Όπως εξήγησε ο εμβολιασμός που ξεκινά από σήμερα αφορά όσους είναι 12 ετών και άνω.

Σύμφωνα με την κυρία Αγαπηδάκη η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει σήμερα το απόγευμα.

Ειδικά, δε, για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών διευκρινίστηκε ότι οι γονείς μπορούν από σήμερα να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό, με τη διαδικασία να ξεκινά γι αυτή την κατηγορία στις 23 Οκτωβρίου.

Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού θα γίνεται με το Μονοδύναμο Επικαιροποιημένο Εμβόλιο XBB.1.5.

Διευκρινίσεις επί του εμβολιασμού

Όπως διευκρίνισε η κυρία Αγαπηδάκη «δεν υπάρχει “κόφτης” εάν κάποιος (εκτός των ομάδων που υπάρχει σύσταση) θέλει να εμβολιαστεί».

  • – Για τους άνω των 12 ετών συστήνεται να γίνει ο εμβολιασμός 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό ή νόσηση
  • – Για τα παιδιά 5-11 ετών συστήνεται μία δόση 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό ή νόσηση
  • – Για τους ανεμβολίαστους συστήνεται μία δόση με το επικαιροποιημένο εμβόλιο
  • – Για τα βρέφη και παιδιά έως 4 ετών συστήνεται μία δόση 3 μήνες μετά τον τελευταία εμβολιασμό ή νόσηση

Έχουν αυξηθεί κρούσματα, νοσηλείες και θάνατοι

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε ότι ο κύριος στόχος του εμβολιασμού είναι η μακρόχρονη προστασία από σοβαρή νόσηση επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό σώθηκαν περίπου 20 εκατ. ζωές τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του.

Όπως σημείωσε, σε αυτή τη φάση βλέπουμε να αυξάνεται ο αριθμός τόσο των κρουσμάτων όσο και των νοσηλειών σε ΜΕΘ και θανάτων. «Ναι μεν δεν έχουμε μεγάλο αριθμό αλλά και ο σημερινός αριθμός είναι σημαντικός και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής» επισήμανε η κυρία Θεοδωρίδου η οποία εκτίμησε ότι «ο λόγος για την σημερινή επιδημιολογική εικόνα είναι η φθίνουσα ανοσία».

Επικαλούμενη τα στοιχεία για τη γονιδιωματική επιτήρηση παγκοσμίως, η κυρία Θεοδωρίδου είπε πως «φαίνεται ότι ο αρχικός ιός όσο και οι επόμενες μεταλλάξεις δεν ανιχνεύονται στην κοινότητα» ενώ «σήμερα επικρατεί η παραλλαγή ΧΒΒ.1».

Ειδικά για τη χώρα μας σημείωσε ότι «το 45% των μολύνσεων από τον Σεπτέμβριο ανήκει στην ΧΒΒ.1.5, την παραλλαγή με τη μεγαλύτερη ανοσιακή διαφυγή»

Όσον αφορά το Μονοδύναμο Επικαιροποιημένο Εμβόλιο XBB.1.5, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπε ότι «ο παλιός ιός δεν υπάρχει στο νέο εμβόλιο, για αυτό και το νέο εμβόλιο είναι μονοδύναμο».

«Ο λόγος είναι ότι, πρώτον, δεν υπάρχει ο ιός της Wuhan στην κοινότητα και, δεύτερον, υπήρχαν προβλήματα στη μείωση της ανοσιακής ανταπόκρισης με τα προηγούμενα εμβόλια» πρόσθεσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Ποιους αφορά η σύσταση

Η κυριότερη σύσταση για τον νέο γύρο εμβολιασμών, όπως εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου, αφορά τις ομάδες που έχουν αυξημένο κίνδυνο:

– οι άνω των 60 ετών
– όσοι είναι 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα
– οι ανοσοκατεσταλμένοι
– οι έγκυες γυναίκες
– οι και επαγγελματίες υγείας

Σύμφωνα με το ECDC εάν εμβολιαστούν οι ομάδες για τις οποίες συστήνεται το εμβόλιο θα μειωθούν σε ποσοστό πάνω από 30% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία στην Ευρώπη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση στο σύστημα υγείας, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.