Kαρδιά

Συνδέονται τα μικρόβια και οι ιοί με το έμφραγμα;

Πριν από μερικά χρόνια μια ανακάλυψη από το χώρο της αθηρωμάτωσης είχε απασχολήσει έντονα τη λοιμωξιολογική κοινότητα. Στις αθηρωματικές πλάκες που επικάθονται σε τοιχωματικές αλλοιώσεις αγγείων του ανθρώπου είχαν βρεθεί ‘ίχνη, αντιγόνα του κυτταρικού τοιχώματος, της Χλαμύδιας (Chlamydia pneumoniae).
Είχε βρεθεί άραγε έτσι η αιτιοπαθολογία της δημιουργίας αθηρωματικών πλακών και επομένως η αιτία των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων;

Σύμφωνα με τον Θόδωρο Τσιάκο λοιμωξιολόγο-εντατικολόγο, προσπάθειες που έγιναν τότε με τη χορήγηση αντιβιοτικών να ελέγξουν τη Χλαμύδια ως πιθανό αίτιο αυτών των τοιχωματικών αλλοιώσεων, δεν επέφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή δεν περιόρισαν τη συχνότητα εμφάνισης εμφραγμάτων του μυοκαρδίου-ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘Archives of Neurology’, μια ενδιαφέρουσα μελέτη, όπου και πάλι λοιμώξεις ενέχονται ως πιθανή αιτία των τοιχωματικών αγγειακών αλλοιώσεων. Σε μια συνοικία της Νέας Υόρκης (Washington Heights) ζουν κυρίως Αμερικανοί με ισπανική καταγωγή, όπως επίσης και Αφροαμερικανοί. Είναι μια εργατική περιοχή με φτωχό πληθυσμό.

Από προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες γνωρίζουμε, ότι η συχνότητα εμφάνισης ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων είναι πολύ μεγαλύτερη μεταξύ αυτών των δυο φυλετικών ομάδων.
Έτσι η ομάδα του συναδέλφου Mitchell Elkind, του Παν/μιου Columbia της Νέας Υόρκης, επέλεξε ορθώς να μελετήσει πιο εντατικά την αιτία των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων σε αυτές τις δυο ομάδες πολιτών της Νέας Υόρκης.

Πράγματι, διαπιστώθηκε εκ νέου, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών που παρουσίασε ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια και η ηλικία τους ήταν άνω των 40 χρόνων, είχαν αντισώματα έναντι των παρακάτω μικροβίων:

    74% έναντι της Χλαμύδιας (Chlamydia pneumoniae)
    66% έναντι του Ελικοβακτηριδίου(Helicobacter pylori)
    85% έναντι του Κυτταρομεγαλοϊού( Cytomegalievirus)
    86% έναντι του Ερπητοϊού 1 (Herpes simplex virus 1)
    57% έναντι του Ερπητοϊού 2 (Herpes simplex virus 2)

Εάν θέλαμε να σχολιάσουμε τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, θα μπορούσαμε με βεβαιότητα να πούμε, ότι πράγματι μια από τις πολλές αιτίες δημιουργίας αθηρωματικών πλακών στα αγγεία είναι και η μόλυνση του ασθενούς κατά τη διάρκεια της ζωής του από ορισμένα μικρόβια, όπως ακριβώς αυτά αναφέρονται παραπάνω.

Δυστυχώς δεν θα μπορούσαμε να συστήσουμε μια θεραπευτική αγωγή έναντι αυτών των μικροβίων, διότι αυτό θα σήμαινε για τη λοιμωξιολογία έναν παράλογο και ατέρμονο αντιμικροβιακό αγώνα.
Πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει όμως η επιδημιολογική παρατήρηση, ότι οι λοιμώξεις από τα παραπάνω μικρόβια είναι ολοένα και πιο συχνές, λόγω των κοινωνικοοινονομικών συνθηκών διαβίωσης του σύγχρονου ανθρώπου.
 

Kαρδιά

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

23.01.2024

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται

22.01.2024

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια

22.12.2023

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα

03.11.2023

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν

31.10.2023

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

20.09.2023

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε