Φάρμακα

Αντιβιοτικά: Πολύ σοβαρές οι παρενέργειες από την αλλόγιστη χρήση τους

Αντιβιοτικά: Πολύ σοβαρές οι παρενέργειες από την αλλόγιστη χρήση τους

Τα αντιβιοτικά, χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1940. Αποτελούν χωρίς καμία αμφιβολία ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς και ένα μεγάλο επίτευγμα της ιατρικής.

Για να καταλάβουμε όμως πώς δρουν  τα αντιβιοτικά, θα πρέπει να ξέρουμε τα δύο βασικά είδη των μικροοργανισμών  που μπορεί να προσβάλουν τον άνθρωπο και να τον κάνουν να αρρωστήσει. Είναι λοιπόν τα βακτηρίδια (Μικρόβια) και οι ιοί. Παρά το γεγονός ότι ορισμένα βακτήρια και ιοί προκαλούν ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα, εντούτοις έχουν εντελώς διαφορετικό τρόπο με τον οποίο πολλαπλασιάζονται και μεταδίδονται.

Ωστόσο τα αντιβιοτικά δεν είναι η λύση για τις λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς, όπως η γρίπη και το κρυολόγημα. Τα φάρμακα αυτά είναι κατάλληλα μόνο για τις λοιμώξεις που οφείλονται σε βακτήρια. Και οι αποκαλούμενες ιώσεις προκαλούνται από αυτό που υποδηλώνει η ονομασία τους: από ιούς.

Δυστυχώς, η λήψη αντιβιοτικών με το παραμικρό σύμπτωμα, έχει ως συνέπεια να αναπτύσσουν τα βακτήρια αντοχή στα αντιβιοτικά. Η αντοχή αυτή είναι εξαιρετικά εκτεταμένη. Είναι ενδεικτικό ότι πλέον στην Ευρώπη πεθαίνουν ετησίως εξαιτίας της περισσότεροι άνθρωποι απ’ όσοι από γρίπη, φυματίωση και AIDS μαζί.

Στην πραγματικότητα, σε ετήσια βάση πεθαίνουν 33.000 Ευρωπαίοι εξαιτίας των ανθεκτικών μικροβίων. Και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΕΕΕΠ με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών. Η ημέρα αυτή εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών (ECDC).

«Η ορθή διάγνωση και η απόφαση περί της αναγκαιότητας για λήψη αντιβιοτικών πρέπει να γίνεται μόνο από γιατρό», λέει ο γενικός ιατρός Στάθης Σκληρός, πρόεδρος της ΕΕΕΕΠ. «Τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν ούτε βοηθούν στην πρόληψη των ιώσεων. Ο οργανισμός χρειάζεται χρόνο για να αναρρώσει από αυτές».

Βήχας και πονόλαιμος

Ο βήχας και ο πονόλαιμος είναι δύο από τα κατ’ εξοχήν συμπτώματα των ιώσεων. Εφ’ όσον δεν οφείλονται σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη, θα κάνουν τον κύκλο τους και θα υποχωρήσουν, χωρίς να χρειαστεί η λήψη αντιβιοτικού.

Αντίστοιχα, τα περισσότερα κρυολογήματα και η γρίπη που οφείλονται σε ιούς είναι αδύνατον να βελτιωθούν με τα αντιβιοτικά. Ούτε μπορούν αυτά να καταπολεμήσουν τον πυρετό ή το φτάρνισμα.

Εάν λοιπόν έχετε συμπτώματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού «απευθυνθείτε στον γιατρό σας», συνιστά ο κ. Σκληρός. «Μόνο αν σας χορηγήσει εκείνος κάποιο αντιβιοτικό, πρέπει να το πάρετε». Ωστόσο θα πρέπει να τηρήσετε τις οδηγίες του για τον τρόπο λήψεως, την ποσότητα των δόσεων, τη συχνότητα λήψης και τη διάρκεια της αγωγής.

«Είναι σημαντικό να μην διακόπτετε τη λήψη του αντιβιοτικού μόλις αισθανθείτε καλύτερα», τονίζει. «Η μικρότερη διάρκεια της αγωγής σημαίνει ότι δεν εξοντώνονται όλα τα βακτήρια, παρά μόνο τα πιο ευάλωτα».

Από κει και πέρα, αν ο γιατρός κρίνει ότι δεν χρειάζεστε αντιβιοτική αγωγή, μπορεί να συστήσει συμπτωματική αγωγή, αναλόγως με τα συμπτώματά σας.

Φάρμακα

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Μια 29χρονη influencer «καίει» με ανάρτησή της το εμβόλιο του Covid-19 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς όπως λέει οι γιατροί της είπαν ότι αυτό οφείλεται για το πρόβλημα που έχει στην καρδιά. Σε μια ανάρτηση στο Facebook την περασμένη εβδομάδα, το μοντέλο και επιχειρηματίας Florencia Tarque είπε: «Οι καρδιολόγοι λένε τώρα ότι το πρόβλημα της […]

20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ

Ο Τζον Γουάτς, ο οποίος έλαβε τρία εμβόλια και έχει διαγνωστεί με μια ποικιλία παθήσεων υγείας, είπε ότι το πρόγραμμα αποζημίωσης εμβολίων δεν έχει προχωρήσει σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και ότι τα εμβόλια προκάλεσαν μαζικές αυξήσεις θανάτων και ότι ο ίδιος δεν θέλει να γίνει ένα ακόμα […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

11.01.2024

Αρχίατρος της Φλόριντα: «Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ο αντίχριστος των σκευασμάτων»

08.01.2024

Διάσημος ιολόγος προειδοποιεί: «Οι χώρες που εμβολιάστηκαν κατά Covid-19 θα υποστούν μείωση πληθυσμού της τάξεως του 40%»!

05.01.2024

Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα: «Σταματήστε τα mRNA εμβόλια κατά Covid – Δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε ανθρώπους»!

28.11.2023

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά

23.11.2023

ΠΟΥ: «Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050»

21.11.2023

Αντιβιοτικά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε

16.11.2023

Βρετανία: «Πράσινο φως» σε γονιδιακή θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία και τη β-θαλασσαιμία

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε