Kαρδιά

Βηματοδότες με ενέργεια από την καρδιά

Μια συσκευή που θα «μεταφράζει» την ενέργεια της κίνησης των καρδιακών παλμών σε ηλεκτρισμό θα μπορεί, στο μέλλον, να χρησιμοποιείται για να τροφοδοτεί βηματοδότες.
 

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα επιστημονικής μελέτης που παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολόγων, η ποσότητα ηλεκτρισμού που μπορεί να παραχθεί και να συλλεχθεί από τους παλμούς είναι δεκαπλάσια από αυτήν που χρειάζεται για να λειτουργήσουν οι υπάρχοντες βηματοδότες.
 
Η συσκευή θα συλλέγει από τους καρδιακούς παλμούς τον πιεζοηλεκτρισμό, δηλαδή τον ηλεκτρισμό που παράγεται από την άσκηση πίεσης ή την αλλαγή του σχήματος ενός σώματος. Η ανάπτυξη μιας τέτοιας συσκευής θα εξάλειφε την ανάγκη οι ασθενείς να υποβάλλονται σε επεμβάσεις αντικατάστασης όταν εξαντλούνται οι μπαταρίες του βηματοδότη, κάθε πέντε με επτά χρόνια.
 
«Πολλοί από τους ασθενείς είναι παιδιά που ζουν με βηματοδότες για πολλά χρόνια», δήλωσε ο Αμίν Καράμι από το τμήμα Αεροδιαστημικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που συνέταξε την έκθεση. «Μπορείτε να φανταστείτε πόσες επεμβάσεις θα γλιτώσουμε εάν εφαρμοστεί αυτή η νέα τεχνολογία».
 
Οι ερευνητές προσπαθούν, στο πλαίσιο των μελετών τους, να χρησιμοποιήσουν την κίνηση της καρδιάς ως πηγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στις δοκιμές τους επιχείρησαν να προσομοιάσουν πολλά μοτίβα καρδιακών παλμών και είδαν ότι πράγματι παράγεται αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει το βηματοδότη. Επόμενος στόχος τους είναι να δοκιμάσουν τη συσκευή σε πραγματικές συνθήκες – δηλαδή στην ανθρώπινη καρδιά- προτού την ενσωματώσουν σε βηματοδότες του εμπορίου.
 
«Η τεχνολογική πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια σημαίνει ότι άνθρωποι με βηματοδότη χρειάζεται να αλλάζουν τις μπαταρίες λιγότερο συχνά. Η συσκευή αυτή θα αποτελούσε άλλο ένα βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε στο BBC ο ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, καθηγητής Πίτερ Ουάισμπεργκ. «Εάν οι ερευνητές κατορθώσουν να βελτιώσουν την τεχνολογία και αυτή, με τη σειρά της, αποδειχθεί ανθεκτική στις κλινικές μελέτες, τότε θα μειωθεί περαιτέρω η ανάγκη για αλλαγές μπαταριών».
 
Πηγή: Ναυτεμπορικη

Kαρδιά

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

23.01.2024

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται

22.01.2024

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια

22.12.2023

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα

03.11.2023

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν

31.10.2023

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

20.09.2023

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε