Kαρδιά

Εξαγγελία ετησίου μετεκπαιδευτικού προγράμματος στην καρδιομεταβολική Ιατρική 2020-2021

Το Καρδιομεταβολικό Κέντρο του Metropolitan Hospital (και ευρύτερα των Metropolitans του HHG) σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο Σορβόννης Γαλλίας, εξαγγέλλουν και οργανώνουν σειρά μετεκπαιδευτικών συνεδριών και μαθημάτων στα πλαίσια υλοποίησης του ετήσιου μετεκπαιδευτικού προγράμματος του ΚΑΡΔΙΟΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Το Καρδιομεταβολικό Σχολείο ΣΧΟΛΕΙΟ πραγματοποιείται ως αποτέλεσμα της αναγκαιότητας, επικέντρωσης και εξειδίκευσης γνώσεων στην Καρδιομεταβολική Ιατρική.

Η καρδιομεταβολική ιατρική είναι ο πλέον προβεβλημένος και σύγχρονος τομέας ιατρικής, που μετά το 2019 ιδιαίτερα στην Αμερική αναδείχθηκε και προβλήθηκε σημαντικά.

Η Καρδιομεταβολική Ιατρική είναι η ιατρική της διάγνωσης, παρακολούθησης και θεραπείας των καρδιομεταβολικών νοσημάτων:

Παχυσαρκία,

-μεταβολικό σύνδρομο,

-υπέρταση,

-δυσλιπιδαιμικές διαταραχές,

-σακχαρώδης διαβήτης.

-Καταστάσεις και νοσήματα που έχουν ιδιαίτερα αυξημένο επιπολασμό και συχνότητα στην πατρίδα μας.

Σύμφωνα με τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα (κυρίως από την μελέτη ΥΔΡΙΑ):

-το 71% του πληθυσμού είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι,

-το 28% έχει μεταβολικό σύνδρομο,

-το 37% υπέρταση, και,

-το 15% έχει διαβήτη.

Η παρουσία των καταστάσεων αυτών πολλαπλασιάζει ιδιαίτερα τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου (έως και 5 φορές) , και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας.

Φιλοδοξία ως εκ τούτου των οργανωτών του καρδιομεταβολικού σχολείου είναι να εμπλουτίσουν και να οργανώσουν τις διαγνωστικές και θεραπευτικές γνώσεις των εκπαιδευόμενων ιατρών ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η καρδιομεταβολική μάστιγα στην πατρίδα μας και να υπάρξει ουσιαστική συμβολή στην προληπτική προσπάθεια αποτροπής και εγκατάστασης των εμφραγμάτων μυοκαρδίου και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν την ιδιαίτερη συνδυαστική γνώση επιλεγμένων τομέων παθολογίας, διαβητολογίας και καρδιολογίας ώστε να είναι κάτοχοι της ειδικής γνώσης, της γνωσιακής γέφυρας μεταξύ των ειδικοτήτων που θα τους επιτρέψει να γνωρίζουν σε βάθος το θέμα των καρδιομεταβολικών διαταραχών, πρωτοπορώντας σε ειδική γνώση μεταξύ των συναδέλφων τους.

Η πιστοποίηση παρακολούθησης του ΚΜΣ που αποκτούν μετά το πέρας των μαθημάτων θα είναι μια πιστοποίηση ισχυρού κύρους αφού θα πιστοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το καρδιομεταβολικό σχολείο απευθύνεται προς τους Παθολόγους, Διαβητολόγους, Καρδιολόγους, ενδοκρινολόγους και Γενικούς Ιατρούς.

To 1o Καρδιομεταβολικό σχολείο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και χαίρει ιδιαίτερης απήχησης στους συναδέλφους ιατρούς οι οποίοι παρακολουθούν καθολικά και ανελλιπώς τα μαθήματα ενώ η διαδραστικότητα πραγματοποίησής τους έχει αφήσει άριστες εντυπώσεις σε όλους.

Είναι σίγουρο και κοινά αποδεκτό από όλους ότι στο τέλος του εκπαιδευτικού έτους οι εκπαιδευόμενοι γιατροί θα έχουν αποκτήσει αναντικατάστατη επάρκεια γνώσης στα θέματα Καρδιομεταβολικής Ιατρικής.

Βρισκόμαστε έτσι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι με την εμπειρία της αναμφισβήτητης επιτυχίας του 1ου ΚΜΣ και με ακόμη μεγαλύτερη εκπαιδευτική διάθεση οργανώνουμε ήδη το 2ο Καρδιομεταβολικό Σχολείο με έναρξη των μαθημάτων τον Οκτώβρη του 2021.

Σας προσκαλούμε ως εκ τούτου, εάν σας ενδιαφέρει η απόκτηση γνώσης στα πεδία της καρδιομεταβολικής ιατρικής, να δηλώσετε πάραυτα συμμετοχή αφού βεβαίως ενημερωθείτε για τις διαδικαστικές και οικονομικές λεπτομέρειες στα τηλέφωνα που ακολουθούν μετά το τέλος της επιστολής.

Πάντως θα ακολουθηθεί το πρότυπο λειτουργίας του 1ου κύκλου με 3ωρη εκπαιδευτική διαδικασία δύο φορές τον μήνα για να δείτε την θεματολογία των μαθημάτων του 1ου κύκλου που θα είναι και ο πυρήνας της θεματολογίας του 2ου κύκλου.

Επίσης να αναφερθεί ότι το παράλληλο στοιχείο της διαδικτυακής αναμετάδοσης θα διατηρηθεί έως το τέλος, ακόμα και εάν υπάρξει πλήρης επιστροφή στην “εκπαιδευτική κανονικότητα”, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν και συνάδελφοι από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι ο περιορισμένος αριθμών των δυναμένων να συμμετέχουν, επειδή η εκπαιδευτική διαδικασία είναι στα πρότυπα των μετεκπαιδευτικών -ακαδημαϊκών μαθημάτων που απαιτούν όχι μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων για να διασφαλισθεί η διαδραστικότητα της εκπαίδευσης.

Για τους λόγους αυτούς, εάν υπάρχει τελικό ενδιαφέρον έγκαιρα διασφαλίστε την συμμετοχή σας για τον 2ο κύκλο μαθημάτων στην Καρδιομεταβολική Ιατρική.

Καλή εκπαιδευτική μας συνάντηση.

-Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6936852684 (Kαλλιρρόη Α. Κολοβού)

-e-mail επικοινωνίας: college@hcta.gr

Δρ. Γενοβέφα Κολοβού
Σ. Διευθύντρια Προληπτικής Καρδιολογίας Metropolitan Hospital

Δρ. Α. Μελιδώνης
Σ. Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan Hospital

Δρ. Στ. Φούσσας
Συντονιστής Καρδ. Τομέα Metropolitan General

Kαρδιά

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

23.01.2024

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται

22.01.2024

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια

22.12.2023

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα

03.11.2023

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν

31.10.2023

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

20.09.2023

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε