Kαρδιά

Σύμφωνα με διατροφολόγους αυτά είναι τα φρούτα που κάνουν καλό στην καρδία

Μια παρατηρητική μελέτη του 2020 έδειξε ότι μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φρούτα (και λαχανικά, φυσικά) για μόλις δύο μήνες βελτίωσε τους δείκτες αίματος, που αξιολογούν την καταπόνηση και τη βλάβη της καρδιάς.

Εάν δεν μπορείτε να πιέσετε τον εαυτό σας να τρώτε τα λαχανικά σας κάθε μέρα, αλλά θέλετε να φάτε ένα μπολ με φρούτα, λάβετε υπόψη, ότι, ακόμα και μόνα τους, τα φρούτα θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Ερευνητές στην Κίνα μελέτησαν πάνω από μισό εκατομμύριο ενήλικες για περισσότερα από επτά χρόνια και διαπίστωσαν, ότι όσοι έτρωγαν τουλάχιστον μία μερίδα φρούτων την ημέρα είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιά σε σύγκριση με εκείνους, που έτρωγαν λίγα έως καθόλου φρούτα.

Οπότε, αν και οποιοδήποτε φρούτο επιλέξετε θα είναι καλύτερο για την καρδιά σας από το να μην φάτε κανένα, μερικά φρούτα πραγματικά ξεχωρίζουν.

Αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα φρούτα για την υγεία της καρδιάς

Μούρα

“Τα μούρα είναι εξαιρετικά για την υγεία της καρδιάς, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως οι ανθοκυανίνες, τα οποία βοηθούν στην προστασία από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή που μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων”, λέει η διατροφολόγος Elysia Cartlidge.

Αν και όλα τα μούρα έχουν θρεπτικά συστατικά για την καρδιά, τα βατόμουρα έχει αποδειχθεί με πλείστες έρευνες ότι είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition το 2019 έδειξε, ότι η κατανάλωση μόνο ενός φλιτζανιού βατόμουρα καθημερινά για έξι μήνες συσχετίστηκε με 15% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μία από τις βασικές ενώσεις που προστατεύουν την καρδιά στα μούρα είναι οι ανθοκυανίνες: μια ομάδα αντιοξειδωτικών που ευθύνονται για το σκούρο κόκκινο, το μπλε και το μωβ στα βατόμουρα και σε άλλα μούρα.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι μια εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL).

“Μια μελέτη που παρακολούθησε πάνω από 100.000 άτομα για περισσότερα από 30 χρόνια έδειξε, ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον δύο μερίδες αβοκάντο την εβδομάδα είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 21% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου σε σύγκριση με εκείνους που ποτέ ή σπάνια έτρωγαν αβοκάντο”, εξηγεί η διατροφολόγος Lindsey Janeiro.

Μόλις μισό αβοκάντο έχει πάνω από 6 γραμμάρια φυτικών ινών και 12,6 γραμμάρια ακόρεστων λιπαρών, που είναι υγιεινά για την καρδιά.

Καρπούζι

“Το καρπούζι περιέχει φυσικά κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να βοηθήσει στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, υποστηρίζοντας την υγιή αρτηριακή πίεση”, λέει η διατροφολόγος Lauren Manaker. Η κιτρουλίνη είναι πρόδρομος του μονοξειδίου του αζώτου, μιας χημικής ουσίας, που βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ένα άλλο σημαντικό θρεπτικό συστατικό που περιέχει το καρπούζι είναι το λυκοπένιο, το αντιοξειδωτικό που ευθύνεται για την κόκκινη απόχρωσή του. Αν και πολλοί συνδέουν το λυκοπένιο με τις ντομάτες, το καρπούζι είναι μια πολύ καλύτερη πηγή αυτού του ισχυρού αντιοξειδωτικού. Μόλις ενάμιση φλιτζάνι καρπούζι έχει 9-13 mg λυκοπένιο, ποσότητα που ξεπερνάει κατά 40% εκείνη που υπάρχει στις ντομάτες.

Το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της βλάβης των ελεύθερων ριζών, που διαφορετικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις. Φινλανδοί ερευνητές μελέτησαν πάνω από 1.000 μεσήλικες άνδρες και διαπίστωσαν, ότι εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου στο σώμα τους είχαν 55% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού από εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα λυκοπενίου.

Μήλα

Τα μήλα είναι ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος, για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή, επειδή είναι πλούσια σε μια διαλυτή ίνα, που ονομάζεται πηκτίνη, εξηγεί η διατροφολόγος Carrie Gabriel.

“Η πηκτίνη εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο και επίσης ενθαρρύνει τον οργανισμό να χρησιμοποιεί τη χοληστερόλη αντί να την αποθηκεύει”, προσθέτει η ίδια.

Μια μελέτη έδειξε, ότι για κάθε αύξηση κατά 25 γραμμάρια σε φρούτα με λευκή σάρκα, όπως τα μήλα και τα αχλάδια, υπάρχει 9% χαμηλότερος κίνδυνος εγκεφαλικού. Ένα μέτριο μήλο ζυγίζει 180 γραμμάρια και έχει τέσσερα γραμμάρια φυτικών ινών.

Kαρδιά

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

23.01.2024

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται

22.01.2024

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια

22.12.2023

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα

03.11.2023

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν

31.10.2023

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

20.09.2023

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε