Kαρδιά

Στυτική δυσλειτουργία; “Καμπανάκι” για έμφραγμα

Οι άντρες που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας με καρδιολογικό πρόβλημα όπως το έμφραγμα, αναφέρουν αυστραλοί ερευνητές.
 

Μελετώντας στοιχεία από περισσότερους από 95.000 άνδρες, ηλικίας άνω των 45 ετών, ανακάλυψαν ότι όσοι δεν είχαν ιστορικό καρδιοπάθειας αλλά έπασχαν από μέτρια στυτική δυσλειτουργία είχαν κατά 23% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν με έμφραγμα ή άλλο σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα στη διάρκεια μιας διετίας, απ’ όσες εκείνοι που δεν αντιμετώπιζαν διαταραχή της στύσης. Σε όσους, δε, η στυτική δυσλειτουργία ήταν σοβαρή, ο κίνδυνος νοσηλείας για καρδιαγγειακό αίτιο ήταν αυξημένος κατά 35%. Αντίστοιχα, σε όσους ήδη έπασχαν από καρδιολογικό πρόβλημα και ταυτοχρόνως είχαν σοβαρή στυτική δυσλειτουργία κατά την έναρξη της μελέτης, ο κίνδυνος να νοσηλευθούν για νέο καρδιολογικό πρόβλημα ήταν αυξημένος κατά 64%.
 
Τα ευρήματα αυτά ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους άλλους παράγοντες που επιβαρύνουν την καρδιαγγειακή υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του καπνίσματος, της παχυσαρκίας και της κατανάλωσης αλκοόλ. Τα νέα ευρήματα συμφωνούν εκείνα προγενέστερων κλινικών μελετών, οι οποίες έχουν συσχετίσει την στυτική δυσλειτουργία με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.
 
Ωστόσο η νέα μελέτη είναι μία από τις πρώτες που διερευνά τον κίνδυνο αυτό σε συνάρτηση με την σοβαρότητα της στυτικής δυσλειτουργίας. Οι ερευνητές από το Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο που πραγματοποίησαν τη μελέτη, εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν πως η στυτική δυσλειτουργία ενδεχομένως αποτελεί δείκτη υποκείμενης καρδιοπάθειας.
 
Έχει εκφρασθεί η θεωρία ότι η αθηροσκλήρωση (η συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στις αρτηρίες και η συνακόλουθη στένωσή τους) εκδηλώνεται πρώτα στα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία, όπως αυτά του πέους, και αργότερα στα μεγαλύτερα, όπως οι στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς. Γι’ αυτό και οι ερευνητές τονίζουν πως όταν ένας άνδρας απευθύνεται στον γιατρό εξαιτίας δυσκολιών στην στύση, η επίσκεψή του πρέπει να αποτελεί ευκαιρία για να ελέγχεται και για την καρδιά του.
 
Οι εθελοντές της παρούσας μελέτης συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια για την υγεία τους την περίοδο 2006-2009, ενώ ακολούθως οι ερευνητές κατέγραψαν τις νοσηλείες και τους θανάτους από καρδιολογικά αίτια το 2010. Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «PLoS Medicine», υπήρξαν 7.855 εισαγωγές για καρδιαγγειακά προβλήματα και 2.304 θάνατοι.
 
Οι άντρες με στυτική δυσλειτουργία δεν διέτρεχαν μόνον υψηλότερο κίνδυνο να νοσηλευθούν με έμφραγμα, αλλά και να εισαχθούν στο νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια, σε σύγκριση με όσους δεν είχαν προβλήματα στύσης. Επιπλέον, όσοι είχαν σοβαρή στυτική δυσλειτουργία διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης.
 
Πάντως για να ησυχάσουν οι πάσχοντες, οι ερευνητές έσπευσαν να διευκρινίσουν πως η μελέτη τους κατέδειξε μία συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Με άλλα λόγια, λένε, δεν προκαλεί έμφραγμα η στυτική δυσλειτουργία, αλλά απλώς «δείχνει» πως υπάρχει αγγειακό πρόβλημα και το έμφραγμα είναι πιο πιθανό από το αναμενόμενο.
 
Πηγή: tanea.gr

Kαρδιά

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

23.01.2024

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται

22.01.2024

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια

22.12.2023

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα

03.11.2023

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν

31.10.2023

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

20.09.2023

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε