Kαρδιά

Καρδιοπάθειες και υψηλές θερμοκρασίες-Τι να προσέχουν οι πάσχοντες

Το καλοκαίρι είναι κατ’ εξοχήν περίοδος χαλάρωσης και διακοπών. Χαρακτηρίζεται από άνοδο της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και κινητοποίηση των ρυθμιστικών μηχανισμών του οργανισμού.

Στους υγιείς ανθρώπους αυτοί οι μηχανισμοί όπως π.χ. η εφίδρωση, λειτουργούν καλώς και ο οργανισμός ανέχεται τις ακραίες ανόδους της θερμοκρασίας, όπως στην περίοδο καύσωνα.

Οι καρδιοπαθείς, όμως, είναι πολύ πιο ευάλωτοι, είτε λόγω ανεπάρκειας αυτών των ρυθμιστικών μηχανισμών είτε λόγω λήψης φαρμάκων, τα οποία εμποδίζουν την λειτουργία αυτών των μηχανισμών.

Για παράδειγμα, η λήψη διουρητικών μπορεί να επιτείνει την αφυδάτωση που προκαλεί η ζέστη, η λήψη αντιυπερτασικών (φαρμάκων που «ρίχνουν» την αρτηριακή πίεση) μπορεί να προκαλέσει σοβαρά επεισόδια υπότασης ακόμα και λιποθυμίες λόγω αγγειοδιαστολής που προκαλείται από τις υψηλές θερμοκρασίες“, αναφέρει η Δρ. Ευδοκία Πετροπούλου – Διευθύντρια Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής Metropolitan General.

Υπάρχουν φάρμακα όπως η αμιοδαρόνη (Angoron), τα οποία προκαλούν φωτοευαισθησία και δεν πρέπει οι ασθενείς που τα παίρνουν να εκτίθενται σε μεγάλη ηλιοφάνεια.

“Παραθέτουμε  κάποιες συμβουλές με σκοπό την ενημέρωση των καρδιοπαθών για την διασφάλιση της υγείας τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού”, λέει η κ. Πετροπούλου και αναφέρει:

  1. Καταρχάς, με την αλλαγή της θερμοκρασίας (ζέστη) ο ασθενής θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί τον καρδιολόγο του ώστε να γίνει ρύθμιση της φαρμακευτικής του αγωγής (π.χ. μείωση ή διακοπή διουρητικών φαρμάκων) και να δοθούν εξατομικευμένες οδηγίες, ανάλογα με την πάθηση και την κατάσταση του ασθενούς.
  2. Αποφύγετε οπωσδήποτε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 12:00 και 16:00 μμ. Απαγορεύεται ακόμα και το απλό περπάτημα υπό έντονη ηλιοφάνεια. Τις ώρες αυτές ο καρδιοπαθής θα πρέπει να μένει υπό σκιάν και αν είναι δυνατόν σε κλιματιζόμενο χώρο.
  3. Αποφύγετε τα βαριά και πικάντικα φαγητά, καθώς και τις μεγάλες ποσότητες. Το καλοκαίρι πρέπει να προτιμούνται τα μικρά και συχνά γεύματα και η λήψη άφθονων υγρών (εκτός αν ο ασθενής πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια και ο γιατρός του τού έχει δώσει διαφορετικές οδηγίες). Η λήψη άλατος επίσης στους καρδιοπαθείς θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού.
  4. Τρώτε λιτά κυρίως φρούτα, λαχανικά και να αποφεύγετε τα λιπαρά και τις επεξεργασμένες τροφές.
  5. Η λήψη αλκοόλ το καλοκαίρι μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και περαιτέρω περιφερική αγγειοδιαστολή. Αυτός είναι ο λόγος που δεν συνιστάται η κατανάλωσή του.
  6. Αποφύγετε το κολύμπι αμέσως μετά το φαγητό (αφήστε να περάσουν 3-4 ώρες μετά το κυρίως γεύμα).
  7. Αποφύγετε να πηγαίνετε στη θάλασσα μόνοι και να κολυμπάτε στα βαθιά. Πολλές φορές τα φάρμακα που δίνουμε μπορεί να προκαλέσουν ζάλη ή/και παροδική απώλεια συνείδησης το καλοκαίρι, και αν αυτό συμβεί μέσα στη θάλασσα μπορεί να αποβεί μοιραίο.
  8. Φορέστε ελαφρά ρούχα ανοιχτού χρώματος.
  9. Αποφύγετε γενικά τις κοπιαστικές δραστηριότητες.
  10. Εάν είστε διακοπές και νιώσετε πόνο στο στήθος, δυσφορία, δύσπνοια, ζάλη πηγαίνετε στο κοντινότερο Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας. Μην χάσετε χρόνο περιμένοντας να «περάσει» μόνο του.

Kαρδιά

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

23.01.2024

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται

22.01.2024

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια

22.12.2023

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα

03.11.2023

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν

31.10.2023

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

20.09.2023

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε