Kαρδιά

Νοσηλεύονται συχνότερα όσοι ζουν κοντά σε αεροδρόμια

Περισσότερο κινδυνεύουν από έμφραγμα, εγκεφαλικό η άλλη καρδιακή πάθηση οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε αεροδρόμια, λόγω της  αυξημένης ηχορύπανσης.
 

Ο διαρκής θόρυβος από τις απογειώσεις και τις προσγειώσεις επιφέρει πολύ αρνητικά αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής (π.χ. αϋπνία) αλλά και  προκαλεί πραγματικό κακό στην υγεία των περιοίκων. Γι’ αυτό, όπως αναφέρουν, ο παράγοντας της  ηχορύπανσης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη χωροθέτηση νέων αεροδρομίων και την κατασκευή νέων αεροδιαδρόμων.
 
Στην πρώτη μελέτη εξετάστηκε η υγεία των κατοίκων γύρω από το αεροδρόμιο Χίθροου της βρετανικής πρωτεύουσας και διαπιστώθηκε ότι αυτοί οι κάτοικοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα κατά 10% έως 20% να εισαχθούν σε νοσοκομείο για εγκεφαλικό, στεφανιαία νόσο και άλλη καρδιοπάθεια. Αυτή η μελέτη που είχε επικεφαλής τη δρ. Άνα Χάνσελ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό του BBC.
 

Αυτοί οι περίοικοι κινδυνεύουν περισσότερο από πρόωρο θάνατο λόγω αυτών των ασθενειών. Όσοι υφίστανται τη μεγαλύτερη ηχορύπανση κινδυνεύουν περισσότερο, δηλαδή όσοι δέχονται πάνω από 63 ντεσιμπέλ τη μέρα και 55 ντεσιμπέλ τη νύχτα. Όπως δήλωσε η Α. Χάνσελ, «αν κανείς εκτεθεί ξαφνικά σε δυνατό θόρυβο, ο ρυθμός της καρδιάς του και η πίεση του αίματός του αυξάνονται, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια».

 
Ερευνητές των Σχολών Δημόσιας Υγείας των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Βοστόνης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Φραντζέσκα Ντομίνιτσι, πραγματοποίησαν την δεύτερη αμερικανική μελέτη που εξέτασε την υγεία περισσότερων από έξι εκατομμυρίων ανθρώπων άνω των 65 ετών, οι οποίοι ζουν γύρω από 89 αμερικάνικα αεροδρόμια. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κάθε δέκα ντεσιμπέλ πρόσθετου θορύβου από τα αεροπλάνα αυξάνεται3.5% κατά μέσο όρο ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.
 
Οι Αμερικανοί ερευνητές εκτιμούν ότι οι εισαγωγές του 2,3% των ηλικιωμένων σε νοσοκομεία (για καρδιαγγειακούς λόγους) που ζουν κοντά σε αεροδρόμια, θα πρέπει να αποδοθεί στον θόρυβο των αεροπλάνων.
 
Οι ερευνητές διευκρίνισαν πάντως ότι οι μελέτες τους επιβεβαιώνουν μεν τη συσχέτιση ανάμεσα στα αεροδρόμια και τον κίνδυνο για την υγεία, χωρίς όμως να αποδεικνύουν ότι η ίδια η ηχορύπανση αποτελεί τη βασική και άμεση αιτία για την πρόκληση των ασθενειών. Άλλοι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να θεμελιωθεί πως ο ίδιος ο θόρυβος αποτελεί την πραγματική αιτία των καρδιαγγειακών προβλημάτων.
 
www.eleutherotypia.gr

Kαρδιά

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

23.01.2024

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται

22.01.2024

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια

22.12.2023

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα

03.11.2023

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν

31.10.2023

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

20.09.2023

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε