Kαρδιά

Τις νέες και μορφωμένες “προτιμά” σπάνια ασθένεια της καρδιάς

Μία σπάνια ασθένεια της καρδιάς που προκαλεί ταχυκαρδία όταν κάποιος σηκώνεται από την καθιστή θέση φαίνεται ότι «προτιμά» τις νέες και μορφωμένες γυναίκες, σύμφωνα με νέα ευρήματα.

Η ασθένεια ονομάζεται σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας και είναι αρκετά συχνή στην εφηβεία (υπολογίζεται ότι προσβάλλει έναν στους 100 εφήβους).

Μέχρι την ενηλικίωση, όμως, οι περισσότεροι ασθενείς την έχουν ξεπεράσει και έτσι στους ενήλικες πιστεύεται ότι προσβάλλει έναν στους 558 ανθρώπους, σύμφωνα με αμερικανικές στατιστικές.

Η ασθένεια προκαλείται από δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος και, επειδή είναι σπάνια, συχνά καθυστερεί να διαγνωστεί, καθώς τα συμπτώματα των ασθενών αποδίδονται σε άλλα αίτια, όπως το άγχος, οι κρίσεις πανικού ή η χρόνια κόπωση.

Τα τρία κυριότερα συμπτώματα είναι ταχυκαρδία όταν σηκώνεται ο πάσχων από την καθιστή θέση, η ζάλη και το θολωμένο μυαλό. Άλλα συμπτώματα είναι λιποθυμία, ακραία κόπωση, πονοκέφαλος, στομαχόπονος, ναυτία και έμετος, δυσκολίες συγκέντρωσης, αδυναμία στα πόδια, ασυνήθιστα αισθήματα ζέστης ή κρύου, ακραία εφίδρωση, μπλάβισμα ή κοκκίνισμα στα πόδια και αισθήματα άγχους ή κατάθλιψης.

Η νόσος συχνά εκδηλώνεται έπειτα από στρεσογόνα γεγονότα, όπως ιογενή νοσήματα (λ.χ. λοιμώδης μονοπυρήνωση, γρίπη, βαρύ κρυολόγημα), ένας τραυματισμός, μια εγχείρηση ή ακόμα και το αδυνάτισμα και, γενικότερα, οτιδήποτε απαιτεί παρατεταμένη ακινησία στο κρεβάτι.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «BMJ Open»,  βασίζεται στην ανάλυση του ιστορικού 136 ασθενών από τη Βρετανία και στόχος της ήταν να εντοπιστούν τυχόν ομοιότητες μεταξύ των ασθενών.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές οι περισσότεροι ασθενείς (πάνω από το 60%) ήταν γυναίκες, που είχαν διαγνωστεί σε ηλικία 30-33 ετών και διέθεταν πτυχίο πανεπιστημίου ή μεταπτυχιακό τίτλο.

Πολλές από αυτές είχαν αναγκαστεί να αλλάξουν δουλειά ή και να πάψουν εντελώς να εργάζονται εξαιτίας των συμπτωμάτων τους.

Ένας στους πέντε ασθενείς, εξάλλου, έπασχε και από σύνδρομο χρονίας κοπώσεως, ενώ άλλοι τόσοι έπασχαν και από σύνδρομο Ehlers Danlos (κληρονομούμενες διαταραχές του συνδετικού ιστού), γεγονός που υποδηλώνει ότι «μπορεί να υπάρχει αλληλοεπικαλυπτόμενη αιτία», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Από τους 136 ασθενείς, ο ένας στους τρεις δεν έκανε καμία θεραπεία, ενώ οι υπόλοιποι ακολουθούσαν συνολικά 21 διαφορετικούς θεραπευτικούς συνδυασμούς (!), με τους βήτα-αναστολείς (είναι φάρμακα που χορηγούνται για τις καρδιακές αρρυθμίες) να είναι το συχνότερα χορηγούμενο φάρμακο.

Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν πως παρότι το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των ασθενών, δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία γι’ αυτό, με συνέπεια να βασανίζονται επί χρόνια οι ασθενείς.

www.tanea.gr

Kαρδιά

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

23.01.2024

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται

22.01.2024

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια

22.12.2023

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα

03.11.2023

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν

31.10.2023

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

20.09.2023

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε