Kαρδιά

Ξεκινήστε την πρωινή άθληση: Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού

Μια νέα μελέτη που έγινε σε περισσότερους από 85.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξέτασε τα επίπεδα της σωματικής τους δραστηριότητας, ενώ φορούσαν συσκευή παρακολούθησης της φυσικής τους κατάστασης για μια εβδομάδα.

Οι άνθρωποι χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες: όσους ήταν σωματικά δραστήριοι νωρίς το πρωί, γύρω στις 8 π.μ., όσους ασκούνταν γύρω στις 10 το πρωί, όσους ασκούνταν το μεσημέρι και όσους έκαναν άσκηση το βράδυ γύρω στις 7 μ.μ.

Οι άνθρωποι που ασκούνταν νωρίς το πρωί ή γύρω στις 10, είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του εμφράγματος, της στηθάγχης και της στεφανιαίας νόσου.

Όσοι ασκούνταν γύρω στις 10 ήταν λιγότερο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η επικεφαλής της μελέτης Gali Albalak από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Leiden στην Ολλανδία, είπε:

«Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η άσκηση είναι καλή για την υγεία της καρδιάς και η μελέτη μας τώρα δείχνει ότι η πρωινή δραστηριότητα φαίνεται να είναι πιο ωφέλιμη. Τα ευρήματα ήταν ιδιαίτερα ισχυρά στις γυναίκες και εφαρμόστηκαν τόσο σε πρωινούς τύπους όσο και σε ξενύχτηδες».

Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα ηλικίας 42 έως 78 ετών που δεν είχαν ποτέ καρδιαγγειακή νόσο και είχαν εγγραφεί στη μελέτη υγείας του UK Biobank.

Αφού καταγράφηκε ο χρόνος άσκησής τους, παρακολουθήθηκαν για έξι έως οκτώ χρόνια, περίοδο κατά την οποία 2.911 άτομα παρουσίασαν καρδιακά προβλήματα και σχεδόν 800 υπέστησαν εγκεφαλικό.

Συγκρίνοντας τους χρόνους άσκησης σε μια περίοδο 24 ωρών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το να είναι κανείς σωματικά δραστήριος μεταξύ 8 π.μ. και 11 π.μ. συνδέεται με τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού.

Οι άνθρωποι που ασκούνταν γύρω στις 8 π.μ., είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα σε σύγκριση με εκείνους που ήταν πιο δραστήριοι γύρω στο μεσημέρι.

Όσοι ασκούνταν γύρω στις 10 είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα και 17% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σύγκριση με άτομα που ήταν πιο δραστήρια γύρω στο μεσημέρι.

Τα αποτελέσματα ίσχυαν ανεξάρτητα από το αν οι άνθρωποι ήταν γενικά δραστήριοι ή αδρανείς και αν περιέγραφαν τον εαυτό τους ως πρωινούς ή βραδινούς τύπους.

Όταν όμως τα αποτελέσματα αναλύθηκαν ξεχωριστά για άνδρες και γυναίκες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες ωφελούνται σημαντικά από την άσκηση κυρίως το πρωί, ενώ οι άνδρες όχι.

Οι γυναίκες που ήταν πιο δραστήριες νωρίς το πρωί ή γύρω στις 10 είχαν 20% μικρότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων από εκείνες που ασκούνταν κυρίως μεσημέρι.

Η κ. Albalak είπε: «Είναι νωρίς για επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες ως προς το να δοθεί προτεραιότητα στην πρωινή άσκηση, καθώς αυτό αποτελεί ένα εντελώς νέο πεδίο έρευνας. Ελπίζουμε όμως ότι μια μέρα θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις τρέχουσες συστάσεις προσθέτοντας απλώς μία σημείωση: “όταν γυμνάζεστε, είναι καλύτερα να το κάνετε το πρωί”».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Προληπτικής Καρδιολογίας.

Kαρδιά

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

23.01.2024

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται

22.01.2024

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια

22.12.2023

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα

03.11.2023

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν

31.10.2023

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

20.09.2023

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε