Διατροφή

Τα πολύτιμα προβιοτικά

Τα πολύτιμα προβιοτικά

Η εντερική χλωρίδα αναπτύσσεται από την πρώτη στιγμή που το έμβρυο εγκαθίσταται στη μήτρα, και λαμβάνει ένα πλήθος προβιοτικών από τη μητέρα.

Ο αυξημένος αριθμός προβιοτικών στο σώμα μας, που μετριέται σε τρισεκατομμύρια, έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας:

-εμποδίζουν την ανάπτυξη παθογόνων βακτηριδίων,

-παράγουν φυσικά αντισώματα και βιταμίνες,

-διασπούν τις τροφές,

και ως εκ τούτου τονώνουν το ανοσοποιητικό, βελτιώνουν την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών, ρυθμίζουν την εντερική λειτουργία και προστατεύουν από πιθανές μολύνσεις το σώμα μας.

Στον οργανισμό μας υπάρχουν περισσότερα από 400 είδη φιλικών βακτηριδίων. Καθένα από αυτά βρίσκεται σε συγκεκριμένο μέρος του οργανισμού, επιτελώντας διαφορετικές λειτουργίες για την προστασία και τη διατήρηση της υγείας του.

Οι βασικές κατηγορίες προβιοτικών είναι δύο (2),

-το γένος Bifidobacterium, και,

-το γένος Lactobacillus, με πολλά υποείδη.

Γιατί είναι αναγκαία η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με προβιοτικάΜε το πέρασμα των ετών και τη δράση διαφόρων παραγόντων, όπως:

το κάπνισμα,

η κακή διατροφή,

το άγχος, και,

η λήψη διαφόρων φαρμάκων (π.χ. αντισυλληπτικά, κορτιζόνη),

η εντερική χλωρίδα αρχίζει σταδιακά να μειώνεται, δημιουργώντας οξέα αλλά και χρόνια προβλήματα υγείας.

Πολλές φορές μπορεί να προκύψουν έκτακτες περιπτώσεις διαταραχής, όπως η λήψη αντιβιοτικών, που, έχοντας ως στόχο τους παθογόνους μικροοργανισμούς, καταπολεμούν μαζί και τα προβιοτικά του εντέρου.

Τα ταξίδια και η αλλαγή περιβάλλοντος, διατροφικών συνηθειών και νερού, είναι μία άλλη έκτακτη περίπτωση που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία του εντέρου.

Η διαταραχή της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους, που πολύ πιθανόν κάποιοι από εμάς να έχουμε αντιμετωπίσει, όπως:

οι γαστρεντερικές διαταραχές (διάρροια, δυσκοιλιότητα, μετεωρισμός, φούσκωμα candida, Ε.coli, Η.pylori),

οι κολπικές μυκητιάσεις και μολύνσεις,

-η αύξηση βάρους,

η έλλειψη βιταμινών και μετάλλων, που συνεπάγεται αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα,

το αίσθημα της χρόνιας κόπωσης,

το έκζεμα/ατοπική δερματίτιδα,

-οι στοματίτιδες, και,

-οι άφθες

Οδηγίες χρήσεως

Τα συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά που μπορεί να προτείνει ο επιστήμονας υγείας έρχονται να καλύψουν όλες τις παραπάνω ανάγκες, και είναι 100% ασφαλή και χρήσιμα για όλους, ενώ απευθύνονται ακόμη και σε βρέφη, παιδιά και εγκύους.

Χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με τα στελέχη των προβιοτικών που περιέχουν, την ποσότητα αυτών, η οποία μετριέται σε δισεκατομμύρια, και την παρουσία ή μη πρεβιοτικών, τα οποία είναι η τροφή των προβιοτικών.

Επίσης, διαφοροποιούνται και από τα βότανα που μπορεί να περιέχουν (π.χ. cranberry), τα οποία μαζί με τα προβιοτικά δρουν είτε προληπτικά, είτε θεραπευτικά για την υγεία του ουροποιητικού συστήματος.

Η αλόη, η μέντα, ο ανανάς και το γκρέιπφρουτ, όταν συγχορηγούνται με τα προβιοτικά, συμβάλλουν στην πέψη των τροφών.

Θεραπευτικά, απαιτείται η λήψη προβιοτικών σε μεγάλη δόση, αλλά και σε ποικιλία στελεχών (πολυστελεχικά προβιοτικά) σε ένα σκεύασμα, προκειμένου να καλυφθούν περισσότερες ανάγκες του οργανισμού μας, λόγω της περιπλοκότητάς του.

Επίσης, εκτός από τις οξείες περιπτώσεις, καλό θα ήταν να γίνεται και συντήρηση της υγείας της εντερικής χλωρίδας, δηλαδή του αριθμού των προβιοτικών που ζουν σε αυτή, με τη λήψη προληπτικά –τουλάχιστον για 10 ημέρες ανά 2 μήνες– κάποιου συμπληρώματος διατροφής.

Τα προβιοτικά πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι, είτε πριν από το φαγητό είτε 2 ώρες μετά, για να μην καταστρέφονται από τα οξέα του, και να επιτυγχάνεται αυξημένος αποικισμός τους στο έντερο, όπου και θα δράσουν.

Μην ξεχνάμε!

Ένα υγιές γαστρεντερικό σύστημα, που δικαίως χαρακτηρίζεται και ως δεύτερος εγκέφαλος, σημαίνει πολλά για τη συνολική υγεία του οργανισμού μας.

Έτσι, η λήψη των προβιοτικών γίνεται απαραίτητη, χωρίς να ξεχνάμε κάποιες βασικές –πρωταρχικές και αναντικατάστατες– συμβουλές:

-Ασκηθείτε τακτικά και να πίνετε επαρκείς ποσότητες νερού

-Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα

-Εντάξτε τα φρούτα και τα λαχανικά στην καθημερινή διατροφή σας

-Αυξήστε την εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριών και οσπρίων

-Αποφύγετε οτιδήποτε σας δημιουργεί άγχος

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού