Φάρμακα

Κορωνοϊός: Νέα κόντρα με την ΕΕ ανοίγει η Ουγγαρία – Σχεδιάζει εισαγωγή και χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως τα σχέδια της Ουγγαρίας για την εισαγωγή και χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά του κορωνοϊού, εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια και μπορεί να πλήξει την εμπιστοσύνη απέναντι στα πιθανά εμβόλια κατά της νόσου.

Η αντιμεταναστευτική πολιτική του Βίκτορ Ορμπάν, η αυταρχική του διακυβέρνηση, οι συνεχείς παραβιάσεις του κράτους δικαίου και η επιδίωξη στενών σχέσεων με την Ρωσία έχουν προκαλέσει εντάσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήδη, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ασχοληθούν κατά την σημερινή τους τηλεδιάσκεψη με το βέτο που έχουν ασκήσει η Ουγγαρία και η Πολωνία στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και, κατά συνέπεια, και στο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης, μην θέλοντας να συνδεθεί η εκταμίευση των πλουσιοπάροχων, για την Βουδαπέστη και την Βαρσοβία, ευρωπαϊκών πόρων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου, θέμα για το οποίο οι δύο κυβερνήσεις είναι υπόλογες απέναντι στις Βρυξέλλες.

Τα ουγγρικά σχέδια για την πραγματοποίηση δοκιμών και πιθανόν για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου, πράγμα πρωτοφανές για κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τροφοδοτούν τις προϋπάρχουσες εντάσεις με τις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση σχετικά με τα ουγγρικά σχέδια, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε: «Το ζήτημα που προκύπτει είναι εάν ένα κράτος μέλος θέλει να χορηγήσει στους πολίτες του εμβόλιο που δεν έχει λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, το Sputnik V πρέπει να λάβει έγκριση από τον EMA πριν διατεθεί σε οποιαδήποτε από τις 27 χώρες της Ενωσης, τονίζει ο ευρωπαϊκός οργανισμός.

«Αυτό είναι το σημείο όπου συναντώνται η διαδικασία έγκρισης και η εμπιστοσύνη για το εμβόλιο. Αν οι πολίτες μας αρχίσουν να αμφισβητούν την ασφάλεια ενός εμβολίου, αν αυτό δεν έχει περάσει από αυστηρή επιστημονική αξιολόγηση για να αποδειχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του, θα είναι πολύ δυσκολότερο να εμβολιασθεί ικανό ποσοστό του πληθυσμού», αναφέρει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Οι ειδικοί δηλώνουν ότι η παραπληροφόρηση και η εντύπωση για ανεπαρκείς ελέγχους ασφάλειας παίζουν σημαντικό ρόλο στην μείωση της εμπιστοσύνης ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει δοκιμές και να αδειοδοτήσει το Sputnik V και ότι αυτήν την εβδομάδα θα αρχίσει τις εισαγωγές μικρού αριθμού δόσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες εισαγωγές του ρωσικού εμβολίου τον επόμενο χρόνο, αν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό.

Οι αρμόδιες ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων δοκιμών του Sputnik V δείχνουν αποτελεσματικότητα κατά 92% στην προστασία των ανθρώπων από την Covid-19 και ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για μαζικό εμβολιασμό.

Η ουγγρική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει αν η πρόθεσή της είναι να αδειοδοτήσει μόνη της το Sputnik V ή να το υποβάλει στην διαδικασία έγκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο επικεφαλής του ρωσικού οργανισμού πίσω από την ανάπτυξη του Sputnik V, ο Κίριλ Ντμίτριεφ, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να κοινοποιήσει στοιχεία στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και ότι έχει ως στόχο να παραγάγει το εμβόλιο στην Ουγγαρία και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ρνωσης που το επιθυμούν.

«Τα εμβόλια πρέπει να μείνουν έξω από την πολιτική και οι χώρες θα πρέπει να έχουν επιλογή για τον τρόπο με τον οποίο θα προστατεύσουν τους πολίτες τους», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι παράρτημα του οργανισμού ζήτησε επιστημονική συμβουλή από τον EMA στο τέλος του Οκτωβρίου, χωρίς να λάβει απάντηση μέχρι στιγμής.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δήλωσε ότι δεν έχει λάβει στοιχεία από την Ρωσία ή από την Ουγγαρία σχετικά με το Sputnik V ή με οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο κατά της Covid-19.

Το ρωσικό εμβόλιο θα δοκιμασθεί και θα παραχθεί, εκτός της Ρωσίας, σε μία σειρά χώρες όπως η Βραζιλία, το Μεξικό, οι Φιλιππίνες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει υπό αμφισβήτηση ακόμη και την εισαγωγή του Sputnik V από ένα από τα κράτη μέλη της.

Η προσωρινή εισαγωγή και διάθεση εμβολίων άνευ αδείας επιτρέπεται μόνο για επείγουσα χρήση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης «σε απάντηση υποψιών για διασπορά ή επιβεβαιωμένης διασποράς παθογόνων παραγόντων, τοξικών, χημικών παραγόντων, οποιοσδήποτε από τους οποίους μπορεί να είναι επιβλαβής», σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Αυτή η σπάνια εξαίρεση έχει συζητηθεί ευρέως από Ευρωπαίους ειδικούς τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η ευρέως υποστηριζόμενη άποψη είναι ότι πρέπει να εξετασθεί πολύ προσεκτικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Τέτοιες εξαιρετικού χαρακτήρα διαδικασίες, είπε, μπορεί να έρχονται σε αντίθεση με την εμβολιαστική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εμβολιαστικής στρατηγικής, η ΕΕ έχει υπογράψει συμβόλαια με πέντε εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια, ανάμεσά τους και η Pfizer, για την προμήθεια περίπου 2 δισεκατομμυρίων δόσεων των εμβολίων τους και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τουλάχιστον άλλες δύο εταιρείες.

Έτσι, προβλέπεται η κάλυψη των 450 εκατομμυρίων κατοίκων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης της Ουγγαρίας, η οποία βάσει των συμφωνιών αυτών έχει παραγγείλει εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων της Pfizer, της Astra Zeneca και της Johnson & Johnson που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης.

Φάρμακα

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Μια 29χρονη influencer «καίει» με ανάρτησή της το εμβόλιο του Covid-19 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς όπως λέει οι γιατροί της είπαν ότι αυτό οφείλεται για το πρόβλημα που έχει στην καρδιά. Σε μια ανάρτηση στο Facebook την περασμένη εβδομάδα, το μοντέλο και επιχειρηματίας Florencia Tarque είπε: «Οι καρδιολόγοι λένε τώρα ότι το πρόβλημα της […]

20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ

Ο Τζον Γουάτς, ο οποίος έλαβε τρία εμβόλια και έχει διαγνωστεί με μια ποικιλία παθήσεων υγείας, είπε ότι το πρόγραμμα αποζημίωσης εμβολίων δεν έχει προχωρήσει σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και ότι τα εμβόλια προκάλεσαν μαζικές αυξήσεις θανάτων και ότι ο ίδιος δεν θέλει να γίνει ένα ακόμα […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

11.01.2024

Αρχίατρος της Φλόριντα: «Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ο αντίχριστος των σκευασμάτων»

08.01.2024

Διάσημος ιολόγος προειδοποιεί: «Οι χώρες που εμβολιάστηκαν κατά Covid-19 θα υποστούν μείωση πληθυσμού της τάξεως του 40%»!

05.01.2024

Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα: «Σταματήστε τα mRNA εμβόλια κατά Covid – Δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε ανθρώπους»!

28.11.2023

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά

23.11.2023

ΠΟΥ: «Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050»

21.11.2023

Αντιβιοτικά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε

16.11.2023

Βρετανία: «Πράσινο φως» σε γονιδιακή θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία και τη β-θαλασσαιμία

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε