Διατροφή

Γλυκοπατάτα: Πώς να μαγειρέψετε το πεντανόστιμο θρεπτικό τρόφιμο

Γλυκοπατάτα: Πώς να μαγειρέψετε το πεντανόστιμο θρεπτικό τρόφιμο

Οι γλυκοπατάτες είναι ένας «μικρός θησαυρός» της φύσης.

Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, Β- καροτίνη, μέταλλα, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τις βρίσκουμε σε μία ποικιλία μεγεθών, αλλά και χρωμάτων, με τις πιο συνηθισμένες να είναι οι λευκές και οι πορτοκαλί. Όμως, μπορεί να τις δούμε και βιολετί, κόκκινες, αλλά και κίτρινες. Οι γλυκοπατάτες είναι ο μακρινός συγγενής της γνωστής μας πατάτας και μαγειρεύεται με τον ίδιο τρόπο. Όμως, γνωρίζουμε πως τα λαχανικά όσο μαγειρεύονται μπορεί να χάσουν αρκετά από τα θρεπτικά τους συστατικά. Υπάρχει τρόπος ώστε οι γλυκοπατάτες να διατηρήσουν όσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά γίνεται;

 Το χρώμα τους

Όταν τις διαλέγετε στο σούπερ μάρκετ, η ένταση του χρώματος της σάρκας της συσχετίζεται άμεσα με το θρεπτικό της περιεχόμενο, οπότε όσο πιο έντονο το χρώμα τους, τόσο καλύτερα.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψετε τις γλυκοπατάτες;

Το βράσιμο είναι εκείνο που μπορεί να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος της αντιοξειδωτικής δύναμης των γλυκοπατατών, σε σύγκριση με το ψήσιμο και τον ατμό.
Αν συγκρίνουμε το ψήσιμο με το βράσιμό τους, το βράσιμο βοηθά στη λέπτυνση των κυτταρικών τοιχωμάτων και στη ζελατινοποίηση του αμύλου, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών. Παράλληλα, ο γλυκαιμικός δείκτης των βρασμένων γλυκοπατατών είναι περίπου ο μισός, οπότε οι βρασμένες γλυκοπατάτες μας δίνουν λιγότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

 Ο ρόλος της φλούδας τους

Η φλούδα της γλυκοπατάτας είναι άκρως θρεπτική. Μάλιστα, έχει σχεδόν δεκαπλάσια αντιοξειδωτική δύναμη από τη σάρκα της. Ωστόσο, η θρεπτική αξία της φλούδας δέχεται πραγματικό πλήγμα όταν ψήνεται, γεγονός που εξαφανίζει πάνω από τα δύο τρίτα των αντιοξειδωτικών, ενώ το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων ή το βράσιμο είναι συγκριτικά πολύ πιο ήπιο. Το ίδιο ισχύει και για την υπόλοιπη γλυκοπατάτα. Το ψήσιμο μπορεί επίσης να προκαλέσει 80% πτώση στα επίπεδα της βιταμίνης Α, διπλάσια από το βράσιμο. Επομένως, από διατροφική άποψη, για το μαγείρεμα της γλυκοπατάτας θα πρέπει να συνιστάται το βράσιμο αντί του ψησίματος.

Το βράσιμο μπορεί θεωρητικά να είναι καλύτερο, αλλά οι γλυκοπατάτες είναι αρκετά υγιεινές σε όποια μορφή κι αν καταναλωθούν. Απλώς, φροντίστε να τις έχετε πλύνει πολύ καλά πριν τις μαγειρέψετε.

Διατροφή

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Η στρατιωτική δίαιτα είναι ένα από τα προγράμματα διατροφής που είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή λόγω της διάδοσής της μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων μέσων ενημέρωσης. Η στρατιωτική δίαιτα είναι ένα από τα προγράμματα διατροφής που είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή λόγω της διάδοσής της μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων μέσων ενημέρωσης. Προωθείται ως […]

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας
16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο
01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»
30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;
30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας
16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;
12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε