Επιδημίες

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία

Σήμερα συνεδριάζει τελικά η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να γίνει μια αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης τη χώρας, όπως και πρόβλεψη της πορείας του κορωνοιου και της επίπτωσης του στα νοσοκομεία.

Επίσης, κατά πληροφορίες ή συνεδρίαση αποσυνδέεται τελείως από το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στην παρούσα φάση για την αναχαίτιση του κορώνοιου.

Οι ειδικοί εμμένουν στο θέμα της ατομικής ευθύνης συστήνοντας στους ευάλωτους και ηλικιωμένους πολίτες να φορούν τη μάσκα σε κλειστούς χώρους και σε ανοιχτούς όπου υπάρχει συνωστισμός, στους νεότερους να προστατεύουν τους μεγαλύτερους κάνοντας τεστ πριν τους συναντήσουν και σε όλους να απομονώνονται αμέσως μόλις εμφανίσουν ύποπτα, ακόμη και τα πιο απλά, συμπτώματα.

Να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για έκτακτη η συνεδρίαση αλλά προγραμματίστηκε σήμερα αντί για αύριο λόγω έκτακτων υποχρεώσεων κάποιων μελών της επιτροπής.

Πάνω από 20.000 κρούσματα αναμένονται ημερησίως

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας παρακολουθώντας την ταχεία κυκλοφορία του κορωνοιού στην επικράτεια, όπως και τον αριθμό των ασθενών, εντός ή εκτός νοσοκομείων, που αφήνει πίσω του. Το κύμα που σηκώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας των υπέρ μεταδοτικών υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της μετάλλαξης Omicron, εκτιμάται ότι φτάνει στην κορύφωσή του (peak) σε περίπου δύο εβδομάδες – η αποδρομή του υπολογίζεται από τους ειδικούς ότι θα διαρκέσει τους θερινούς μήνες- χωρίς ευτυχώς να έχει ασκήσει προς το παρόν ιδιαίτερη πίεση στο σύστημα υγείας.

Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν συνεχώς την αξία των υγειονομικών μέτρων καλώντας τους πολίτες να φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς εφόσον υπάρχει συγχρωτισμός, διαχωρίζοντας την αναστολή της υποχρεωτικότητας για τη χρήση της μάσκας (διοικητικό μέτρο) από την προστασία που προσφέρει η χρήση της ιδίως σε ευάλωτους και ηλικιωμένους (υγειονομικό μέτρο).

Από χθες έχει ανοίξει και η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό της δεύτερης αναμνηστικής δόσης για τους πολίτες ηλικίας 30-59 χρόνων, που επιθυμούν να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και τις απογευματινές ώρες περίπου 10.000 πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας προγραμμάτισαν το ραντεβού τους για εμβολιασμό.

Η μικρή κινητικότητα στην πλατφόρμα δεν επιφύλασσε έκπληξη στους αρμόδιους, καθώς η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας κάτω των 60 χρόνων ανέφερε πως δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το όφελος του δεύτερου επαναληπτικού εμβολιασμού σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, όπως για παράδειγμα είναι αποδεδειγμένο στους πολίτες πάνω των 60 χρόνων. Τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν, ωστόσο, να ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να μπορέσουν να λάβουν επιπλέον θωράκιση άτομα ηλικίας 30-59 χρόνων για λόγους ιατρικούς, επαγγελματικούς ή προσωπικούς, και κατόπιν συζήτησης με τον γιατρό τους.

Την ίδια στιγμή, οι εκκλήσεις για εμβολιασμό με τη δεύτερη επαναληπτική δόση των περίπου 2 εκατομμυρίων ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων δεν φαίνεται να βρίσκουν ανταπόκριση, παρότι είναι εκείνοι που χρειάζονται νοσηλεία μετά τη μόλυνσή τους. Χθες έγιναν 234 νέες εισαγωγές και οι νοσηλευόμενοι έχουν υπερβεί τους 1.300. Υπό αυτό το πλαίσιο ουδείς μπορεί να αποκλείσει και την επανεξέταση της χρήσης της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους μέσα στο καλοκαίρι για να αποφευχθεί η επιδείνωση στο σύστημα υγείας.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε