Νεοπλασίες

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Επιστολή της ΕΛΛΟΚ σε ΠτΔ & Πρωθυπουργό

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Επιστολή της ΕΛΛΟΚ σε ΠτΔ & Πρωθυπουργό

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, με σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας,  δηλώνει ότι υποστηρίζει σθεναρά την προσπάθεια που κάνει η χώρα μας τους τελευταίους 13 να αντιμετωπίσει την πανδημία COVID-19, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο υγειονομικό προσωπικό, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλες τις ειδικότητες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αμύνης φροντίζοντας τους ασθενείς και κρατώντας το σύστημα υγείας όρθιο.

Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί να εορτάζεται κάθε χρόνο ως η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με στόχο να υπενθυμίσει σε όλο τον κόσμο την αξία της ατομικής και δημόσιας υγείας ως προϋπόθεση για την ευημερία και την πρόοδο της κάθε κοινωνίας.

Τη φετινή χρονιά, έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία η ανάδειξη της ημέρας αυτής, δεδομένου ότι η παγκόσμια μάχη με την πανδημία, για περισσότερο από ένα έτος, έχει συγκλονίσει συθέμελα τα συστήματα υγείας ακόμη και των περισσότερο προηγμένων κρατών, τα οποία στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή ασύμμετρη απειλή της λοίμωξης covid-19, αναγκάζονται να υπολειτουργούν στην φροντίδα άλλων σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος, του οποίου η επιτυχής αντιμετώπιση έχει στενή συνάφεια με το χρόνο διάγνωσης και έναρξης της απαιτούμενης θεραπείας.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, απέστειλε επιστολή – πρόσκληση σε δράση, προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύρια Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, θέλοντας να δώσει εθνική διάσταση στις σοβαρές συνέπειες που έχει η πανδημίαγ ια την ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα, με προεξέχουσες τις μεγάλες δυσκολίες πρόσβασης που συναντούν οι ογκολογικοί ασθενείς στις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας.

Η πρόσκληση σε δράση για τη βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας και την εξασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών με καρκίνο, στις απαραίτητες για την υγεία τους υπηρεσίες, που ξεκινούν από την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, μέχρι την αποκατάσταση και επανένταξη στην κοινωνία και εστιάζεται στα εξής:

-Διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στην πρόληψη και τον  προ-συμπτωματικό έλεγχο

Σύμφωνα με μελέτες κατά το έτος 2020, οι νέες διαγνώσεις καρκίνου έχουν μειωθεί κατά περίπου 40%, ενώ οι εξετάσεις πρόληψης και οι προ-συμπτωματικοί έλεγχοι εμφανίζουν μείωση περίπου 50% συνεπεία της αδυναμίας πρόσβασης των πολιτών στις δομές υγείας, οι οποίες ως επί το πλείστον έχουν επιστρατευθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα δεδομένα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στο εγγύς μέλλον προμηνύεται κύμα εμφάνισης παραμελημένων καρκίνων σε προχωρημένο στάδιο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει την πρόσβαση των πολιτών και των ασθενών στις συγκεκριμένες υπηρεσίες με αξιοποίηση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μέσα από οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου, με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

-Διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στις κατάλληλες θεραπείεςσε συνθήκες ασφάλειας

Ένας στους τρεις ασθενείς με καρκίνο δήλωσε ότι υπέστη ακύρωση ή αναβολή του ραντεβού του για επανέλεγχο της υγείας του κατά τη διάρκεια της 1ης φάσης της πανδημίας.

 Το σύστημα υγείας πρέπει να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών με καρκίνο και αιματολογικές κακοήθειες, στις κατάλληλες γι’ αυτούς θεραπείες, με διατήρηση ασφαλών ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς, ασφαλών συνθηκών νοσηλείας και τις αναγκαίες προσαρμογές όπου αυτό απαιτείται.

Σήμερα υπάρχουν σοβαρά εμπόδια στην ασφαλή και έγκαιρη πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στις συστημικές, χειρουργικές ή ακτινοθεραπευτικές θεραπείες τους, λόγω διακοπών λειτουργίαςτακτικών εξωτερικών ιατρείων και ογκολογικών κλινικών.

Διάθεση των αναγκαίων πόρων για εξακρίβωση των συνεπειών της πανδημίας και εξασφάλιση της συνέχισης της ογκολογικής φροντίδας

Υπάρχει επιτακτική ανάγκη έρευνας και εκπόνησης μελέτης για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των επιπτώσεων της πανδημίας στην ογκολογική περίθαλψη στη χώρα μας, οι οποίες δεν είναι ορατές σε όλη τους την έκταση.

Η γνώση και η κατανόηση  των πραγματικών διαστάσεων του προβλήματος, με την αξιοποίηση των σχετικών επιδημιολογικών δεδομένων, τα οποία μέχρι στιγμής δεν διατίθενται από τον ΕΟΔΥ, θα δώσουν τη δυνατότητα στην πολιτεία να διαθέσει στοχευμένα τους απαραίτητους πόρους, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της ογκολογικής περίθαλψης στο μέλλον.

Διασφάλιση της  αποκατάστασης και επανένταξης στην εργασία και το κοινωνικό σύνολο 

Η αποκατάσταση και επανένταξη των ασθενών με καρκίνο στην κοινωνία και την εργασία, μπορεί να επιτευχθεί με την ενσωμάτωσή της στην  παρεχόμενη από το δημόσιο σύστημα υγείας ογκολογική περίθαλψη.

Στη χώρα μας δεν έχει μέχρι στιγμής διεξαχθεί έρευνα για τις ανάγκες την επιβίωση μετά τον καρκίνο.

Ταυτόχρονα πρέπει να αποτελέσει συνειδητή επιλογή η λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα στοχεύουν στον αποστιγματισμό των ογκολογικών ασθενών, σε συνδυασμό με παροχή συγκεκριμένων κινήτρων για την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων και των κοινωνικών φορέων και εταίρων, να προσλάβουν για εργασία άτομα που έχουν εμπειρία καρκίνου.

Με τον τρόπο αυτό,  θα δοθεί η δυνατότητα σε ασθενείς που έχουν περατώσει την θεραπεία τους ή την αντιμετωπίζουν με χρόνιες θεραπείες, να επανέλθουν στην εργασία τους ή να αναζητήσουν νέα.

Ήδη στην Ευρώπη και στη χώρα μας, λόγω έγκαιρης διάγνωσης και αποτελεσματικότερης θεραπείας έχουμε πλέον άτομα με επιβίωση που υπερβαίνει τα 20 έτη

Σχετικά με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, είναι το επίσημο δευτεροβάθμιο όργανο των Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο στη χώρα μας.

Σήμερα εκπροσωπεί ήδη 41 Συλλόγους Ασθενών με καρκίνο, σε όλη την Ελλάδα.

Αποτελεί την ενιαία φωνή και τον εκπρόσωπο των Οργανώσεων Ασθενών με καρκίνο.

Ο σκοπός της ΕΛΛ.Ο.Κ., σύμφωνα με το καταστατικό της, είναι η συνένωση δυνάμεων όλων των οργανώσεων ασθενών με καρκίνο, εθελοντών και φίλων για την προάσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο, των περιθαλπόντων και των μελών της οικογένειας τους και για την καθολική πρόσβαση στην ογκολογική και υγειονομική περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο. (www.ellok.org)

Πανελλαδική έρευνα All.Can για την εμπειρία των ασθενών με καρκίνο από τη σχέση τους με το σύστημα υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid-19

https://ellok.org/wp-content/uploads/2019/04/PRJ-ELLOK-All.Can-20190401.pdf

Νεοπλασίες

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Η Daily Express αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι καρκίνου που μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα συμπτώματα λιγότερο γνωστών καρκίνων χάνονται εύκολα, καθυστερώντας τη διάγνωση. Μια τέτοια ασθένεια είναι ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης. Ο σπάνιος καρκίνος Όπως υποδηλώνει το όνομά του, αυτός ο καρκίνος επηρεάζει την […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα
23.11.2023

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα
21.09.2023

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού
17.09.2023

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
07.09.2023

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα
31.08.2023

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου
20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ
20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ