Kαρδιά

Καφές για γερή καρδιά

Ο καφές αποτελεί τη συντροφιά πολλών ανθρώπων καθημερινά, καθώς φαίνεται ότι δεν μας βοηθάει μόνο να  ξυπνήσουμε, αλλά συμβάλλει επίσης στην καλύτερη πνευματική λειτουργία αυξάνοντας τη συγκέντρωση, βελτιώνοντας την προσοχή και επιδρώντας θετικά στη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός μελετών που δείχνουν πως η μέτρια κατανάλωση καφέ ίσως να έχει ευεργετική επίδραση και στην υγεία της καρδιάς.
 

Αναλυτικότερα, σε μετα-ανάλυση που πραγματοποιήθηκε το 2012 και εξέτασε τα αποτελέσματα 4 μεγάλων ερευνών, φάνηκε ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ συστηματικά (μέχρι 4 φλιτζάνια την ημέρα), είναι πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας. Η συσχέτιση αυτή αποδόθηκε στην επίδραση της πρόσληψης καφέ και καφεΐνης στην υπέρταση και το σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, δύο παραμέτρους που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας.
 
Η θετική επίδραση της κατανάλωσης καφέ έχει επιβεβαιωθεί και για τους Έλληνες, καθώς σύμφωνα με τη μελέτη CARDIO που πραγματοποιήθηκε στον ελληνικό πληθυσμό το 2000 φάνηκε πως τα άτομα που συνήθιζαν τη μέτρια κατανάλωση καφέ (2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα) είχαν 30% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίου συνδρόμου σε σχέση με τα άτομα που δεν κατανάλωναν καφέ.
 
Πώς όμως ο καφές επηρεάζει συγκεκριμένες παραμέτρους της καρδιαγγειακής υγείας;
 
Ο ρόλος του καφέ στην υπέρταση: Μελέτες σήμερα δείχνουν πως η κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ δεν φαίνεται να επηρεάζει την αρτηριακή πίεση στα άτομα που καταναλώνουν συστηματικά καφέ. Ιδιαίτερο μάλιστα ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ μπορεί να μειώσει τις τιμές της αρτηριακής πίεσης, μέσα στις πρώτες δύο ώρες που ακολουθούν την κατανάλωσή του, σε υγιή και άτομα με ήπια υπέρταση.
 
«Ασπίδα» για το διαβήτη τύπου 2: Έρευνες αναφέρουν πως η μέτρια, αλλά συστηματική κατανάλωση καφέ είναι πιθανό να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
 
Ένας πιθανός μηχανισμός στον οποίο αποδίδεται η ευεργετική επίδραση του καφέ στην υγεία της καρδιάς είναι η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα των τελευταίων ετών, ο καφές φαίνεται να αποτελεί πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών για παράδειγμα μία μερίδα στιγμιαίου καφέ περιέχει 0,43 g αντιοξειδωτικών ουσιών.
 
Από τις κυριότερες αντιοξειδωτικές ουσίες που συναντάμε σε μια κούπα καφέ είναι οι πολυφαινόλες, οι οποίες φαίνεται να εμφανίζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τα λιπίδια των κυτταρικών μεμβρανών από τις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλοντας έτσι στη προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες.
 
Επιπλέον, ο καφές είναι πλούσιος σε χλωρογενικό οξύ, ένα συστατικό με έντονη αντιοξειδωτική δράση. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι παρόμοια προστατευτική επίδραση φαίνεται να είχε και ο ντεκαφεϊνέ καφές! Το γεγονός αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο την άποψη ότι η πιθανή θετική επίδραση της μέτριας κατανάλωσης καφέ στην καρδιαγγειακή λειτουργία μπορεί να οφείλεται στην υψηλή παρουσία αντιοξειδωτικών συστατικών.
 
Συμπερασματικά, θα έλεγε κανείς ότι η επίδραση του καφέ στην καρδιαγγειακή λειτουργία αποτελεί ένα θέμα με ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η μέτρια κατανάλωση (200-300mg καφεΐνης), ποσότητα που μεταφράζεται σε 2-4 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ ή 4-6 φλιτζανάκια ελληνικού την ημέρα δεν φαίνεται να σχετίζεται με κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αντίθετα μάλιστα, τα άτομα που συνηθίζουν να καταναλώνουν καφέ με μέτρο, φαίνεται να έχουν και ευεργετικά οφέλη για την υγεία της καρδιά τους.

Kαρδιά

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

23.01.2024

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται

22.01.2024

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια

22.12.2023

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα

03.11.2023

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν

31.10.2023

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

20.09.2023

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε