Νεοπλασίες

Η ρομποτική χειρουργική στον καρκίνο του προστάτη

Η ρομποτική χειρουργική στον καρκίνο του προστάτη

Ο πιο συχνός αντρικός καρκίνος είναι ο καρκίνος του προστάτη, ένας καρκίνος για τον οποίο οι πιθανότητες δεκαετούς επιβίωσης (ενός τρόπον τινά «μηδενισμού του κοντέρ κινδύνου») φτάνουν το 80-90%, εφόσον υπάρξει έγκαιρη διάγνωσή του.

Αυτό είναι ένα πολύ καλό νέο και, αν η θεραπευτική επέμβαση γίνει ρομποτικά, αυτό το καλό νέο δεν είναι το μόνο.

Υπάρχουν και πολλά άλλα όπως ο λιγότερος πόνος, η γρηγορότερη κινητοποίηση, η ταχύτατη ανάκτηση της στυτικής λειτουργίας

καρκίνος του προστάτη

Όλα χάρη σε ένα πρωτοποριακό ρομποτικό σύστημα, το σύστημα da Vinci, ένα σύστημα που υπάρχει στα πλέον σύγχρονα νοσοκομεία του κόσμου και, φυσικά, στο Metropolitan Hospital, που είναι και το μόνο θεραπευτήριο στη NA Ευρώπη που διαθέτει δύo λειτουργικά ρομποτικά συστήματα da Vinci, da Vinci Si & Xi.

Ο προστάτης

Ο προστάτης είναι ένας αδένας που μοιάζει με κάστανο και βρίσκεται στο εσωτερικό του σώματος, κάτω από την ουροδόχο κύστη του άντρα και περιβάλλει την ουρήθρα.

Τον αδένα αυτό ένας άντρας τον έχει ήδη από τη στιγμή που γεννιέται.

Με τη λειτουργία του συμβάλλει:

στον έλεγχο της ούρησης, λόγω της ανατομικής του θέσης,

στον εμπλουτισμό του σπέρματος με χρήσιμα και απαραίτητα συστατικά,

-στη λειτουργία της εκσπερμάτισης.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι σήμερα ο συχνότερος καρκίνος που διαγιγνώσκεται στους άντρες, αποτελεί δε τη δεύτερη αιτία θανάτου από κακοήθεια μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

φορά κυρίως άντρες 50-80 ετών, συχνά δε παραμένει κλινικά ασυμπτωματικός μέχρις ότου φθάσει σε προχωρημένα στάδια.

-Περισσότερα από 3.000 κρούσματα καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. -Περισσότεροι από 1.200 άντρες πεθαίνουν εξαιτίας του καρκίνου του προστάτη.

-Αν όμως διαγνωσθεί σε αρχικά στάδια, οι θεραπευτικές επιλογές είναι πολλές και η επιβίωση του ασθενούς στην 10ετία πλησιάζει το 80-90%.

Η πιο συχνή μέθοδος αντιμετώπισης της νόσου είναι η ριζική προστατεκτομή, που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες πλήρους ίασης των ασθενών.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα εφαρμόζεται παγκοσμίως μια πιο σύγχρονη μέθοδος, η ρομποτικά υποβοηθούμενη προστατεκτομή με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος da Vinci. Αποτελεί την εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής“, αναφέρει ο Σωτήριος Χαραμόγλης –Αναπληρωτής Διευθυντής Ουρολόγος στο Metropolitan Hospital και στην συνέχεια εξηγεί την μέθοδο:

Το ρομποτικό σύστημα

Το ρομποτικό σύστημα προσφέρει μεγεθυμένη και τρισδιάστατη απεικόνιση (3D), πολύ μεγάλη ακρίβεια και σταθερότητα στις κινήσεις του χειρουργού και ευκολία χρήσεως.

Ο ουρολόγος, καθισμένος σε μια κονσόλα, πραγματοποιεί με απλές κινήσεις των χεριών του, μια σύνθετη λαπαροσκοπική εκτομή και αποκατάσταση, με μια ελάχιστα παρεμβατική τεχνική.

Τα σύγχρονα συστήματα αναπαράγουν τις κινήσεις του καρπού του χειρουργού και έτσι εξασφαλίζουν μέγιστο βαθμό ελευθερίας κινήσεων.

Η σταθερότητα και η ακρίβεια, η απουσία τρόμου και η τρισδιάστατη απεικόνιση προσφέρουν υψηλή μικροχειρουργική ακρίβεια“.

Το σύστημα da Vinci

To ρομποτικό σύστημα da Vinci είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα υποβοηθούμενης λαπαροσκοπικής χειρουργικής το οποίο αποτελείται από τρία κύρια τμήματα:

-Τη χειρουργική κονσόλα όπου κάθεται ο χειρουργός ουρολόγος και πραγματοποιεί την επέμβαση.

Με τα συστήματα της κονσόλας ο χειρουργός μπορεί να έχει πανοραμική και κυρίως τρισδιάστατη (3D image) όραση του χειρουργικού πεδίου, και ταυτοχρόνως, μέσω ειδικών βραχιόνων, να ελέγχει απόλυτα τα ρομποτικά αρθρωτά εργαλεία-«χέρια» σε μεγάλο εύρος και ποικιλία κινήσεων.

Οι κινήσεις των χεριών του χειρουργού μεταφράζονται σε αντίστοιχες και απολύτως εναρμονισμένες κινήσεις των αντιστοίχων ρομποτικών «χεριών».

Η κονσόλα εξασφαλίζει ότι καμία απολύτως κίνηση δεν μπορεί να γίνει αυτόνομα από το ρομπότ χωρίς τη σαφή εντολή του χειρουργού.

-Τη χειρουργική μονάδα  η οποία φέρει τα ρομποτικά άκρα πάνω στα οποία προσαρμόζονται τα εργαλεία-«χέρια» (EndoWrist Instruments) του ρομποτικού συστήματος.

Αυτά τα τελικά εργαλεία είναι και αυτά που μεταφράζουν τις εντολές του χειρουργού σε λεπτότατες χειρουργικές κινήσεις «μέσα» στον ασθενή.

Επειδή αυτές οι κινήσεις γίνονται από μηχανικά χέρια και η εντολή του χειρουργού μεταφράζεται σε ηλεκτρονικό σήμα από την κεντρική μονάδα, εξαλείφεται τελείως ο φυσιολογικός τρόμος (τρέμουλο) του χεριού και οι χειρουργικές κινήσεις μέσα στο σώμα του ασθενούς είναι μεγάλης ακρίβειας.

-Την κεντρική μονάδα του υπολογιστή του ρομποτικού συστήματος η οποία λειτουργεί ως server, και είναι ο ενδιάμεσος σταθμός από την κονσόλα στη χειρουργική μονάδα.

Είναι το κέντρο όπου γίνεται η επεξεργασία όλων των πληροφοριών: αυτών που παρέχονται στον χειρουργό, αλλά και των εντολών που δίνει αυτός για την τέλεση της επέμβασης.

Είναι επίσης το κέντρο της δημιουργίας της τρισδιάστατης όρασης, χαρακτηριστικού που είναι ένα από τα βασικά γνωρίσματα-πλεονεκτήματα των ρομποτικών συστημάτων.

Η εικόνα του χειρουργικού πεδίου είναι έτσι ενισχυμένη, με υψηλοτάτης ευκρίνειας ψηφιοποίηση, και τρισδιάστατη λόγω του συστήματος στερεοσκοπικού συγχρονισμού που διαθέτει το σύστημα των καμερών του da Vinci.

καρκίνος του προστάτη

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Έτσι, τα πλεονεκτήματά της είναι ανάλογα:

-Ο ασθενής δεν φέρει τομή ή χειρουργικό τραύμα ̶ που σε κάποιες περιπτώσεις (ιδιαίτερα σε παχύσαρκους ή διαβητικούς ασθενείς) μπορεί να διαπυηθεί και να ταλαιπωρήσει τον άρρωστο ̶ παρά μόνο μικρές οπές της τάξης των μερικών χιλιοστών.

-Σιτίζεται και κινητοποιείται πολύ γρήγορα.

-Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ηπιότατος ή και ανύπαρκτος, ενώ δεν απαιτείται η χρήση αναλγητικών και μάλιστα δυνατών.

-Επιστημονικά έχει αποδειχτεί ότι και το μεταβολικό stress και η πτώση της ανοσίας του χειρουργικού ασθενούς είναι κατά πολύ μικρότερα απ’ ό,τι στην ανοικτή χειρουργική.

-Η επάνοδος των ασθενών στις δραστηριότητές τους είναι κατά πολύ ταχύτερη.

-Τα ογκολογικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις χειρουργικής νεοπλασιών (καρκίνων) είναι ισότιμα με αυτά της ανοικτής χειρουργικής, χωρίς να υπολείπονται διόλου σε οποιονδήποτε επιμέρους παράγοντα.

καρκίνος του προστάτη

Οι ασθενείς έχουν άριστη μετεγχειρητική πορεία, σχεδόν εντελώς ανώδυνη εξέλιξη, άμεση κινητοποίηση, ταχύτατη έξοδο από το νοσοκομείο και επάνοδο στις δραστηριότητές τους και, το σημαντικότερο, εξαιρετικά πρώιμα λειτουργικά αποτελέσματα, όσον αφορά στην εγκράτεια και την ταχεία ανάκτηση της στυτικής ικανότητας.

Η τρισδιάστατη άποψη του χειρουργικού πεδίου και η σταθερότητα των κινήσεων των ρομποτικών βραχιόνων προσφέρουν τα μέγιστα σε αυτή τη συγκεκριμένη, δύσκολη τεχνικά επέμβαση.

Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή είναι σήμερα η ταχύτερα εξαπλούμενη χειρουργική επέμβαση στις Η.Π.Α., όπου το 90% αυτών των επεμβάσεων γίνεται με τη χρήση του ρομποτικού χειρουργικού συστήματος.

Ενδεικτικό της ευρύτατης αποδοχής της ρομποτικής χειρουργικής είναι το γεγονός ότι 1000 περίπου νοσοκομεία σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν αποκτήσει αυτό το χειρουργικό σύστημα και ο αριθμός αυτός αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Νεοπλασίες

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Η Daily Express αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι καρκίνου που μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα συμπτώματα λιγότερο γνωστών καρκίνων χάνονται εύκολα, καθυστερώντας τη διάγνωση. Μια τέτοια ασθένεια είναι ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης. Ο σπάνιος καρκίνος Όπως υποδηλώνει το όνομά του, αυτός ο καρκίνος επηρεάζει την […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα
23.11.2023

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα
21.09.2023

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού
17.09.2023

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
07.09.2023

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα
31.08.2023

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου
20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ
20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ