Kαρδιά

Τι πρέπει να τρώω για να έχω γερή καρδιά;

Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να κάνει θαύματα όσον αφορά στην υγεία της καρδιάς μας. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα μπορεί να προλάβει ή και να αντικαταστήσει μέρος ακόμη και της φαρμακευτικής αγωγής για διάφορα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ένας καλός συνδυασμός τροφών, που περιλαμβάνει το ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα και κόκκινα φρούτα όπως το ρόδι και τα μούρα, θεωρείται πλέον θεραπεία και μπορεί να εφαρμοστεί αποκλειστικά, χωρίς επιπλέον φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση καρδειαγγειακών και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων, όπως τα καρδιομεταβολικά νοσήματα, η παχυσαρκία, η υπέρταση, η υπεριλιπιδαιμία κ.α.
 
«Για τις παραπάνω παθήσεις δεν έχει νόημα να λαμβάνει κάποιος συμπληρώματα διατροφής ή να χρησιμοποιεί μεμονωμένα σκευάσματα βιταμινών ή μετάλλων. Αρκεί ένας καλός συνδυασμός συγκεκριμένων τροφίμων για κάθε περίπτωση για να υπάρξει θεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματος» επισημαίνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Θεμιστοκλής Τζώτζας ο ενδοκρινολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, Θεμιστοκλής Τζώτζας με αφορμή εκδήλωση του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης σχετικά με τα παρεμβατικά προγράμματα διατροφικής Αγωγής που υλοποιεί το ΤΕΙ.
 
Συγκεκριμένα από τα τέλη του χρόνου και τις αρχές του 2014 δέκα χιλιάδες άτομα από πενήντα δήμους σε όλη την Ελλάδα, θα συμμετέχουν σε πρόγραμμα παρακολούθησης και θεραπείας μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων διατροφής, επιλεγμένων για κάθε περίπτωση πάθησης, είτε πρόκειται για παχυσαρκία, είτε για αυξημένο ζάχαρο, είτε για αρτηριακή πίεση, είτε για κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο. Το διαιτολόγιο θα προσαρμόζεται ανά 15 μέρες και μετά από έξι μήνες θα γίνει συνολική εκτίμηση της κατάστασης της υγείας κάθε ενός από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.
 
«Το πρόγραμμα ονομάζεται “Συμμαχία για την υγεία – διατροφή” και στόχο έχει να γίνουν παρεμβάσεις σε δέκα χιλιάδες άτομα με εκφυλιστικά νοσήματα και συγκεκριμένα καρδιαγγειακές παθήσεις, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, διαβήτη και παχυσαρκία» τονίζει από την πλευρά της, η καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτολογία του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος, Μαρία Χασαπίδου.
 
Μέχρι στιγμής έχουν επιλεγεί 2.000 άτομα ενώ πραγματοποιούνται ενημερωτικές εκδηλώσεις σε διάφορους δήμους της χώρας ώστε να ενημερωθεί ο πληθυσμός και να δηλώσει συμμετοχή. Ήδη τέτοιες εκδηλώσεις έγιναν στους δήμος Δέλτα, Θέρμης, Κορωπίου, Νέας Σμύρνης, Τήνου, Σύρου, Ηρακλείου Κρήτης, Ρεθύμνου, Χανίων, Καρδίτσας, Βόλου και Πατρέων.
 
«Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η συχνότερη αιτία θανάτου στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ το 30% του πληθυσμού έχει κάποιο αρχόμενο ή εκδηλωμένο καρδιαγγειακό επεισόδιο» τονίζει ο κ. Τζώτζας και υπογραμμίζει ότι το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από παχυσαρκία ή βρίσκεται πάνω από τα όρια του φυσιολογικού βάρους προσεγγίζει το 40%.
 
Συγκεκριμένα, παρουσιάζοντας κάποιους γενικούς κανόνες διατροφικής αγωγής, επισημαίνει ότι συνιστάται στον πληθυσμό να διατηρεί μια ισορροπημένη διατροφή, με σωστά κατανεμημένες ποσότητες θερμίδων, λιγότερο αλάτι και περισσότερο κάλιο, λιγότερα λιπαρά και περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
 
Ειδικά για τις υπεριλιπδαιμίες συνιστά τη μείωση των κορεσμένων λιπών και της διατροφικής χοληστερόλης και την αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών και κόκκινων φρούτων όπως το ρόδι και τα μούρα. Για τον διαβήτη υπογραμμίζει την ανάγκη κατανομής των γευμάτων και υιοθέτησης μιας μεσογειακής διατροφής, πλούσιας σε όσπρια, λαχανικά και φρούτα, χωρίς κορεσμένα λίπη και υδατάνθρακες

Kαρδιά

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

23.01.2024

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται

22.01.2024

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια

22.12.2023

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα

03.11.2023

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν

31.10.2023

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

20.09.2023

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε