Kαρδιά

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;

Ερευνητές συνέδεσαν το πολύ αλκοόλ με υπερβολικές εναποθέσεις λίπους γύρω από το συκώτι και τα νεφρά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες αυτών των οργάνων.

«Η συσσώρευση λίπους σε αυτές τις περιοχές, ειδικά στην καρδιά, έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων όπως καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή καθώς και στεφανιαία νόσο, η οποία αποτελεί κύρια αιτία θανάτου των ενηλίκων στις ΗΠΑ», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Richard Kazibwe, επίκουρος καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Wake Forest, στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.

Το αλκοόλ επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα διαχειρίζεται το λίπος, είπε.

«Το αλκοόλ αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη παχυσαρκίας. Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό. Ειδικότερα, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών στο σώμα που μπορεί να οδηγήσουν στην κατανομή του λίπους γενικά, αλλά και σε διάφορα σημεία του σώματος» είπε ο Kazibwe.

Έτσι καταλήγει να περιβάλλει την καρδιά. Εξαφανίζεται όμως το λίπος όταν σταματά η κατανάλωση αλκοόλ; Ο Kazibwe λέει ότι το λίπος γύρω από το συκώτι μπορεί να μειωθεί εάν σταματήσετε να πίνετε, δεν είναι όμως γνωστό αν ισχύει το ίδιο και για την καρδιά.

«Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, για να μην αναφέρουμε τους κινδύνους της κατανάλωσης αλκοόλ γενικά που μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με την καρδιά, όπως ο καρκίνος», είπε ο Kazibwe. «Το να πίνετε λιγότερο κάνει καλό στην καρδιά σας».

Ο Kazibwe και οι συνεργάτες του συνέλεξαν δεδομένα για περισσότερα από 6.700 άτομα από την Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis, μια μελέτη για τις καρδιακές παθήσεις. Οι εθελοντές χαρακτήρισαν τους εαυτούς τους ως μη πότες, πρώην πότες, πότες (λιγότερο από ένα αλκοολούχο ποτό ημερησίως), μέτρια κατανάλωση (ένα έως δύο ποτά την ημέρα), βαρείς πότες (πάνω από δύο ποτά την ημέρα) ή υπερβολικούς πότες (πέντε ή περισσότερα ποτά σε μια μέρα).

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επίσης σε αξονική τομογραφία, προκειμένου οι ερευνητές να δουν τη συσσώρευση λίπους γύρω από τα όργανα του σώματος, το οποίο ονομάζεται έκτοπο λίπος.

Ο Kazibwe και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν πολύ, είχαν σημαντικό λίπος γύρω από την καρδιά, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν ποτέ αλκοόλ. Είχαν επίσης λίπος γύρω από το συκώτι και τα νεφρά.

Τα χαμηλότερα επίπεδα λίπους παρατηρήθηκαν σε ελαφριούς έως μέτριους πότες, είπε. Τα υψηλότερα επίπεδα λίπους παρατηρήθηκαν μεταξύ εκείνων που έπιναν μπύρα ή οινοπνευματώδη ποτά σε σύγκριση με τους πότες κρασιού. Οι ευεργετικές ενώσεις που βρίσκονται στο κρασί και ονομάζονται πολυφαινόλες, μπορεί να εξηγήσουν αυτό το εύρημα, είπαν οι ερευνητές.

Άλλοι παράγοντες, όπως η διατροφή και η άσκηση, μπορεί επίσης να ευθύνονται για τα οφέλη του κρασιού, είπε ο Kazibwe.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.

Kαρδιά

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

23.01.2024

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται

22.01.2024

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια

22.12.2023

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα

03.11.2023

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν

31.10.2023

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε