Kαρδιά

Θετικές εξελίξεις στην πρόληψη του εμφράγματος

Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα πολλά υποσχόμενη διαγνωστική τεχνική για την καρδιά, καλύτερη από τις υπάρχουσες έως τώρα, καθώς μπορεί να αμέσως να «δει» σε ποιο βαθμό είναι φραγμένες οι αρτηρίες ενός ανθρώπου και, συνεπώς, κατά πόσο αυτός κινδυνεύει από έμφραγμα. Είναι η πρώτη μη επεμβατική τεχνική, η οποία μπορεί να εντοπίσει τις πλάκες που είναι πιθανό να αποκολληθούν, σχηματίζοντας έτσι επικίνδυνο για την καρδιά θρόμβο.
 

Η νέα μέθοδος (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων ή ΡΕΤ-CT), που έως τώρα χρησιμοποιείτο για την ανίχνευση όγκων σε καρκινοπαθείς, πρέπει να δοκιμαστεί σε μεγαλύτερο δείγμα καρδιοπαθών, προτού εισαχθεί στην κλινική πρακτική. Είναι η πρώτη φορά που καθίσταται δυνατό να εντοπίζονται με τόση ακρίβεια οι «ζώνες κινδύνου» του καρδιαγγειακού συστήματος, όμως η περαιτέρω έρευνα θα δείξει αν η έγκαιρη ανίχνευση των πλακών που μπορεί να οδηγήσουν σε θρόμβωση, στην πράξη είναι όντως σε θέση να σώσει τη ζωή πολλών ανθρώπων.
 
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο δρα Μαρκ Ντιούεκ του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Lancet”, σύμφωνα με το BBC, δήλωσαν ότι πρόκειται για ένα άκρως αποτελεσματικό «εργαλείο» για την πρόβλεψη των εμφραγμάτων, το οποίο μπορεί να «κάνει τη διαφορά» στο μέλλον.
 
Τα παραδοσιακά καρδιολογικά τεστ δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν τις επικίνδυνες πλάκες που σχηματίζονται από τη συσσώρευση λιπιδίων στις αρτηρίες. Η νέα τεχνική φιλοδοξεί να αποκαλύψει ποιοι ασθενείς αποτελούν μια «ωρολογιακή βόμβα», χωρίς καν να το ξέρουν.
 
Η τεχνική χρησιμοποιεί αφενός μια ραδιενεργή ουσία, η οποία «φωτίζει» τις τυχόν επικίνδυνες πλάκες που φράζουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά, και αφετέρου πολύ υψηλής ανάλυσης εικόνες που απεικονίζουν την καρδιά και τα αγγεία. Έτσι, ο γιατρός μπορεί να έχει στα χέρια του μια λεπτομερή εικόνα των επικίνδυνων ζωνών της καρδιάς.
 
Οι πρώτες δοκιμές έγιναν σε 40 ασθενείς που πρόσφατα είχαν πάθει έμφραγμα. Η νέα τεχνική επέτρεψε τον εντοπισμό της πλάκας που είχε προκαλέσει τη θρόμβωση και το ισχαιμικό επεισόδιο στους 37 από αυτούς.
 
«Υποπτεύομαι πως δεν πρόκειται να προκαλέσουν τελικά έμφραγμα όλες οι πλάκες που ανιχνεύονται, όμως θα είναι χρήσιμο να εντοπίζουμε τους ασθενείς υψηλού κινδύνου, οι οποίοι χρειάζονται επιθετική θεραπεία», δήλωσε ο Μαρκ Ντιούεκ. Αυτή η θεραπεία θα μπορούσε να περιλαμβάνει φάρμακα όπως ασπιρίνη ή στατίνες, δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής (διατροφής, άσκησης κ.α.), καθώς και εισαγωγή «στεντ» για τη διατήρηση ανοικτών των αρτηριών.
 
Όπως είπε ο Βρετανός γιατρός, «τα εμφράγματα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα δολοφόνος στο Δυτικό κόσμο. Δεν δίνουν καμία προειδοποίηση και η πρώτη φορά που οι άνθρωποι μαθαίνουν για την καρδιοπάθειά τους, είναι όταν παθαίνουν το έμφραγμα. Αν μπορέσουμε να θεραπεύσουμε και να σταθεροποιήσουμε τις πλάκες, τότε ίσως καταφέρουμε να αποτρέψουμε τα εμφράγματα και τους θανάτους των ανθρώπων».

Kαρδιά

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

23.01.2024

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται

22.01.2024

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια

22.12.2023

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα

03.11.2023

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν

31.10.2023

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

20.09.2023

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε