Kαρδιά

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

Τις περισσότερες φορές τα καρδιακά επεισόδια «χτυπούν» ξαφνικά, αλλά πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα ώρες, ημέρες, ή και εβδομάδες νωρίτερα.

Η πρώτη προειδοποίηση μπορεί να είναι ο επαναλαμβανόμενος πόνος στο στήθος, ή η πίεση (στηθάγχη) που προκαλείται από σωματική δραστηριότητα και ανακουφίζεται από την ανάπαυση. Η στηθάγχη προκαλείται από μια προσωρινή μείωση της ροής του αίματος στην καρδιά.

Τα καρδιακά επεισόδια συνήθως θεωρούνται πολύ δραματικά σενάρια. Το μυαλό όλων μας πάει σε ένα ένα άτομο να πέφτει ξαφνικά στο έδαφος με πίεση στο αριστερό του χέρι, ή το στήθος εν μέσω ξαφνικής εμφάνισης πόνου στο στήθος. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, περισσότερες από τις μισές καρδιακές προσβολές αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια ήδη εβδομάδες πριν.

Αυτά τα συμπτώματα “προειδοποιούν διακριτικά” τα άτομα ότι ο κίνδυνος είναι μπροστά, αλλά αγνοούνται εύκολα. Ένα προειδοποιητικό σημάδι καρδιακής προσβολής μπορεί να εμφανιστεί, ενώ κάνετε μια δραστηριότητα τόσο απλή, όσο το περπάτημα.

Ο δρ. Peter Bailey, ειδικός συνεργάτης στο Test Prep Insight, λέει ότι η δυσκολία στην αναπνοή ενώ περπατάτε μπορεί να είναι ένας σαφής δείκτης ότι μπορεί να εμφανίσετε καρδιακή προσβολή σύντομα: «Εάν αισθάνεστε δύσπνοια, ή το σώμα σας αρχίζει να αναπνέει φυσικά με μικρές ρηχές αναπνοές, σχεδόν σαν να πασχίζετε να εισπνεύσετε αέρα μετά από μακροβούτι στην θάλασσα, σίγουρα θα μπορούσε να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια καρδιακής προσβολής».

Η δύσπνοια που προκύπτει με μια δραστηριότητα όπως το περπάτημα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η καρδιά σας δεν αντλεί καλά το αίμα, λέει ο δρ. Chris Hanifin, καρδιοχειρουργός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Seton Hall. Εάν ο καρδιακός μυς δεν μπορεί να αντλήσει αποτελεσματικά το αίμα, ένα μέρος του μπορεί να χάσει οξυγόνο και να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.

Εάν ο καρδιακός μυς δεν λαμβάνει αρκετό αίμα, πιθανότατα θα εμφανίσετε περισσότερα συμπτώματα από ό,τι απλά να έχετε κάποια δυσκολία στην αναπνοή.

Ο δρ. Hanifin λέει ότι είναι σημαντικό να έχετε τον νου σας για πόνο στο στήθος: «Ο πόνος στο στήθος που σχετίζεται με δύσπνοια, ναυτία και/ή έντονη εφίδρωση είναι όλα προειδοποιητικά σημάδια καρδιακών προβλημάτων και πρέπει να διερευνηθούν. Είναι σημαντικό να αξιολογηθεί ο πόνος στο στήθος το συντομότερο δυνατό».

Η δύσπνοια και η δυσφορία στο στήθος συμβαδίζουν συχνά, αλλά στην καρδιακή προσβολή, μπορεί να εμφανιστεί δυσκολία στην αναπνοή πριν καν εμφανιστεί ο τυπικός πόνος στο στήθος.

Ο δρ. Bailey λέει επίσης ότι πολλοί ασθενείς παραπονιούνται για μούδιασμα, ή μυρμήγκιασμα στα χέρια και τις παλάμες τους αμέσως πριν από καρδιακή προσβολή.

«Εάν περπατάτε και αρχίσετε να αισθάνεστε μυρμήγκιασμα στα χέρια σας ακολουθούμενο από σφίξιμο στο στήθος, ή στην περιοχή της μασχάλης, να είστε σε εγρήγορση», λέει.

Όσον αφορά την πρόληψη βλαβών από καρδιακή προσβολή, «η έγκαιρη θεραπεία θα διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον καρδιακό ιστό και θα βοηθήσει στην αποφυγή της αναπηρίας», λέει ο δρ. Hanifin.

«Εάν παρατηρήσετε όλα αυτά τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής στον εαυτό σας, ή σε κάποιον άλλο, καλέστε αμέσως τις Πρώτες Βοήθειες.

Στο νοσοκομείο, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να κάνουν εξετάσεις για να διαπιστώσουν εάν έχετε καρδιακό επεισόδιο και να αποφασίσουν την καλύτερη θεραπεία.

Οι πιθανότητες επιβίωσης από καρδιακή προσβολή είναι καλύτερες όσο νωρίτερα ξεκινήσει η επείγουσα θεραπεία».

Kαρδιά

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

23.01.2024

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται

22.01.2024

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια

22.12.2023

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα

03.11.2023

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν

31.10.2023

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

20.09.2023

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε