Kαρδιά

Η προπόνηση για αντοχή αυξάνει τον κίνδυνο για αρρυθμία

Η προπόνηση αντοχής μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αρρυθμίας, επειδή επηρεάζει σε μοριακό επίπεδο την καρδιά, προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μελέτη σε ποντίκια, η οποία έδειξε πως η προπόνηση για αύξηση της αντοχής προκαλεί αλλαγές στο τμήμα της καρδιάς που παράγει τον φυσικό ρυθμό με τον οποίο αυτή πάλλεται.

Το εύρημα αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί οι κορυφαίοι αθλητές έχουν πολύ χαμηλό καρδιακό παλμό σε κατάσταση ηρεμίας (δηλαδή όταν δεν γυμνάζονται), αλλά και αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, γράφουν στην επιθεώρηση «Nature Communications».

Ωστόσο ακόμα κι έτσι, τα οφέλη της γυμναστικής υπερκαλύπτουν μακράν τους δυνητικούς κινδύνους, σπεύδουν να προσθέσουν.

Οι αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα αντοχής έχουν πάρα πολύ καλή φυσική κατάσταση, αλλά παραδόξως έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιακή αρρυθμία καθώς μεγαλώνουν.

Οι ειδικοί απέδιδαν το παράδοξο αυτό στο ότι η σκληρή προπόνηση για συμμετοχή σε αθλήματα όπως ο μαραθώνιος και το τρίαθλον, επιβραδύνει υπερβολικά πολύ τον καρδιακό ρυθμό.

Έτσι, ενώ ο μέσος ενήλικας έχει 60-100 καρδιακούς παλμούς το λεπτό όταν κάθεται, ένας αθλητής αντοχής μπορεί να έχει μόλις 30 ή και λιγότερους ακόμα, ιδίως το βράδυ που κοιμάται και είναι ακόμα μεγαλύτερη η παύση έπειτα από κάθε καρδιακό παλμό.

Οι ποδηλάτες σερ Κρις Χόι και Μικέλ Ιντουρέν, λ.χ., έχουν καρδιακό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας 30 και 28 παλμούς το λεπτό, αντιστοίχως.

Τον ρυθμό με τον οποίο πάλλεται η καρδιά ορίζει ο φλεβόκομβος – ο φυσικός «βηματοδότης» της καρδιάς, που ουσιαστικά είναι μία ομάδα εξειδικευμένων μυϊκών κυττάρων, τα οποία παράγουν τα ηλεκτρικά μηνύματα που ενεργοποιούν την σύσπαση (παλμό) της καρδιάς.

Επειδή η λειτουργία του φλεβόκομβου ελέγχεται από το νευρικό σύστημα, οι ειδικοί πίστευαν έως τώρα ότι ο χαμηλός καρδιακός παλμός των αθλητών αντοχής οφείλεται σε υπερλειτουργία του συστήματος αυτού.

Ωστόσο, ο δρ Μαρκ Μπόιετ, καθηγητής Καρδιακής Ηλεκτροφυσιολογίας στο Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, και οι συνεργάτες του, ανακάλυψαν πως αυτό δεν ισχύει.

Αντιθέτως, γράφουν, οι αθλητές αντοχής αποκτούν αργό καρδιακό παλμό επειδή ο φλεβόκομβος αλλάζει με την σκληρή προπόνηση και μειώνεται η παραγωγή μιας σημαντικής πρωτεΐνης του, της HCN4.

Η μείωση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται ο ρυθμός με τον οποίο πάλλεται η καρδιά.

Μάλιστα η έρευνα έδειξε πως αυτές οι μοριακές αλλαγές αντέχουν στον χρόνο και δεν αμβλύνονται όταν κάποιος πάψει να προπονείται σκληρά.

«Το εύρημα αυτό είναι σημαντικό, διότι παρότι ο χαμηλός καρδιακός παλμός σε κατάσταση ηρεμίας δεν προκαλεί προβλήματα σε έναν νεαρό ή και μεσήλικα αθλητή, οι ηλικιωμένοι που μια ζωή γυμνάζονταν σκληρά έχουν αυξημένες πιθανότητες να χρειασθούν βηματοδότη», δήλωσε ο δρ Μπόιετ.
www.tanea.gr

Kαρδιά

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

23.01.2024

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται

22.01.2024

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια

22.12.2023

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα

03.11.2023

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν

31.10.2023

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

20.09.2023

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε