Διατροφή

Σπόροι chia: Ποιά είναι τα οφέλη τους για την υγεία

Σπόροι chia: Ποιά είναι τα οφέλη τους για την υγεία
Παρά το μικρό τους μέγεθος, οι σπόροι chia είναι γεμάτοι από σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Οι σπόροι chia αποτελούν μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά και παρέχουν φυτικές ίνες, σίδηρο και ασβέστιο.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην αύξηση της χοληστερόλης HDL («καλή» χοληστερόλη) που προστατεύει από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μια μερίδα 28 γραμμάρια σπόρων chia περιέχει:

  • 131 θερμίδες
  • 8,4 γραμμάρια λίπους
  • 13,07 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 11,2 γραμμάρια ινών
  • 5,6 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • Καθόλου ζάχαρη

Μια μερίδα σπόρων chia κάθε μέρα παρέχει:

  • 18% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο
  • 27% σε φώσφορο
  • 30% σε μαγγάνιο και
  • μικρότερες ποσότητες καλίου και χαλκού

Οι σπόροι Chia παρέχουν περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, φώσφορο και φυτικές ίνες από τους λιναρόσπορους. Οι περισσότεροι δεν καταναλώνουν αρκετά από αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Οφέλη για την υγεία

Τα φυτικά τρόφιμα έχουν από καιρό συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η συνολική θνησιμότητα.

Έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν μια υγιή επιδερμίδα, αυξημένη ενέργεια και συνολικά χαμηλότερο βάρος.

Η δύναμη των φυτικών ινών

Οι άνδρες κάτω των 50 ετών πρέπει να καταναλώνουν 30,8 γραμμάρια (g) ινών την ημέρα και οι γυναίκες κάτω των 50 ετών πρέπει να καταναλώνουν 25,2 g την ημέρα.

Για ενήλικες άνω των 50 ετών, η σύσταση για τους άνδρες είναι 28 g την ημέρα και για τις γυναίκες είναι 22,4 g την ημέρα. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν λιγότερο από το ήμισυ αυτών των συστάσεων.

Ο ευκολότερος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών είναι να τρώτε περισσότερα φυτικά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και μη επεξεργασμένους κόκκους. Μια μερίδα σπόρων chia παρέχει 10 γραμμάρια ινών, σχεδόν την μισή ημερήσια σύσταση για μια γυναίκα άνω των 50 ετών.

Απώλεια βάρους

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθούν τους ανθρώπους να αισθάνονται γεμάτοι για περισσότερο και συνήθως έχουν χαμηλότερες θερμίδες. Η αυξημένη πρόσληψη ινών και η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Οι σπόροι Chia περιέχουν σχεδόν 5 γραμμάρια ινών ανά κουταλιά της σούπας και τα υψηλά επίπεδά τους σε ωμέγα-3-λιπαρά οξέα και άλφα-λινολεϊκό οξύ μπορεί να είναι χρήσιμα για την απώλεια βάρους. Οι σπόροι chia μπορούν επίσης να καταναλωθούν ως τζελ, όταν αναμιγνύονται με νερό. Αυτό τους κάνει να αφομοιώνονται πιο αργά από το σώμα, αποτρέποντας δυνητικά την πείνα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αντιμετώπιση για την εκκολπωματίωσης

Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον επιπολασμό της εκκολπωματίτιδας, απορροφώντας νερό στο παχύ έντερο και καθιστώντας ευκολότερη την κινητικότητα του εντέρου.

Μια υγιεινή διατροφή με φυτικές ίνες με πολλά φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος και τη φλεγμονή στο παχύ έντερο.

Οι ακριβείς αιτίες της εκκολπωματίτιδας δεν είναι γνωστές, αλλά έχει επανειλημμένα συσχετιστεί με μια διατροφή χαμηλών ινών.

Καρδιαγγειακές παθήσεις και χοληστερόλη

Η αυξημένη πρόσληψη ινών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Μια ανασκόπηση 67 επιμέρους ερευνών έδειξε ότι ακόμη και μια μέτρια αύξηση 10 γραμμαρίων την ημέρα στην πρόσληψη ινών μείωσε την LDL («κακή» χοληστερόλη), καθώς και την ολική χοληστερόλη.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι φυτικές ίνες μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και της φλεγμονής. Έτσι, μειώνουν τον κίνδυνο προβλημάτων που σχετίζονται με τη φλεγμονή, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, καρκίνος και παχυσαρκία.

Διαβήτης

Παρόλο που δεν υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με την επίδραση των σπόρων chia στη γλυκόζη του αίματος και στην αντίσταση στην ινσουλίνη, μια μελέτη του 2017 δείχνει ότι οι σπόροι chia μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν τη γλυκόζη σε υδατάνθρακες βραδείας απελευθέρωσης. Αυτό θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Η διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και η κατανάλωση γευμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα.

Πέψη και αποτοξίνωση

Μια διατροφή με επαρκείς ίνες αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα και προάγει την κανονικότητα για μια υγιή πεπτική οδό. Οι τακτικές κινήσεις του εντέρου είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή απέκκριση των τοξινών μέσω της χολής και των κοπράνων.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων

Έρευνες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θρόμβωσης και αρρυθμιών, διαταραχών που οδηγούν σε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και ξαφνικό καρδιακό θάνατο.

Τα ωμέγα-3 μπορούν επίσης να μειώσουν τα επίπεδα της LDL, της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, καθώς και να μειώσουν την αθηροσκληρωτική πλάκα, να βελτιώσουν την λειτουργία του ενδοθηλίου και να οδηγήσουν σε ελαφρώς χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Οι πλουσιότερες πηγές φυτικών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι οι σπόροι chia, ο λιναρόσπορος και τα καρύδια.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού