Διατροφή

8 σημάδια ότι καταναλώνεις περισσότερη ζάχαρη από τα επιτρεπτά όρια

8 σημάδια ότι καταναλώνεις περισσότερη ζάχαρη από τα επιτρεπτά όρια

Τα σημάδια ότι υπάρχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης στη διατροφή σου:

1. Έχεις συχνές λιγούρες για κάτι γλυκό

Όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο τη ζητάμε.

Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο, καθώς η ζάχαρη και τα γλυκά είναι πολύ εθιστικά.

Για την ακρίβεια, η ζάχαρη λειτουργεί σαν ένα πραγματικό ναρκωτικό και μας προκαλεί ευφορία.

Η κατανάλωση ζάχαρης λοιπόν, προκαλεί μία ορμονική αντίδραση που σε “ανεβάζει” και ύστερα σε “ρίχνει”.

Έτσι, πυροδοτείται η συνεχής επιθυμία για κατανάλωση γλυκού.

2. Συχνές δερματικές εξάρσεις

Έχει αποδειχθεί ότι η πρόσληψη ζάχαρης συνδέεται με ξεσπάσματα ακμής και ερυθρότητας.

Μάλιστα, λίγη παραπάνω ζάχαρη μπορεί να φανεί στο δέρμα σας μέσα σε λίγες μέρες.

Αν, λοιπόν, τον τελευταίο καιρό έχεις παρατηρήσει έξαρση στην ακμή ή τα σπυράκια σου, σκέψου αν το έχεις παρακάνει με τη ζάχαρη.

3. Νιώθεις το μυαλό σου θολό…

…ειδικά μετά το γεύμα σου.

Αυτή η “θολούρα” είναι σύνηθες σύμπτωμα του χαμηλού επιπέδου σακχάρου στο αίμα.

Όταν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξομοιώνονται απότομα, αντί να γίνεται αυτή η διαδικασία σταδιακά, όπως πρέπει.

4. Τίποτα δεν είναι τόσο γλυκό…όσο ήταν πριν

Όταν καταναλώνουμε πολύ ζάχαρη, στην ουσία βομβαρδίζουμε τους γευστικούς μας κάλικες.

Έτσι, αυτοί γίνονται πιο “ανθεκτικοί” στη γλυκιά γεύση κι έτσι σταδιακά χρειαζόμαστε ολοένα και πιο γλυκά τρόφιμα.

8 Σημάδια ότι καταναλώνεις περισσότερη ζάχαρη-0

5. Νιώθεις υποτονική ή υποτονικός μέσα στην ημέρα

Η πρόσληψη ζάχαρης προκαλεί μία απότομη αύξηση της ινσουλίνης αλλά και της ενέργειας.

Όμως έτσι, όπως απότομα, αυξάνεται, το ίδιο απότομα “πέφτει”.

Αντίστοιχα, τα επίπεδα ενέργειας είναι σταθερά, όταν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα είναι σταθερό.

Όταν λοιπόν καταναλώνουμε ζάχαρη συχνά, αυτές οι αυξομοιώσεις είναι επίσης συχνές, γεγονός που σημαίνει ότι όταν δεν καταναλώνουμε ζάχαρη, νιώθουμε υποτονικοί.

6. Είσαι πιο κυκλοθυμική ή κυκλοθυμικός από ό, τι συνήθως

Αυτό το boost ενέργειας και η μετέπειτα πτώση της, που προκαλεί η πρόσληψη ζάχαρης, μπορεί να προκαλέσει μεταπτώσεις στη διάθεση.

Αν επίσης, έχεις ούτως η άλλως πεσμένη διάθεση , η συχνή πρόσληψη ζάχαρης, μπορεί να σχετίζεται με κακή διάθεση.

7. Στοματικά και οδοντικά προβλήματα

Όταν μένουν υπολείμματα από τα τρόφιμα ανάμεσα στα δόντια, παράγονται οξέα, που με τη σειρά τους προκαλούν τερηδόνα.

To σάλιο διατηρεί μία υγιή ισορροπία στη στοματική κοιλότητα.

Ωστόσο, η πρόσληψη ζάχαρης διαταράσσει το pH της στοματικής κοιλότητας και την ισορροπία του περιβάλλοντος στο στόμα.

Αυτή η διαδικασία έχει σαν αποτέλεσμα, τα βακτήρια να ευδοκιμήσουν στη στοματική κοιλότητα και να πολλαπλασιαστούν.

Έτσι, δημιουργούνται κοιλότητες στα δόντια, λόγω της διάβρωσής τους, γεγονός που οδηγεί σε άλλα προβλήματα.

8. Έχει αυξηθεί το βάρος σου

Περίσσεια ζάχαρης σημαίνει περίσσεια θερμίδων.

Παράλληλα, η ζάχαρη δεν μας προσδίδει τουλάχιστον πρωτεΐνες ή φυτικές ίνες, πράγμα που σημαίνει ότι δε μας χορταίνει κιόλας, με αποτέλεσμα να αποζητάμε όλο και περισσότερο φαγητό.

Επίσης, η πρόσληψη ζάχαρης, πυροδοτεί την απελευθέρωση ινσουλίνης στον οργανισμό, παράγοντας που συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση βάρους αλλά και την εμφάνιση διαβήτη.

Για την ακρίβεια, όταν καταναλώνουμε ζάχαρη, το πάγκρεας παράγει και απελευθερώνει ισνουλίνη, η οποία μεταφέρεται στα όργανά μας για την παραγωγή ενέργειας.

Όταν υπερφορτώνουμε τον οργανισμό με ζάχαρη, στην ουσία παράγεται περισσότερη ινσουλίνη.

Σε βάθος χρόνου αυτή η υπερέκκριση ινσουλίνης, μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση σε αυτήν.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη στην ουσία σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί πια να αντιδράσει στα φυσιολογικά επίπεδα ινσουλίνης.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, την αύξηση του βάρους.

Εκτός από αυτό όμως, όταν το πάγκρεας δουλεύει πιο πολύ για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε μπορεί να αναπτυχθεί διαβήτης τύπου 2.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού