Διατροφή

Πρώιμη εμμηνόπαυση: Πώς μπορείτε να την καθυστερήσετε;

Πρώιμη εμμηνόπαυση: Πώς μπορείτε να την καθυστερήσετε;

Τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης από επιδημιολόγους στο University of Massachusetts Amherst και το Harvard T.H. Chan School of Public Health τα οποία δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση American Journal of Epidemiology, δείχνουν ότι η μακροπρόθεσμη, υψηλή πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών από τροφές ολικής άλεσης, σόγια και tofu, μπορεί να προστατεύσει τις γυναίκες από την πρώιμη εμμηνόπαυση, παρατείνοντας παράλληλα την αναπαραγωγική λειτουργία.

Η εμμηνόπαυση, που ορίζεται ως ο χρόνος της τελευταίας εμμηνορροϊκής περιόδου της γυναίκας, είναι ένα φυσικό στάδιο της ζωής, όπως η εφηβεία. Για τις περισσότερες γυναίκες, συμβαίνει περίπου στην ηλικία των 51 ετών, αν και μερικές μπορεί να το βιώσουν λίγα χρόνια νωρίτερα ή αργότερα.Οι σωματικές αλλαγές που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση μπορούν να ξεκινήσουν λίγα χρόνια πριν από την τελευταία περίοδο. Αυτές περιλαμβάνουν τη μείωση των οιστρογόνων, των γυναικείων ορμονών που παράγονται στις ωοθήκες.

Ως πρώιμη εμμηνόπαυση ορίζεται αυτή που εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 45 ετών. Αυτό μπορεί να συμβεί φυσικά ή να προκληθεί για παράδειγμα ως αποτέλεσμα χημειοθεραπείας ή χειρουργικής αφαίρεσης των ωοθηκών. Η πρώιμη εμμηνόπαυση στις γυναίκες έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και μερικά προβλήματα υγείας όπως η οστεοπόρωση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι νευρολογικές διαταραχές.

Η πρώιμη εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα έως και 10 χρόνια πριν την εμφάνισή της. Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι οι αιτίες της πρώιμης εμμηνόπαυσης είναι ελάχιστα κατανοητές και ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι διαγνώσεις δεν αποδίδονται σε γονίδια ή αυτοανοσία. Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν εξετάσει την πρόσληψη πρωτεϊνών και το χρονοδιάγραμμα της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες, αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τη σχέση με την πρώιμη εμμηνόπαυση.

Για τη συγκεκριμένη έρευνα, η ομάδα ανέλυσε στοιχεία από τη μελέτη Nurses ‘Health Study II που αφορούσαν 85.682 γυναίκες που εμφάνισαν φυσική πρώιμη εμμηνόπαυση από το 1991 και μετά. Δεν συμπεριέλαβαν γυναίκες που παρουσίασαν πρώιμη εμμηνόπαυση λόγω π.χ. υστερεκτομής ή χημειοθεραπείας.

Τα λεπτομερή διατροφικά ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από τους συμμετέχοντες επέτρεψαν στους ερευνητές να εξετάσουν την κατανάλωση τροφίμων και ποτών κατά την περίοδο πριν από την έναρξη της πρώιμης εμμηνόπαυσης. Περιλήφθηκαν και λεπτομέρειες όπως πόσο συχνά οι γυναίκες κατανάλωναν μεμονωμένες μερίδες από συγκεκριμένα 131 είδη τροφίμων, ποτών και συμπληρωμάτων. Η αναφερόμενη συχνότητα κυμαινόταν από “ποτέ” ή “μία φορά το μήνα” έως “έξι ή περισσότερες φορές την ημέρα”.

Κατά την περίοδο που κάλυψε η μελέτη (1991 έως 2011), τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 2.041 γυναίκες εμφάνισαν πρώιμη εμμηνόπαυση. Όταν ανέλυσαν τα δεδομένα, η ομάδα διαπίστωσε ότι η υψηλότερη κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Αντίθετα, δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ υψηλής πρόσληψης ζωικών πρωτεϊνών και πρώιμης εμμηνόπαυσης, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες με ημερήσια πρόσληψη θερμίδων που προέρχονταν σε ποσοστό 6,5% από φυτικές πρωτεΐνες είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης, σε σύγκριση με τις γυναίκες των οποίων η πρόσληψη λαχανικών κάλυπτε μόλις το 4% των καθημερινών θερμίδων τους.

Αν υποθέσουμε ότι η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων μιας γυναίκας φθάνει περίπου τις 2.000, τότε το 6,5% σε φυτικές πρωτεΐνες είναι το ισοδύναμο τριών έως τεσσάρων μερίδων (32,5 γραμμάρια) ημερησίως σε τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, το tofu, τα δημητριακά ολικής άλεσης για πρωινό και τα εμπλουτισμένα ζυμαρικά. Η ίδια συσχέτιση παρατηρήθηκε και όταν η ομάδα έλαβε υπόψη της και άλλους παράγοντες που συνδέονταν με την πρώιμη εμμηνόπαυση, όπως το κάπνισμα, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η ηλικία.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού