Διατροφή

Yγιή μαλλιά: Πώς να αποτρέψετε ή να αντιστρέψετε την τριχόπτωση – Οι θαυματουργές τροφές

Δείτε πως βοηθάει κάθε τροφή ξεχωριστά
Yγιή μαλλιά: Πώς να αποτρέψετε ή να αντιστρέψετε την τριχόπτωση – Οι θαυματουργές τροφές

Η τριχόπτωση μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Μπορεί να εμφανίζετε τριχόπτωση εξαιτίας ενός προβλήματος υγείας, όπως το άφθονο καθημερινό άγχος, ή ενός πιο σοβαρού προβλήματος όπως ο διαβήτης. Θα μπορούσε να είναι γενετική ή να οφείλεται στην ηλικία.

Ορισμένες φορές, όμως, η τριχόπτωση δεν οφείλεται σε κάποιον εξωτερικό λόγο, αλλά στη λανθασμένη διατροφή.

Εάν αντιμετωπίζετε τριχόπτωση που δεν φαίνεται να σχετίζεται με κάποια άλλη αιτία, ο λόγος της τριχόπτωσής σας μπορεί να είναι η έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών. Ανάλογα με το θρεπτικό συστατικό που χρειάζεστε περισσότερο, ορισμένα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό το πρόβλημα.

Ας δούμε ποια θρεπτικά συστατικά μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε ξανά πιο υγιή και πυκνά μαλλιά και σε ποιες τροφές μπορείτε να τα βρείτε.

Θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για υγιή μαλλιά

Υπάρχουν αρκετές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα που απαιτούνται για να είναι τα μαλλιά υγιή και να αναπτύσσονται σωστά χωρίς υπερβολική απώλεια.

Βιταμίνη Α

Συχνά σκεφτόμαστε ότι η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την όρασή μας, αλλά αυτή η βιταμίνη παίζει επίσης ρόλο στην υγεία των μαλλιών μας. Πέρα από το ότι χρειάζεται για να βοηθήσει την ανάπτυξη των μαλλιών μας, η βιταμίνη Α συμμετέχει στην παραγωγή σμήγματος, μιας λιπαρής ουσίας που διατηρεί το τριχωτό της κεφαλής μας ενυδατωμένο.

Βιταμίνη Β

Όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των μαλλιών, αλλά μία από αυτές που ονομάζεται βιοτίνη μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για ορισμένους ανθρώπους. Η βιοτίνη βοηθά στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών σε όλο το σώμα και μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στο τριχωτό της κεφαλής.

Βιταμίνη C

Αυτή η βιταμίνη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οπότε ένα από τα πράγματα που μπορεί να κάνει η βιταμίνη C για τα μαλλιά είναι να τα προστατεύει από τη ζημιά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, χρειαζόμαστε τη βιταμίνη C για να παράγει το σώμα μας κολλαγόνο, μια ζωτικής σημασίας δομική πρωτεΐνη των μαλλιών.

Βιταμίνη D

Απαραίτητη για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, η βιταμίνη D είναι επίσης σημαντική για την ανάπτυξη των μαλλιών. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με την τριχόπτωση γενικά και ειδικά με την αλωπεκία, μια ανοσολογική πάθηση που προκαλεί κατά τόπους τριχόπτωση.

Βιταμίνη Ε

Παρόμοια με τη βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που υποστηρίζουν την ανάπτυξη των μαλλιών. Η λήψη βιταμίνης Ε έχει συσχετιστεί άμεσα με την αύξηση της ανάπτυξης των μαλλιών.

Ψευδάργυρος

Παρόμοια με τη βιταμίνη D, η έλλειψη ψευδαργύρου έχει συνδεθεί με την τριχόπτωση. Αυτό το μέταλλο παίζει ρόλο τόσο στην ανάπτυξη του τριχοειδούς ιστού όσο και στην επιδιόρθωσή του. Παραδόξως, ο υπερβολικός ψευδάργυρος έχει επίσης συσχετιστεί με τριχόπτωση, οπότε είναι καλύτερο να μην το παρακάνετε με τα συμπληρώματα.

Σίδηρος

Η έλλειψη σιδήρου είναι γνωστή ως μια μορφή αναιμίας και ένα από τα συμπτώματα της αναιμίας είναι η τριχόπτωση. Ο σίδηρος συμμετέχει στο ρόλο των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο. Αν και ο σίδηρος μπορεί να προέρχεται από φυτικές πηγές, αυτές μπορεί να μην απορροφώνται από τον οργανισμό τόσο καλά όσο ο σίδηρος από ζωικές πηγές.

Τρόφιμα που μπορούν να αποτρέψουν ή να αντιστρέψουν την τριχόπτωση

Τώρα που γνωρίζετε τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την πρόληψη της τριχόπτωσης, πιθανότατα αναρωτιέστε ποιες τροφές μπορείτε να φάτε για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

Τι να φάτε για να διατηρήσετε τα μαλλιά σας υγιή

Ακολουθούν ορισμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας και της ανάπτυξης των μαλλιών σας:

  • Αυγά
  • Φυλλώδη χόρτα
  • Λιπαρά ψάρια
  • Σπόροι Chia
  • Αβοκάντο
  • Στρείδια
  • Αμύγδαλα
  • Κόκκινες πιπεριές
  • Γαρίδες
  • Φασόλια
  • Κόκκινο κρέαςΑυγάΠεριέχοντας βιοτίνη και ψευδάργυρο που απαιτούνται για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών, τα αυγά είναι μια μεγάλη τροφή σε μια μικρή συσκευασία. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, η οποία είναι επίσης σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη των μαλλιώνΑυτή η κατηγορία λαχανικών περιλαμβάνει:
    Φυλλώδη χόρτα όπως:
  • Σπανάκι
  • Kale
  • Σέσκουλα
  • Νεροκάρδαμο
  • ΚολλάρδαΤα φυλλώδη λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στην τριχόπτωση επειδή έχουν βιταμίνη D, σίδηρο και μια μορφή βιταμίνης Β που ονομάζεται φυλλικό οξύ.

Λιπαρά ψάριαΜε βιταμίνες Β και D, ψάρια όπως το σκουμπρί, ο σολομός και ο τόνος μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της τριχόπτωσης. Για όσους δεν τους αρέσει η γεύση των ψαριών, ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίου είναι μια πιο εύγευστη επιλογή.

Σπόροι ChiaΕίναι μια αστεία σύμπτωση ότι αυτοί οι σπόροι ήταν κάποτε διάσημοι για το ότι φύτρωνανμαλλιάστα κατοικίδια ζώα Chia. Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και περιέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη των μαλλιών.

ΑβοκάντοΕκτός από την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Ε, τα αβοκάντο περιέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της τριχόπτωσης. Ένα μόνο αβοκάντο περιέχει περίπου το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (RDA) σε βιταμίνη Ε και παρέχει φυλλικό οξύ και βιταμίνη C.

Στρείδια
Γνωστά για την ποσότητα ψευδαργύρου που περιέχουν, τα στρείδια περιέχουν επίσης άφθονη πρωτεΐνη, σίδηρο και βιταμίνη Β12. Επειδή η υπερβολική ποσότητα ψευδαργύρου μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα τριχόπτωσης, η λήψη ψευδαργύρου από πηγές ολικής αλέσεως είναι ένας ασφαλής τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι λαμβάνετε τη σωστή ποσότητα αυτού του μετάλλου.

ΑμύγδαλαΤο βούτυρο αμυγδάλου καθιστά εύκολη την πρόσληψη αρκετών αμυγδάλων στη διατροφή σας. Τα αμύγδαλα είναι χρήσιμα για την πρόληψη και τη θεραπεία της τριχόπτωσης, επειδή έχουν βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β και ψευδάργυρο.

Κόκκινες πιπεριές BellΌταν πρόκειται για βιταμίνη C, οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τα εσπεριδοειδή. Ωστόσο, όλες οι πιπεριές είναι πολύ πλούσιες σε βιταμίνη C και οι κόκκινες πιπεριές είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αυτό το θρεπτικό συστατικό. Προσφέρουν επίσης βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Α.

ΓαρίδεςΟι γαρίδες είναι μια δύναμη θρεπτικών συστατικών που προάγουν την ανάπτυξη των μαλλιών, καθώς εκτός από πολλές πρωτεΐνες, έχουν σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη D και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Μαγειρεύονται γρήγορα και αποθηκεύονται καλά κατεψυγμένα, καθιστώντας έτσι μια εύκολη προσθήκη σε κάθε δίαιτα.

Φασόλια

Φτηνά και γεμάτα πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, τα φασόλια προσφέρουν ψευδάργυρο, σίδηρο και πολλαπλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το εκ των προτέρων μούλιασμά τους διευκολύνει την κατανάλωσή τους, καθώς αυτό μπορεί να βελτιώσει την πεπτικότητά τους.

Κόκκινο κρέαςΕίτε πρόκειται για μοσχάρι είτε για βίσωνα, το κόκκινο κρέας είναι πολύ πλούσιο σε σίδηρο και πρωτεΐνες. Μια μόνο μερίδα μπριζόλας ribeye περιέχει πάνω από 23 γραμμάρια πρωτεΐνης και περίπου 1/5 γραμμάριο σιδήρου, μαζί με ψευδάργυρο και αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Πώς να λαμβάνετε περισσότερη από τη διατροφή που χρειάζονται τα μαλλιά σαςΤα καλά νέα σχετικά με το πόσες βιταμίνες και μέταλλα εμπλέκονται στην ανάπτυξη των μαλλιών σας είναι ότι μπορείτε να βρείτε τροφές που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας για αυτή την αιτία, ανεξάρτητα από τις διατροφικές σας συνήθειες.
Είτε θέλετε να καταναλώνετε περισσότερες φυτικές τροφές, όπως φυλλώδη λαχανικά, φασόλια και αβοκάντο, είτε έχετε ανάγκη από πρωτεΐνες και θέλετε να προσθέσετε στρείδια, γαρίδες και μοσχάρι στα γεύματά σας, υπάρχουν πολλές τροφές που έχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για να είναι τα μαλλιά σας πιο υγιή.

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να προσθέσετε όλα αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή σας ταυτόχρονα, μπορείτε εύκολα να ξεκινήσετε δημιουργώντας πιάτα που περιλαμβάνουν περισσότερα από ένα κάθε φορά. Είτε προσθέτετε γαρίδες στη σαλάτα με το σπανάκι σας είτε πασπαλίζετε μερικά αμύγδαλα σε φέτες σε ένα τηγανητό με πιπεριές, μπορείτε να αποτρέψετε ενεργά την τριχόπτωση που προκαλείται από τη μη σωστή διατροφή, ένα γεύμα τη φορά

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού