Επιδημίες

«Ράλι» για την ανάπτυξη rapid και PCR test για την ευλογιά των πιθήκων

Εν μέσω της πρώτης σημαντικής επιδημίας ευλογιάς των πιθήκων εκτός Αφρικής, η βιομηχανία ιατροφαρμακευτικών προϊόντων σπεύδει να αναπτύξει εύχρηστες διαγνωστικές εξετάσεις, ελπίζοντας να αντισταθμίσει κάπως τη μείωση πωλήσεων στα τεστ κορωνοϊού.

Η κούρσα ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, όπως είχε συμβεί στις αρχές του 2020, όταν οι κατασκευαστές έσπευσαν να αναπτύξουν τεστ για την Covid-19, μια αγορά που αποδείχθηκε χρυσορυχείο με κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όμως η ζήτηση για τεστ ευλογιάς των πιθήκων θα είναι πολύ μικρότερη, δεδομένου ότι η ιογενής ασθένεια δεν είναι τόσο μεταδοτική όσο ο κορωνοϊός, επισημαίνει το Reuters.

Και, σε αντίθεση με το αιφνίδιο ξέσπασμα της πανδημίας, υπάρχουν ήδη εμβόλια, διαγνωστικές εξετάσεις και φάρμακα για την ευλογιά των πιθήκων.

Η νέα αγορά θα απαλύνει –αλλά δεν θα αναπληρώσει- την επιβράδυνση των πωλήσεων που αναμένεται στις εξετάσεις για Covid-19, εκτιμούν αναλυτές.

Η Roche, για παράδειγμα, είχε έσοδα 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα τεστ κορωνοϊού το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ στο σύνολο του έτους το νούμερο θα πλησιάσει τα 3 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με την αναλύτρια της Barclay’s Έμιλι Φιλντ.

«Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να το αντισταθμίσει με τα έσοδα της ευλογιάς των πιθήκων» δήλωσε.

Περισσότερες από 550 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν αναφερθεί σε περίπου 30 χώρες από τις αρχές Μαΐου. Η μεγάλη πλειονότητα είναι στην Ευρώπη, όπου υπάρχουν ενδείξεις διασποράς στην κοινότητα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι, αν και το στέλεχος που ανιχνεύεται στην Αφρική σκοτώνει γύρω στο 1% των ασθενών στις αφρικανικές χώρες όπου ενδημεί η ασθένεια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται αύξηση κρουσμάτων, καθώς τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας αίρονται και ο κόσμος συγκεντρώνεται σε καλοκαιρινά φεστιβάλ και συναυλίες.

PCR και τεστ αντιγόνου

Όπως και στην περίπτωση της Covid-19, το «χρυσό στάνταρτ» για τη διάγνωση της ευλογιάς των πιθήκων είναι η αντίδραση αλυσιδωτής πολυμεράσης, PCR, η οποία ανιχνεύει γενετικό υλικό του ιού.

Σχετικά λίγα εργαστήρια διαθέτουν τα αντιδραστήρια που απαιτούνται, όμως η Roche και άλλες εταιρείες έχουν αναπτύξει κιτ που διευκολύνουν τη διαδικασία. Προς το παρόν, τα κιτ αυτά είναι διαθέσιμα μόνο για ερευνητικούς λόγους και δεν έχουν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές για διαγνωστικές εξετάσεις

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι περισσότερες από 10 εισηγμένες κινεζικές εταιρείες, όπως η Jiangsu Bioperfectus Technologies, έσπευσαν να προσθέσουν στα κιτ τους το σύμβολο ποιότητας CE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον τρόπο αυτό δηλώνουν πως συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ώστε να μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην Ένωση.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές εστιάζονται σε τεστ PCR για την ευλογιά των πιθήκων, ωστόσο ορισμένοι, όπως η Tetracore Inc., αναπτύσσουν τεστ αντιγόνου, περισσότερο γνωστά ως rapid test.

Ανιχνεύουν πρωτεΐνες του ιού και δίνουν γρήγορο αποτέλεσμα, δεν θεωρούνται όμως εξίσου αξιόπιστα όσο το PCR.

Αν και παραμένει ασαφές αν οι ασυμπτωματικοί φορείς μεταδίδουν την ασθένεια, τα ύποπτα κρούσματα καλούνται να απομονωθούν έως και για 21 ημέρες, κάτι που σημαίνει ότι τα rapid test μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού