Διατροφή

Γιατί είναι πολύ σημαντικό να μην τρώμε λαίμαργα σύμφωνα με τους διατροφολόγους;

Γιατί είναι πολύ σημαντικό να μην τρώμε λαίμαργα σύμφωνα με τους διατροφολόγους;

Το μεταβολικό σύνδρομο ορίζεται ως η συνύπαρξη καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου που περιλαμβάνουν την κεντρική συσσώρευση λίπους (σπλαχνικό λίπος), την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υπεργλυκαιμία και τη δυσλιπιδαιμία.

Το μεταβολικό σύνδρομο φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο όχι μόνο για καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά συνολικά μεγαλύτερη θνησιμότητα και, ως εκ τούτου, έχει προσελκύσει την προσοχή των επαγγελματιών υγείας ως ένα σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Από μελέτη στην Ιαπωνία το 2017 φάνηκε ότι ένας στους τέσσερις άνδρες και μία στις οκτώ γυναίκες είχαν μεταβολικό σύνδρομο.

Παράγοντες όπως η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα και η διατροφή φαίνεται να σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις διατροφικές συμπεριφορές, η ταχύτητα κατανάλωσης τροφής έχει αναφερθεί ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Από επτά μελέτες στις οποίες εξετάστηκε η σχέση μεταξύ ταχύτητας κατανάλωσης τροφής και μεταβολικού συνδρόμου, έξι έχουν παρατηρήσει σημαντική σχέση μεταξύ της γρήγορης κατανάλωσης τροφής και του μεταβολικού συνδρόμου.

Η ταχύτητα στην κατανάλωση της τροφής μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη ενέργειας, με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους και την πιθανότητα εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, καμία προοπτική μελέτη δεν έχει εξετάσει τη σχέση μεταξύ της ταχύτητας κατανάλωσης τροφής και του μεταβολικού συνδρόμου λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική πρόσληψη ενέργειας καθώς και την πιθανή αλλαγή βάρους κατά το διάστημα της παρακολούθησης.

Σχεδιασμός μελέτης

Σε πρόσφατη μελέτη, εξετάστηκε προοπτικά η σχέση της ταχύτητας κατανάλωσης τροφής με το μεταβολικό σύνδρομο λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική πρόσληψη ενέργειας και την αλλαγή βάρους. Εξετάστηκε επίσης η σχέση με τις συνιστώσες του μεταβολικού συνδρόμου.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1018 εργαζόμενοι (ηλικίας 19-68 ετών) χωρίς μεταβολικό σύνδρομο κατά την έναρξη της παρακολούθησης και οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για τρία έτη. Η ταχύτητα κατανάλωσης τροφής ήταν αυτοδηλούμενη και κατηγοριοποιήθηκε ως χαμηλή, μεσαία ή υψηλή.

Χρησιμοποιήθηκε πολλαπλή λογιστική παλινδρόμηση για την εκτίμηση της πιθανότητας εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου ανάλογα με την ταχύτητα κατανάλωσης τροφής σταθμίζοντας για παράγοντες όπως η συνολική προσλαμβανόμενη ενέργεια.

Αποτελέσματα

Από τα αποτελέσματα της μελέτης φάνηκε ότι κατά τη διάρκεια της τριετούς παρακολούθησης, 67 (6,6%) εργαζόμενοι εμφάνισαν μεταβολικό σύνδρομο. Η ταχύτητα της γρήγορης κατανάλωσης τροφής συσχετίστηκε σημαντικά με αυξημένες πιθανότητες (κατά 2,13) εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου (95%CI: 1,23-3,68) σε σύγκριση με τη μέτρια ταχύτητα φαγητού, έχοντας σταθμίσει για συμπαράγοντες συμπεριλαμβανομένης της συνολικής πρόσληψης ενέργειας.

Η συσχέτιση παρέμεινε στατιστικά σημαντική ακόμη και μετά από πρόσθετη προσαρμογή που πραγματοποιήθηκε για τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) καθώς και για την αλλαγή σε αυτόν των δύο χρονικών στιγμών (OR: 1,95, 95%CI: 1,06-3,56).

Συμπέρασμα για τον επαγγελματία διαιτολόγο

Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα η γρήγορη ταχύτητα κατανάλωσης τροφής συσχετίστηκε ανεξάρτητα με αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου ακόμη και όταν συνυπολογίστηκαν η συνολική πρόσληψη ενέργειας, ο ΔΜΣ κατά την έναρξη και η αλλαγή στον ΔΜΣ κατά την περίοδο παρακολούθησης.

Επομένως, φάνηκε ότι η ελάττωση της ταχύτητας κατανάλωσης τροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου. Με αυτό το δεδομένο, οι επιστήμονες υγείας καλό είναι να προτρέπουν τα άτομα που παρακολουθούν να τρώνε αργά, μασώντας καλά την τροφή τους όπως άλλωστε προτείνει και η φιλοσοφία του slow food.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού