Kαρδιά

Aυγά: Δείτε πως βοηθούν στη πρόληψη καρδιαγγειακών προβλημάτων

Χρόνια ακούμε πως δεν κάνει να καταναλώνουμε αυγά καθημερινά, γιατί μπορεί να αυξηθεί η χοληστερίνη στο αίμα μας. Νέα μελέτη ανατρέπει πλήρως αυτή τη θεωρία και συγκεκριμένα έδειξε ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να έχει ουσιαστικά οφέλη για την υγεία.

Οι συμμετέχοντες (5.000) που έτρωγαν ένα ολόκληρο αυγό καθημερινά, είχαν υψηλότερα επίπεδα υγιεινών πρωτεϊνών και καλής χοληστερόλης στο αίμα τους και χαμηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης.

Αυτός ο συνδυασμός μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων αποτρέποντας την απόφραξη των αρτηριών, κάτι που με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο εμφραγμάτων και εγκεφαλικών.

Η κατανάλωση αυγών είχε συνδεθεί στο παρελθόν με την αύξηση της κακής χοληστερόλης.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ωστόσο, ότι οι άνθρωποι που τρώνε αυγά έχουν στο αίμα τους περισσότερη πρωτεΐνη που ονομάζεται APOA1, ένα βασικό δομικό στοιχείο της καλής χοληστερόλης.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου εξέτασαν 4.778 ενήλικες Κινέζους ηλικίας 30 έως 79 ετών.\

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο σχετικά με την διατροφή που ακολουθούσαν τους τελευταίους 12 μήνες.

Οι ερωτήσεις αφορούσαν το πόσο συχνά κατανάλωναν 12 ομάδες τροφίμων, όπως αυγά, ρύζι, σιτάρι, κρέας, πουλερικά, ψάρια, φρέσκα λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά.

Ρωτήθηκαν αν έτρωγαν αυγά «ποτέ / σπάνια», μία έως τρεις ημέρες την εβδομάδα, τέσσερις έως έξι ημέρες την εβδομάδα ή καθημερινά.

Η μέση βαθμολογία ήταν η κατανάλωση αυγών 2,6 ημέρες την εβδομάδα.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επίσης σε εξέταση αίματος.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν από τέσσερα έως επτά αυγά την εβδομάδα είχαν υψηλά επίπεδα APOA1 (απολιποπρωτεΐνης Α1).

Η APOA1 είναι ένα δομικό στοιχείο της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL), της «καλής χοληστερόλης», η οποία παίρνει τη χοληστερόλη από τους ιστούς και τη μεταφέρει πίσω στο ήπαρ είτε για ανακύκλωση είτε για απέκκριση στη χολή.

Η HDL είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση των αρτηριών και των αιμοφόρων αγγείων καθαρών, χωρίς λιπαρές εναποθέσεις.

Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης 14 πρωτεΐνες που συνδέονται με την καρδιακή νόσο. Κάποιες από αυτές βοηθούν στην προστασία από τη νόσο και άλλες συμβάλλουν σε αυτή.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έτρωγαν λιγότερα αυγά, είχαν χαμηλότερα επίπεδα των ωφέλιμων πρωτεϊνών και υψηλά επίπεδα των επιβλαβών πρωτεϊνών, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν αυγά πιο συχνά.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Canqing Yu, καθηγητής επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας στο κινεζικό πανεπιστήμιο, είπε ότι τα ευρήματα εξηγούν γιατί η μέτρια κατανάλωση αυγών είναι καλή για την καρδιαγγειακή υγεία.

«Η κατανάλωση αυγών σχετίζεται με πολλούς μεταβολικούς δείκτες, οι οποίοι μπορεί να εξηγούν εν μέρει την προστατευτική επίδραση της μέτριας κατανάλωσης αυγών στις καρδιαγγειακές παθήσεις», είπε.

Οι συγγραφείς πρόσθεσαν ότι τα ευρήματά τους επιβεβαιώνουν τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές της κινεζικής κυβέρνησης για κατανάλωση 40-50 γραμμαρίων ολόκληρου αυγού, που ισοδυναμεί με ένα μεσαίο έως μεγάλο αυγό, την ημέρα.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση eLife.

Kαρδιά

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

23.01.2024

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται

22.01.2024

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια

22.12.2023

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα

03.11.2023

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν

31.10.2023

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

20.09.2023

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε