Διατροφή

Ποιά είναι τα λαχανικά με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά;

Ποιά είναι τα λαχανικά με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά;

Γνωρίζουμε ότι τα λαχανικά είναι βασικοί πυλώνες μιας υγιεινής διατροφής. Κάποια λαχανικά όμως θεωρούνται… βασιλιάδες χάρη στην υψηλή θρεπτική τους αξία και τα αποδεδειγμένα οφέλη τους στην υγεία.

Ποια είναι;

Σπανάκι

Το φυλλώδες λαχανικό βρίσκεται στην κορυφή της λίστας χάρη στο εντυπωσιακό διατροφικό του προφίλ. Μια κούπα (30 γρ.) σπανάκι δίνει το 56% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης από βιταμίνη Α και το 100% της ΣΗΠ Βιταμίνης Κ, με μόλις 7 θερμίδες. Το σπανάκι έχει επίσης αρκετά αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.

Καρότα

Είναι γεμάτα βιταμίνη Α, παρέχοντας το σούπερ ουάου ποσοστό του 428% της ΣΗΠ σε μόλις μια κούπα 128 γραμμαρίων. Είναι πλούσια σε β-καροτίνη, το αντιοξειδωτικό που τους δίνει το πορτοκαλί τους χρώμα και βοηθά μεταξύ άλλων στην πρόληψη καρκίνου. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, K και Κάλιο.

Μπρόκολο

Μυρίζει σαν Διάολος αν το φέρετε σε ταπεράκι στο γραφείο βρασμένο, όμως είναι ένας σκέτος διατροφικός θησαυρός. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε γλυκοσινολάτες, προστατεύει από τον καρκίνο, ενώ η κατανάλωσή του συνδέεται με πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Πέρα από τις προστατευτικές αυτές ιδιότητές του, το μπρόκολο δίνει το 116% της ΣΗΠ βιταμίνης Κ, 135% βιταμίνης C και καλές ποσότητες μαγγανίου και Καλίου ανά κούπα 91 γραμμαρίων.

Σκόρδο

Με ιστορία αιώνων στην Αρχαία Ιατρική , το σκόρδο χάρη στην αλισίνη έχει πληθώρα από οφέλη για την υγεία. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή του σταθεροποιεί το ζάχαρο και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Μάλιστα φαίνεται να έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες, ιδιαίτερα για τον καρκίνο στο συκώτι.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Ανήκουν στην ίδια «οικογένεια» με το μπρόκολο και άρα έχουν παρόμοια διατροφικά οφέλη για την υγεία. Μεταξύ άλλων είναι πλούσια σε καμπφερόλη, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο να προλαμβάνει την ζημιά στα κύτταρα. Επίσης, φαίνεται να βοηθούν στην παραγωγή συγκεκριμένων ενζύμων στο σώμα τα οποία είναι υπεύθυνα για την αποτοξίνωση μειώνοντας έτσι το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο έντερο. Τέλος, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με κάθε μερίδα 100 γραμμαρίων να δίνει καλές ποσότητες βιταμινών και μετάλων όπως η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, το φυλλικό οξύ και το Κάλιο.

Kale

Η «λαχανίδα» θεωρείται το πιο θρεπτικό φυλλώδες λαχανικό. Μια κούπα ωμής λαχανίδας περιέχει πληθώρα βιταμινών Β, Κάλιο, Ασβέστιο και Χαλκό. Επίσης καλύπτει την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμινών Α, C και Κ. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, το Kale, συμβάλει στην καρδιακή υγεία, μειώνοντας την «κακή» χοληστερόλη και αυξάνοντας την «καλή».

Αρακάς

Μια κούπα μαγειρεμένου αρακά περιέχει 9 γραμμάρια φυτικές ίνες, 9 γραμμάρια πρωτεΐνη και βιταμίνες A, C, K, ριφοβλαβίνη, θειαμίνη, νιασίνη και φυλλικό οξύ. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, ο αρακάς βοηθά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Τέλος, έχει αντικαρκινική δράση χάρη στης σαπονίνες, μια ομάδα φυτικών συστατικών τα οποία φαίνεται να μειώνουν το μέγεθος των όγκων καταπολεμώντας τα καρκινικά κύτταρα.

Σέσκουλο

Χαμηλό σε θερμίδες, αλλά πλούσιο σε απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, το σέσκουλο έχει μόλις 7 θερμίδες ανά κούπα, όμως δίνει 1 γραμμάριο ινών, 1 γραμμάριο πρωτεΐνης και ικανοποιητές ποσότητες βιταμινών Α, C, K, μαγγανίου και μαγνησίου. Μάλιστα σε έρευνες έχει φανεί πώς μειώνει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα που προκαλούνται από τον διαβήτη και προλαμβάνει την βλάβη των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.

Τζίντζερ

Χρησιμοποιείται για αιώνες ως φυτική θεραπεία για τη ναυτία, πλην αυτού όμως το τζίντζερ προσφέρει ένα ελκυστικό «μπουκέτο» από οφέλη: έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά σε παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του διαβήτη.

Σπαράγγια

Το λαχανικό της άνοιξης αποτελεί ιδανική προσθήκη σε κάθε διατροφή: Μόλις μισή κούπα προσφέρει το 1/3 των ημερήσιων αναγκών σε φυλλικό οξύ, με την ίδια ποσότητα να παρέχει ικανοποιητικές δόσεις σελήνιου, βιταμίνης Κ, θειαμίνης και ριφοβλαβίνης. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας φυλλικού οξέως από πηγές όπως τα σπαράγγια μας προστατεύει από ασθένειες και προλαμβάνει τυχόν προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παράλληλα, σε κάποιες έρευνες τα σπαράγγια φάνηκε να βοηθούν στην μεταβολική λειτουργία του συκωτιού προστατεύοντάς το από τις τοξίνες.

Πηγή: Healthline

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού