με τις βιοψίες είναι ότι η συλλογή δείγματος είναι ευκολότερη, λιγότερο επώδυνη για τον ασθενή και δεν ενέχει κινδύνους.

Αντίθετα, οι βιοψίες δέρματος, οργάνων ή οστών είναι πιο επεμβατικές και επιβαρύνουν περισσότερο τους ασθενείς, χωρίς να είναι στείρες κινδύνου“, επισημαίνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Σε ένα δείγμα αίματος μπορούμε να εξετάσουμε παράλληλα αρκετούς διαφορετικούς βιοδείκτες, γεγονός που επιτρέπει πιο ακριβείς διαγνώσεις, αλλά και καλύτερη παρακολούθηση της πρόγνωσης μίας νόσου.

Ανάπτυξη Φαρμάκων

Η τεχνολογία του RNA χρησιμοποιείται επίσης στην ανάπτυξη φαρμάκων.

Σήμερα, έχουμε παρασκευάσει φάρμακα τα οποία στοχεύουν συγκεκριμένες δράσεις του RNA.

Τα φάρμακα αυτά μπορούν να τροποποιηθούν κατάλληλα, καθώς οι επιστήμονες έχουν πρόσβαση σε δεδομένα σχετικά με συγκεκριμένες αλληλουχίες από διάφορες βάσεις δεδομένων.

Φάρμακα για την αντιμετώπιση σπάνιων παθήσεων

Προς το παρόν, τα φάρμακα που στοχεύουν το RNA έχουν δείξει πολύ θετικά δείγματα για την αντιμετώπιση αρκετών σπανίων νοσημάτων για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία θεραπεία, όπως για παράδειγμα η νόσος του Huntington.

Μία άλλη προσέγγιση περιλαμβάνει το σχεδιασμό φαρμάκων που στοχεύουν το RNA και τροποποιούν ή αναστέλλουν την έκφραση γονιδίων ή την παραγωγή πρωτεϊνών. Αρκετά από τα παραπάνω φάρμακα χρησιμοποιούνται σήμερα:

στην αντιμετώπιση ιών,

-στη θεραπεία νευροεκφυλιστικών νόσων ή,

-στην ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών.

Μία προσέγγιση που δεν έχει εγκριθεί ακόμα, αλλά έχει δείξει προς το παρόν καλά δείγματα, αφορά τη χρησιμοποίηση του RNA για τον αποκλεισμό συγκεκριμένων γονιδίων στην αντιμετώπιση αρκετών νόσων.

Αυτή τη στιγμή διεξάγονται αρκετές μελέτες που εξετάζουν την αποτελεσματικότητα της παραπάνω προσέγγισης στην αντιμετώπιση διαφόρων νόσων, μεταξύ των οποίων:

-η αμυλοείδωση,

-η οξεία ηπατική πορφύρα και,

-ορισμένες μορφές καρκίνου.

Την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις στην ανάπτυξη RNA θεραπειών, με αποτέλεσμα να υπάρχει ταχεία εξέλιξη στο συγκεκριμένο πεδίο της έρευνας.

Αν οι κλινικές δοκιμές που εξετάζουν την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των παραπάνω θεραπειών ολοκληρωθούν επιτυχώς, τότε πολύ σύντομα θα έχουμε μία νέα γενιά πιο εξειδικευμένων και αποτελεσματικών φαρμάκων“, καταλήγει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος.

Φάρμακα

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Μια 29χρονη influencer «καίει» με ανάρτησή της το εμβόλιο του Covid-19 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς όπως λέει οι γιατροί της είπαν ότι αυτό οφείλεται για το πρόβλημα που έχει στην καρδιά. Σε μια ανάρτηση στο Facebook την περασμένη εβδομάδα, το μοντέλο και επιχειρηματίας Florencia Tarque είπε: «Οι καρδιολόγοι λένε τώρα ότι το πρόβλημα της […]

20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ

Ο Τζον Γουάτς, ο οποίος έλαβε τρία εμβόλια και έχει διαγνωστεί με μια ποικιλία παθήσεων υγείας, είπε ότι το πρόγραμμα αποζημίωσης εμβολίων δεν έχει προχωρήσει σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και ότι τα εμβόλια προκάλεσαν μαζικές αυξήσεις θανάτων και ότι ο ίδιος δεν θέλει να γίνει ένα ακόμα […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

11.01.2024

Αρχίατρος της Φλόριντα: «Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ο αντίχριστος των σκευασμάτων»

08.01.2024

Διάσημος ιολόγος προειδοποιεί: «Οι χώρες που εμβολιάστηκαν κατά Covid-19 θα υποστούν μείωση πληθυσμού της τάξεως του 40%»!

05.01.2024

Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα: «Σταματήστε τα mRNA εμβόλια κατά Covid – Δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε ανθρώπους»!

28.11.2023

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά

23.11.2023

ΠΟΥ: «Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050»

21.11.2023

Αντιβιοτικά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε

16.11.2023

Βρετανία: «Πράσινο φως» σε γονιδιακή θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία και τη β-θαλασσαιμία

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε