Διατροφή

Η κατανάλωση γιαουρτιού είναι δείκτης υγείας

Η κατανάλωση γιαουρτιού είναι δείκτης  υγείας

Η κατανάλωση γιαουρτιού έχει συσχετιστεί με υγιεινά διατροφικά πρότυπα και τρόπους ζωής, καλύτερη ποιότητα διατροφής και υγιέστερα μεταβολικά προφίλ.

Μεταξύ των γαλακτοκομικών προϊόντων, το γιαούρτι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξαιτίας της υψηλής πυκνότητας θρεπτικών συστατικών του, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας ασβεστίου, μαγνησίου και πρωτεϊνών, βακτηριδίων και γαλακτικού οξέος, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν συχνά γιαούρτι, προσλαμβάνουν όχι μόνο περισσότερες θρεπτικές ουσίες αλλά έχουν και βελτιωμένη ποιότητα διατροφής, δηλαδή μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ψωμιού ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικών προϊόντων, σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν λίγο ή καθόλου γιαούρτι.

Αυτό σημαίνει καλύτερη συμμόρφωση με τις διαιτητικές οδηγίες.

Σε πρόσφατες επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες βρέθηκε ότι το γιαούρτι συμβάλλει στην καλύτερη μεταβολική υγεία λόγω των επιπτώσεών του στον έλεγχο του σωματικού βάρους, της ομοιόστασης της ενέργειας και του γλυκαιμικού ελέγχου“, αναφέρει ο Παναγιώτης Τσαπόγας, MD Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής Γ΄ Παθολογικής Κλινικής Υπεύθυνος Κέντρου Μεταβολισμού και Διαβήτη Ερρίκος Ντυνάν, προσθέτοντας:

Επιπλέον, οι καταναλωτές γιαουρτιού έχει αποδειχθεί ότι ασκούνται περισσότερο, καπνίζουν λιγότερο, έχουν υψηλότερη εκπαίδευση και γνώση της διατροφής σε σύγκριση με εκείνους που δεν καταναλώνουν γιαούρτι“.

Ακόμα, διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι το γιαούρτι μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στο μικροβίωμα του εντέρου, την υγεία των οστών, την καρδιαγγειακή νόσο, τον διαβήτη τύπου 2 και τα συστατικά του μεταβολικού συνδρόμου, όπως η κοιλιακή παχυσαρκία.

Η θρεπτική αξία του γιαουρτιού, οι επιπτώσεις του στη μεταβολική υγεία, ο έλεγχος της ενεργειακής ισορροπίας, του σωματικού βάρους και της γλυκαιμίας και η σχέση του με πιο υγιεινές συμπεριφορές μπορούν να χαρακτηρίσουν την κατανάλωση γιαουρτιού ως επιβεβαίωση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Δεδομένης της σχετικά χαμηλής κατανάλωσης γιαουρτιού σε διάφορες χώρες, η αύξηση της πρόσληψης γιαουρτιού μπορεί να είναι ελπιδοφόρα για να βοηθήσει στην επίτευξη μεγαλύτερης επάρκειας για ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά και να διατηρήσει την μεταβολική ευεξία ως μέρος ενός υγιούς, ενεργειακά ισορροπημένου τρόπου διατροφής.

Βιομηχανική παραγωγή γιαουρτιού: Υγεία ή γεύση;

Το γιαούρτι θεωρείται υγιεινό φαγητό λόγω της παρουσίας ζωντανών μικροοργανισμών. Ωστόσο, η προσθήκη τεχνητών γλυκαντικών, ζάχαρης και αρωμάτων χρησιμοποιείται παγκοσμίως από τη βιομηχανία τροφίμων για τη βελτίωση της γεύσης, της ελκυστικότητας και της αποδοχής από τους καταναλωτές.

Καθώς η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2, υπήρξε κάποια ανησυχία για την προσθήκη ζάχαρης στο γιαούρτι.

Οι κατασκευαστές γιαουρτιού επιδιώκουν να μειώσουν την ποσότητα της ζάχαρης στο γιαούρτι, αλλά η γεύση και η υγεία δεν συμβιβάζονται εύκολα πάντοτε και γι’ αυτό απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες καθώς δεν είναι ίδια όλα τα σάκχαρα.

Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες βρήκαν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά μπορούν τελικά να προσφέρουν κάποια περισσότερα οφέλη για την υγεία σε σύγκριση με τα εκείνα που έχουν λίγα ή καθόλου λιπαρά.

Η επιλογή ενός γιαουρτιού με γάλα πλήρες σε λιπαρά μπορεί επίσης να μειώσει την ανάγκη για πρόσθετα σάκχαρα, καθώς το λίπος στο γιαούρτι παρέχει γεύση και αυξάνει τον κορεσμό.

“Συνολικά, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η μη υπερβολή σε λίπη ή σε σάκχαρα συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή και ότι η εκπαίδευση στη σωστή διατροφή μπορεί να ελαττώσει την κατανάλωση ζάχαρης”, επισημαίνει ο Παναγιώτης Τσαπόγας.

Οι μελέτες για το γιαούρτι έχουν μέλλον

Χρειάζονται πληθυσμιακές μελέτες για την ποιότητα της διατροφής και τις συμπεριφορές που σχετίζονται με τα τρόφιμα.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να εξεταστεί κατά πόσον τα οφέλη του γιαουρτιού είναι αποτέλεσμα των ανεξάρτητων αποτελεσμάτων του, ή αν παίζουν κάποιο ρόλο άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την κατανάλωσή του, όπως βρέθηκε ότι είναι ο πιο υγιεινός τρόπος ζωής, η διακοπή του καπνίσματος ή του οινοπνεύματος και η σωματική άσκηση.

Συνεπώς, οι μακροπρόθεσμες κλινικές δοκιμές πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε να παρέχουν μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση των ευεργετικών επιδράσεων του γιαουρτιού στην υγεία ώστε να προκύψουν σαφέστερες διατροφικές συστάσεις.

Υπάρχει επίσης έλλειψη μελετών που εξετάζουν διαφορετικούς τύπους γιαουρτιού όπως γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, με πλήρη λιπαρά, με φρούτα, Ελληνικό γιαούρτι, γιαούρτι με προβιοτικά και ζάχαρα.

Καθώς πολλές μελέτες έχουν ήδη εξετάσει τις θερμίδες, ορισμένους τύπους, την ποσότητα του γιαουρτιού, το χρόνο λήψης (π.χ. ως σνακ ή ως μέρος γεύματος) και τη συχνότητα κατανάλωσης,  μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να λάβουν επί πλέον υπόψη τη συνολική διατροφή και τη σύνθεσή της.

Είναι επίσης σημαντικό να εξετασθεί μεγάλος αριθμός ατόμων με μεγάλο κίνδυνο για μεταβολικά νοσήματα όπως παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 ή καρδιαγγειακή νόσο.

“Οι μελέτες θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν παιδιά και ηλικιωμένους για να εκτιμήσουν τυχόν διαφορές στην επίδραση του γιαουρτιού στο σωματικό βάρος, το σάκχαρο και σε άλλα χαρακτηριστικά αυτών των ηλικιακών ομάδων”, καταλήγει ο κ. Τσαπόγας.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού