Kαρδιά

Αυτού του είδους η γυμναστική προστατεύει την καρδιά – Και δεν είναι το αερόβιο!

Η γυμναστική με βάρη ενδέχεται να είναι πιο αποτελεσματική από την αερόβια άσκηση στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς μειώνει το επικίνδυνο λίπος γύρω από την καρδιά, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Και οι δύο μορφές άσκησης αποδείχτηκαν αποτελεσματικές στη μείωση του λίπους γύρω από την καρδιά, σε μία μικρή ομάδα μελέτης παχύσαρκων συμμετεχόντων. Ωστόσο, οι ασκήσεις με το σωματικό βάρος, όπως οι προβολές με αλτήρες ή τα push-ups, είχαν καλύτερα αποτελέσματα.

Ένας συγκεκριμένος τύπος λίπους μειώθηκε σχεδόν κατά το ένα τρίτο σε ένα πρόγραμμα προπονήσεων τριών μηνών, το οποίο εστίαζε στη γυμναστική με βάρη.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης διερεύνησαν 32 άτομα που ενώ ήταν παχύσαρκα και δεν ασκούνταν τακτικά, δεν είχαν άλλα καρδιακά προβλήματα ή διαβήτη. Οι συμμετέχοντες επέλεξαν τυχαία ένα πρόγραμμα διάρκειας 12 εβδομάδων, είτε με γυμναστική με βάρη είτε με αερόβια άσκηση – σε ποδήλατο γυμναστικής – είτε επέλεξαν να μη γυμναστούν.

Κάθε συμμετέχων πέρασε από σαρωτή μαγνητικής τομογραφίας, που σάρωσε την καρδιά του πριν και μετά το πρόγραμμα γυμναστικής, για να εξετάσει δύο τύπους καρδιακού ιστού: τον επικαρδιακό λιπώδη ιστό και τον περικαρδιακό λιπώδη ιστό.

Και οι δύο μορφές άσκησης συνέβαλαν στη μείωση του επικαρδιακού λιπώδους ιστού. Η αερόβια οδήγησε σε μείωση της τάξεως του 32% ενώ τα βάρη εκείνης του 24%. Μόνο όμως, η προπόνηση με βάρη είχε αποτέλεσμα στον περικαρδιακό λιπώδη ιστό, ο οποίος μειώθηκε κατά 31%.

Η ερευνητική ομάδα δεν συνδύασε τη γυμναστική αντοχής και μυϊκής ενδυνάμωσης, ωστόσο επιβεβαίωσε ότι έστω και ο ένας εκ των δύο τύπων εκγύμνασης είναι ιδιαίτερα επωφελής, συγκριτικά με την παντελή έλλειψη.

Οι επιστήμονες δεν εξήγησαν γιατί η γυμναστική με βάρη εμφάνισε καλύτερα αποτελέσματα ενώ πρόσθεσαν ότι «χρειάζονται περισσότερες έρευνες στο μέλλον για να διερευνήσουμε επαρκώς τη σχέση αυτή».

«Ένας συνδυασμός άσκησης, οποιασδήποτε μορφής, και ισορροπημένης διατροφής έχει την καλύτερη δυνατή επίδραση στη μείωση του λίπους γύρω από την καρδιά», καταλήγουν οι ερευνητές.

Kαρδιά

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

23.01.2024

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται

22.01.2024

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια

22.12.2023

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα

03.11.2023

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν

31.10.2023

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

20.09.2023

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε