Διατροφή

Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει την πορεία των δερματικών παθήσεων;

Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει την πορεία των δερματικών παθήσεων;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες εξετάζουν τη σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και τις δερματικές παθήσεις.

Μία ανάλυση που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες εξέτασε όλη τη διαθέσιμη βιβλιογραφία για την παραπάνω σύνδεση και κατέληξε σε ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες της ανάλυσης αυτής, τα περισσότερα δεδομένα αυτή τη στιγμή προέρχονται από μελέτες στο εργαστήριο ή μελέτες παρατήρησης και όχι από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που αποτελούν το “gold standard” για τις έρευνες αυτού του είδους.

«Αν και ενδεχομένως υπάρχει σύνδεση και ορισμένες τροφές μπορεί να προσφέρουν οφέλη, αυτό δεν έχει αποδειχθεί ακόμα στον πραγματικό κόσμο.

Εκτός από τη γλουτένη στην κοιλιοκάκη, ελάχιστες άλλες ουσίες από τη διατροφή έχουν συνδεθεί με επιδείνωση ή βελτίωση των συμπτωμάτων κάποιας δερματικής νόσου», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στην ανάλυσή τους οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά 150 μελέτες για ένα διάστημα 15 ετών.

“Δυστυχώς, οι μελέτες αυτές δεν αποδεικνύουν ότι υπάρχουν ουσίες που μπορεί να βοηθήσουν τους ασθενείς με δερματικά νοσήματα, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση”, υποστήριξαν.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JCD: The Journal of Cosmetic Dermatology.

Οι έρευνες μέχρι σήμερα

Στο παρελθόν έχουν γίνει διάφορες μελέτες που εξέτασαν τη σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή ή συγκεκριμένα συμπληρώματα με:

-την ακμή,

-την ατοπική δερματίτιδα,

-την ψωρίαση,

-τη λεύκη ή,

-τη γήρανση του δέρματος.

Αν και οι έρευνες αυτές σίγουρα δεν ήταν ιδανικές, σε ορισμένες περιπτώσεις κατάφεραν να παρατηρήσουν σύνδεση ανάμεσα σε συγκεκριμένα τρόφιμα και παθήσεις.

Το γεγονός ότι σήμερα δεν έχουν γίνει τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες σίγουρα δεν μας επιτρέπει να επιβεβαιώσουμε τις παραπάνω συνδέσεις, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μελέτες αυτές χρηματοδοτούνται από φαρμακευτικές εταιρίες οι οποίες έχουν ως στόχο να πουλήσουν το προϊόν, αν αυτό αποδειχθεί αποτελεσματικό.

Επομένως, καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολο για μία εταιρία να χρηματοδοτήσει μία τέτοια μελέτη αν δεν μπορεί να αναπτύξει κάποιο προϊόν από τα αποτελέσματά της.

Ένα άλλο εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεραστεί αφορά τα συμπληρώματα, καθώς τα τελευταία δεν είναι απαραίτητο να περάσουν από κλινικές δοκιμές πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη διεξαγωγή ερευνών.

Τα αποτελέσματα της παρούσας ανάλυσης

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι περισσότερες μελέτες που εξέτασαν έγιναν στο εργαστήριο επομένως είναι δύσκολο να υποστηρίξουμε ότι τα αποτελέσματά τους αφορούν ασθενείς στον πραγματικό κόσμο.

Ωστόσο, από τις μελέτες αυτές προέκυψαν ορισμένες συνδέσεις οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Το χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη με την ακμή
  • Τα ιχθυέλαια και την απώλεια βάρους με την ψωρίαση
  • Τα ιχθυέλαια και τα προβιοτικά με την ατοπική δερματίτιδα
  • Τις βιταμίνες και τα εκχυλίσματα βοτάνων με τη λεύκη

Στην ανάλυση παρατηρήθηκε επίσης «ασθενής» σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και τη φωτογήρανση.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα ζεστά και πικάντικα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν έξαρση της ροδόχρου ακμής.

Χρειάζονται περισσότερες μελέτες

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης, οι δερματολόγοι θα πρέπει να παρακολουθούν τις έρευνες σχετικά με τη σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και τις δερματικές νόσους, καθώς έτσι θα μπορούν να καθοδηγήσουν καλύτερα τους ασθενείς τους.

Ορισμένα συμπληρώματα που έχουν αναδειχθεί αυτή τη στιγμή σε διάφορες έρευνες είναι:

  • Η νικοτιναμίδη στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος σε ασθενείς με ιστορικό της νόσου
  • Η χρήση προβιοτικών και πρεβιοτικών στη θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας
  • Έρευνες που έχουν δείξει ότι οι ντομάτες και τα σταφύλια μπορούν να προστατεύουν από τη φωτογήρανση
  • Η χρήση συμπληρωμάτων ψευδαργύρου στην αντιμετώπιση της ακμής

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι στο μέλλον είναι απαραίτητο να γίνουν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξετάσουμε την ασφάλεια, αλλά και την αποτελεσματικότητα μίας παρέμβασης.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού