Kαρδιά

Θερμοκρασία: Πώς μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της καρδιάς

Ενώ ο καιρός είναι γνωστό ότι μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι μπορεί να επηρεάσει και την καρδιά μας. Σε ανάλυση, που πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 2,3 εκατομμύρια Ευρωπαίους και θα παρουσιαστεί στο ESC Congress 2022, διαπιστώθηκαν επιζήμιες συσχετίσεις μεταξύ του κρύου καιρού και των θανάτων από καρδιακές παθήσεις. Ο ζεστός καιρός από την άλλη συνδέθηκε με θανάτους από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό σε ασθενείς με καρδιακές παθήσεις.

Επικίνδυνος ο ζεστός αλλά και ο κρύος καιρός

Ο συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο στην Νορβηγία δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας αλλά και σε ακραίο κρύο σε ορισμένες περιοχές. Περισσότεροι από 70.000 θάνατοι σημειώθηκαν σε όλη την Ευρώπη το καλοκαίρι του 2003 εξαιτίας των έντονων καυσώνων.

Ο κρύος καιρός ευθύνεται επίσης για πολλούς θανάτους αλλά και εισαγωγές σε νοσοκομεία. Προηγούμενες μελέτες για τις καρδιαγγειακές επιπτώσεις της ζέστης και του κρύου χρησιμοποιούσαν κυρίως συγκεντρωτικά δεδομένα, όπως ημερήσιους θανάτους σε μια πόλη.

Το project «Exhaustion» χρησιμοποίησε μεμονωμένα δεδομένα, επιτρέποντάς μας να εντοπίσουμε ευάλωτες υποομάδες για προστατευτικές παρεμβάσεις, αυξάνοντας έτσι την ανθεκτικότητα σε μελλοντικά καιρικά φαινόμενα».

Η ανάλυση περιελάμβανε 2,28 εκατομμύρια ενήλικες από πέντε μελέτες κοόρτης που πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και τη Σουηδία μεταξύ 1994 και 2010. Η μέση ηλικία κυμαινόταν από 49,7 έτη έως 71,7 έτη και το ποσοστό των γυναικών κυμαινόταν από 36,0% έως 54,5% .

Στους συμμετέχοντες συγκαταλέχθηκαν άτομα με αλλά και χωρίς καρδιακή νόσο κατά την έναρξη της μελέτης. Τα δεδομένα για τη θνησιμότητα και τη νεοεμφανιζόμενη νόσο συλλέχθηκαν μέσω μητρώων θανάτων και ασθενειών και ερευνών παρακολούθησης.

Οι μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες αέρα στις διευθύνσεις των κατοικιών των συμμετεχόντων συλλέχθηκαν από τοπικούς μετεωρολογικούς σταθμούς ή υπολογίστηκαν χρησιμοποιώντας μοντελοποίηση δεδομένων θερμοκρασίας από μετεωρολογικούς σταθμούς.

Ποιες θερμοκρασίες να προσέχουμε

Η ανάλυση διαπίστωσε αυξημένους κινδύνους θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο συνολικά και ισχαιμική καρδιακή νόσο ειδικότερα, καθώς και αυξημένο κίνδυνο νεοεμφανιζόμενης ισχαιμικής καρδιακής νόσου, που σχετίζεται με το κρύο.

Με πτώση της θερμοκρασίας κατά περίπου 10°C, από 5°C σε -5°C, υπήρχε 19% μεγαλύτερος κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και 22% αυξημένη πιθανότητα θανάτου από ισχαιμική καρδιοπάθεια. Υπήρχε 4% υψηλότερος κίνδυνος νεοεμφανιζόμενης ισχαιμικής καρδιοπάθειας που σχετίζεται με πτώση θερμοκρασίας κατά περίπου 11°C, από 2°C σε -9°C.

«Οι σχέσεις μεταξύ των χαμηλών θερμοκρασιών και των θανάτων ήταν πιο έντονες στους άνδρες και στους ανθρώπους που ζούσαν σε γειτονιές με χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση» επεσήμανε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η θερμότητα δεν συσχετίστηκε με επιβλαβείς επιπτώσεις στο συνολικό πληθυσμό της μελέτης. Ωστόσο, οι αυξήσεις της θερμοκρασίας από 15°C σε 24°C συσχετίστηκαν με 25% και 30% αυξημένους κινδύνους θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο, αντίστοιχα, σε άτομα που είχαν ήδη καρδιακή νόσο κατά την έναρξη της μελέτης.

Kαρδιά

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

23.01.2024

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται

22.01.2024

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια

22.12.2023

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα

03.11.2023

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν

31.10.2023

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

20.09.2023

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε