Νεοπλασίες

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Επιστολή της ΕΛΛΟΚ σε ΠτΔ & Πρωθυπουργό

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Επιστολή της ΕΛΛΟΚ σε ΠτΔ & Πρωθυπουργό

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, με σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας,  δηλώνει ότι υποστηρίζει σθεναρά την προσπάθεια που κάνει η χώρα μας τους τελευταίους 13 να αντιμετωπίσει την πανδημία COVID-19, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο υγειονομικό προσωπικό, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλες τις ειδικότητες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αμύνης φροντίζοντας τους ασθενείς και κρατώντας το σύστημα υγείας όρθιο.

Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί να εορτάζεται κάθε χρόνο ως η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με στόχο να υπενθυμίσει σε όλο τον κόσμο την αξία της ατομικής και δημόσιας υγείας ως προϋπόθεση για την ευημερία και την πρόοδο της κάθε κοινωνίας.

Τη φετινή χρονιά, έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία η ανάδειξη της ημέρας αυτής, δεδομένου ότι η παγκόσμια μάχη με την πανδημία, για περισσότερο από ένα έτος, έχει συγκλονίσει συθέμελα τα συστήματα υγείας ακόμη και των περισσότερο προηγμένων κρατών, τα οποία στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή ασύμμετρη απειλή της λοίμωξης covid-19, αναγκάζονται να υπολειτουργούν στην φροντίδα άλλων σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος, του οποίου η επιτυχής αντιμετώπιση έχει στενή συνάφεια με το χρόνο διάγνωσης και έναρξης της απαιτούμενης θεραπείας.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, απέστειλε επιστολή – πρόσκληση σε δράση, προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύρια Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, θέλοντας να δώσει εθνική διάσταση στις σοβαρές συνέπειες που έχει η πανδημίαγ ια την ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα, με προεξέχουσες τις μεγάλες δυσκολίες πρόσβασης που συναντούν οι ογκολογικοί ασθενείς στις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας.

Η πρόσκληση σε δράση για τη βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας και την εξασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών με καρκίνο, στις απαραίτητες για την υγεία τους υπηρεσίες, που ξεκινούν από την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, μέχρι την αποκατάσταση και επανένταξη στην κοινωνία και εστιάζεται στα εξής:

-Διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στην πρόληψη και τον  προ-συμπτωματικό έλεγχο

Σύμφωνα με μελέτες κατά το έτος 2020, οι νέες διαγνώσεις καρκίνου έχουν μειωθεί κατά περίπου 40%, ενώ οι εξετάσεις πρόληψης και οι προ-συμπτωματικοί έλεγχοι εμφανίζουν μείωση περίπου 50% συνεπεία της αδυναμίας πρόσβασης των πολιτών στις δομές υγείας, οι οποίες ως επί το πλείστον έχουν επιστρατευθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα δεδομένα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στο εγγύς μέλλον προμηνύεται κύμα εμφάνισης παραμελημένων καρκίνων σε προχωρημένο στάδιο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει την πρόσβαση των πολιτών και των ασθενών στις συγκεκριμένες υπηρεσίες με αξιοποίηση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μέσα από οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου, με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

-Διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στις κατάλληλες θεραπείεςσε συνθήκες ασφάλειας

Ένας στους τρεις ασθενείς με καρκίνο δήλωσε ότι υπέστη ακύρωση ή αναβολή του ραντεβού του για επανέλεγχο της υγείας του κατά τη διάρκεια της 1ης φάσης της πανδημίας.

 Το σύστημα υγείας πρέπει να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών με καρκίνο και αιματολογικές κακοήθειες, στις κατάλληλες γι’ αυτούς θεραπείες, με διατήρηση ασφαλών ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς, ασφαλών συνθηκών νοσηλείας και τις αναγκαίες προσαρμογές όπου αυτό απαιτείται.

Σήμερα υπάρχουν σοβαρά εμπόδια στην ασφαλή και έγκαιρη πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στις συστημικές, χειρουργικές ή ακτινοθεραπευτικές θεραπείες τους, λόγω διακοπών λειτουργίαςτακτικών εξωτερικών ιατρείων και ογκολογικών κλινικών.

Διάθεση των αναγκαίων πόρων για εξακρίβωση των συνεπειών της πανδημίας και εξασφάλιση της συνέχισης της ογκολογικής φροντίδας

Υπάρχει επιτακτική ανάγκη έρευνας και εκπόνησης μελέτης για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των επιπτώσεων της πανδημίας στην ογκολογική περίθαλψη στη χώρα μας, οι οποίες δεν είναι ορατές σε όλη τους την έκταση.

Η γνώση και η κατανόηση  των πραγματικών διαστάσεων του προβλήματος, με την αξιοποίηση των σχετικών επιδημιολογικών δεδομένων, τα οποία μέχρι στιγμής δεν διατίθενται από τον ΕΟΔΥ, θα δώσουν τη δυνατότητα στην πολιτεία να διαθέσει στοχευμένα τους απαραίτητους πόρους, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της ογκολογικής περίθαλψης στο μέλλον.

Διασφάλιση της  αποκατάστασης και επανένταξης στην εργασία και το κοινωνικό σύνολο 

Η αποκατάσταση και επανένταξη των ασθενών με καρκίνο στην κοινωνία και την εργασία, μπορεί να επιτευχθεί με την ενσωμάτωσή της στην  παρεχόμενη από το δημόσιο σύστημα υγείας ογκολογική περίθαλψη.

Στη χώρα μας δεν έχει μέχρι στιγμής διεξαχθεί έρευνα για τις ανάγκες την επιβίωση μετά τον καρκίνο.

Ταυτόχρονα πρέπει να αποτελέσει συνειδητή επιλογή η λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα στοχεύουν στον αποστιγματισμό των ογκολογικών ασθενών, σε συνδυασμό με παροχή συγκεκριμένων κινήτρων για την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων και των κοινωνικών φορέων και εταίρων, να προσλάβουν για εργασία άτομα που έχουν εμπειρία καρκίνου.

Με τον τρόπο αυτό,  θα δοθεί η δυνατότητα σε ασθενείς που έχουν περατώσει την θεραπεία τους ή την αντιμετωπίζουν με χρόνιες θεραπείες, να επανέλθουν στην εργασία τους ή να αναζητήσουν νέα.

Ήδη στην Ευρώπη και στη χώρα μας, λόγω έγκαιρης διάγνωσης και αποτελεσματικότερης θεραπείας έχουμε πλέον άτομα με επιβίωση που υπερβαίνει τα 20 έτη

Σχετικά με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, είναι το επίσημο δευτεροβάθμιο όργανο των Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο στη χώρα μας.

Σήμερα εκπροσωπεί ήδη 41 Συλλόγους Ασθενών με καρκίνο, σε όλη την Ελλάδα.

Αποτελεί την ενιαία φωνή και τον εκπρόσωπο των Οργανώσεων Ασθενών με καρκίνο.

Ο σκοπός της ΕΛΛ.Ο.Κ., σύμφωνα με το καταστατικό της, είναι η συνένωση δυνάμεων όλων των οργανώσεων ασθενών με καρκίνο, εθελοντών και φίλων για την προάσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο, των περιθαλπόντων και των μελών της οικογένειας τους και για την καθολική πρόσβαση στην ογκολογική και υγειονομική περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο. (www.ellok.org)

Πανελλαδική έρευνα All.Can για την εμπειρία των ασθενών με καρκίνο από τη σχέση τους με το σύστημα υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid-19

https://ellok.org/wp-content/uploads/2019/04/PRJ-ELLOK-All.Can-20190401.pdf

Νεοπλασίες

27.09.2021

“Βάλε ένα καλάθι για τη γυναίκα της ζωής σου”

«20 Σεπτεμβρίου. Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας. Η ημέρα που μιλάμε ανοιχτά για τους 5 γυναικολογικούς καρκίνους, τους καρκίνους που αφορούν την φύση μας. Η ημέρα που λέμε στις γυναίκες να μην αμελούν το σώμα τους και να ακούν τα μηνύματα που αυτό τους στέλνει. Η ημέρα που λέμε στις γυναίκες να κλείσουν το ραντεβού με […]

24.09.2021

Η άσκηση μειώνει εως και 42% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου – Δείτε τα εκπληκτικά αποτελέσματα ερευνών

Σε ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο «Journal of Clinical Oncology», ερευνητές του «National Cancer Institute», της «American Cancer Society» και του «Harvard T.H. Chan School of Public Health», εξήχθη το συμπέρασμα ότι: άνθρωποι που ασκούνταν σύμφωνα με τις συστάσεις του «National Institutes of Health», μπόρεσαν να μειώσουν τον κίνδυνο για 7 είδη καρκίνου μέχρι 25%. Σε […]

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να νικήσει μορφή παιδικού καρκίνου;
24.09.2021

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να νικήσει μορφή παιδικού καρκίνου;

“Μέσα από τα μάτια των παιδιών ένας κόσμος χωρίς τσιγάρο”
24.09.2021

“Μέσα από τα μάτια των παιδιών ένας κόσμος χωρίς τσιγάρο”

Καρκίνος από επεξεργασμένο κρέας: Βρέθηκε τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος
22.09.2021

Καρκίνος από επεξεργασμένο κρέας: Βρέθηκε τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος

Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης και  Ενημέρωσης για τον Καρκίνο
22.09.2021

Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο

Η ανοσολογική απάντηση μετά από εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού σε ασθενείς με καρκίνο και υγιείς εθελοντές
20.09.2021

Η ανοσολογική απάντηση μετά από εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού σε ασθενείς με καρκίνο και υγιείς εθελοντές

H αυξητική πορεία των μαστεκτομών
20.09.2021

H αυξητική πορεία των μαστεκτομών

Η ένταξη ασθενών με καρκίνο πνεύμονα σε κλινικές μελέτες μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19
19.09.2021

Η ένταξη ασθενών με καρκίνο πνεύμονα σε κλινικές μελέτες μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19

Στερεοτακτική αντί για χειρουργική βιοψία μαστού
17.09.2021

Στερεοτακτική αντί για χειρουργική βιοψία μαστού

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
3

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Επιδημίες
4

EMA: Ασάφεια για το αν οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca

Περισσότερα

28.09.2021

Γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων: 560 κρούσματα σε Αττική – 435 Θεσσαλονίκη

Από τα 2.978 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ οι 560 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο Αττικής.  Στην Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 435 κρούσματα, 183 στη Λάρισα και 122 στην Ξάνθη. Αναλυτικά: ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 47 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 66 ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 24 ΑΡΚΑΔΙΑΣ 8 ΑΡΤΑΣ 2 ΑΧΑΪΑΣ 61 ΒΟΙΩΤΙΑΣ 34 ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 45 ΓΡΕΒΕΝΩΝ 1 ΔΡΑΜΑΣ 64 ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ […]

28.09.2021

Αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής και της Θεσσαλονίκης

Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ. Τα δείγματα προέρχονται: από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, […]

COVID-19: 2.978 νέα κρούσματα – 322 διασωληνωμένοι – 22 θάνατοι
28.09.2021

COVID-19: 2.978 νέα κρούσματα – 322 διασωληνωμένοι – 22 θάνατοι

Σε δημόσια διαβούλευση η νέα φαρμακευτική νομοθεσία της Ευρώπης
28.09.2021

Σε δημόσια διαβούλευση η νέα φαρμακευτική νομοθεσία της Ευρώπης

ΥΠΑΙΘ: Στα φαρμακεία τα self tests των μαθητών
28.09.2021

ΥΠΑΙΘ: Στα φαρμακεία τα self tests των μαθητών

Ερρίκος Ντυνάν: Η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα Υγείας στην πρεμιέρα του Μοριοδοτούμενου Εκπαιδευτικού Προγράμματος
28.09.2021

Ερρίκος Ντυνάν: Η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα Υγείας στην πρεμιέρα του Μοριοδοτούμενου Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Τοξική σχέση: Πώς να την αντιμετωπίσετε
28.09.2021

Τοξική σχέση: Πώς να την αντιμετωπίσετε

ΗΠΑ: Η Pfizer ζητά άδεια για το εμβόλιο της στα παιδιά
28.09.2021

ΗΠΑ: Η Pfizer ζητά άδεια για το εμβόλιο της στα παιδιά

Από που προέρχεται το χαρούπι;
28.09.2021

Από που προέρχεται το χαρούπι;

Aπό τι κινδυνεύουμε αν δεν πλένουμε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά;
28.09.2021

Aπό τι κινδυνεύουμε αν δεν πλένουμε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά;