Επιδημίες

Η κόπωση από την πανδημία κάνει την υπόθεση των “ενισχυτών” να είναι πιο δύσκολη

Ανάλυση στο Reuters
Η κόπωση από την πανδημία κάνει την υπόθεση των “ενισχυτών” να είναι πιο δύσκολη

Ορισμένα έθνη αναζητούν ήδη μια τέταρτη δόση εμβολίου για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μιας τεράστιας αιχμής λόγω της Omicron στις περιπτώσεις COVID-19, αλλά τα πρώτα σημάδια υποδηλώνουν ότι ο επαναληπτικός εμβολιασμός μπορεί να είναι δύσκολο να πωληθεί καθώς οι πολιορκημένοι πληθυσμοί εισέρχονται στο τρίτη χρονιά πανδημίας.

Η πρόσληψη του πρώτου γύρου αναμνηστικών τους τελευταίους μήνες – μια τρίτη βολή για τους περισσότερους – έχει καθυστερήσει τους αρχικούς εμβολιασμούς.

Οι ειδικοί σε ασθένειες λένε ότι η ταχεία αλλαγή των μηνυμάτων δημόσιας υγείας ενόψει ενός ιού που μεταλλάσσεται γρήγορα, έχει δημιουργήσει σύγχυση και δυσπιστία σχετικά με το όφελος των ενισχυτών.

Η παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού έχει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα – ο στόχος των περισσότερων σημερινών εμβολίων COVID-19.

Αυτές οι αλλαγές έχουν αυξήσει τη μεταδοτικότητα του Omicron και επέτρεψαν στον ιό να αποφύγει την προστασία από συμπτωματική ασθένεια που προκαλείται από εμβόλια και προηγούμενη μόλυνση. 

“Ωστόσο, τα εμβόλια παραμένουν το κρίσιμο εργαλείο για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτου”, λένε οι ειδικοί.

Εργαστηριακές μελέτες υποδεικνύουν ότι μια τρίτη δόση εμβολίων από την Pfizer Inc (PFE.N) /BioNTech SE , ή τη Moderna Inc (MRNA.O) , που ήδη προσφέρεται ως ενισχυτικό σε πολλές χώρες, μπορεί να αποκαταστήσει μεγάλο μέρος αυτής της χαμένης προστασίας.

Ωστόσο, τα στοιχεία της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο διαπίστωσαν ότι η αυξημένη προστασία αντισωμάτων έναντι της Omicron από τον ενισχυτή μειώνεται μετά από 10 εβδομάδες, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν θα χρειαστούν πρόσθετες βολές σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Με βάση τις εργαστηριακές μελέτες της, ο επικεφαλής επιστήμονας της Pfizer Mikael Dolsten είπε στο CBS News στις αρχές Δεκεμβρίου ότι είναι «πολύ πιθανό να χρειαστεί μια τέταρτη δόση του εμβολίου εντός μηνών εάν το Omicron παραμείνει ως η κυρίαρχη εκδοχή του κορωνοϊού”.

Το Ισραήλ χορηγεί ήδη μια τέταρτη δόση του εμβολίου Pfizer/BioNTech σε:

-άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών,

-ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και,

-εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, για να τους προστατεύσει από το κύμα Omicron.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκεί ανέφεραν πρώιμα στοιχεία ότι το επιπλέον εμβόλιο ήταν ασφαλές και προκάλεσε πενταπλάσια αύξηση στα αντισώματα που μπορούν να προστατεύσουν από λοιμώξεις και σοβαρές ασθένειεςΔιαβάστε περισσότερα

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Δρ. Άντονι Φάουτσι, στα τέλη Δεκεμβρίου είπε ότι ήταν «αδιανόητο» ότι θα χρειαζόταν ένα επιπλέον ενισχυτικό, αλλά ότι η απόφαση για περαιτέρω δόσεις θα βασίζεται σε μη διαθέσιμες ακόμη πληροφορίες σχετικά με την ανθεκτικότητα των υπαρχόντων ενισχυτικές βολές.

Σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρονται τρεις δόσεις εμβολίου ως μέρος της αρχικής σειράς εμβολιασμών, και μία μόνο αναμνηστική δόση έξι μήνες αργότερα.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι στην Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία διατύπωσαν επίσης την ιδέα της ανάγκης για πρόσθετες αναμνηστικές βολές, ενώ Γάλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν θα λάβουν απόφαση μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου ή τον Μάρτιο, όταν υπάρχουν περισσότερα δεδομένα. Διαβάστε περισσότερα

Αυτό χρειάζομαι;

Η Yasmin Maor, μέλος της ισραηλινής συμβουλευτικής επιτροπής που συνέστησε έναν τέταρτο γύρο βολών για όσους κινδυνεύουν περισσότερο από τον COVID, είπε σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο μήνα ότι “οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να είναι προετοιμασμένοι να λαμβάνουν πολλαπλές βολές το χρόνο για να αντιμετωπίσουν μια πανδημία αυτού του μεγέθους“.

Για το ευρύτερο κοινό, αυτό το μήνυμα μπορεί να μην είναι ευπρόσδεκτο, ακόμη και μεταξύ εκείνων που επιθυμούν να εμβολιαστούν στον πρώτο γύρο εμβολιασμών.

Πρόσφατα δεδομένα για την υγεία δείχνουν ότι το 9% του ισραηλινού πληθυσμού έχει «μη έγκυρο» εμβόλιο, που σημαίνει ότι έκανε το δεύτερο εμβόλιο αλλά όχι ένα αναμνηστικό.

Στη Ρωσία, τα δεδομένα είναι αραιά, αλλά στην τελευταία ενημέρωση στις 12 Δεκεμβρίου, ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο είπε ότι 10 εκατομμύρια άνθρωποι ενισχύθηκαν, σε σύγκριση με 73 εκατομμύρια Ρώσους –ή περίπου το ήμισυ του πληθυσμού- που έλαβαν μια πρώτη σειρά εμβολίων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 62% του πληθυσμού, ή 207 εκατομμύρια άνθρωποι, θεωρήθηκαν πλήρως εμβολιασμένοι, από τις 7 Ιανουαρίου.

Λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο αυτού του αριθμού – 73 εκατομμύρια – έχει λάβει αναμνηστική δόση.

 Ορισμένοι ειδικοί έχουν προτείνει ένα αναμνηστικό πρέπει να συμπεριληφθεί σε έναν νέο ορισμό του πλήρως εμβολιασμένου.

Η Δρ Angela Rasmussen, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Saskatchewan στον Καναδά, είπε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες οι ενισχυτές απεικονίζονται ως ο τρόπος με τον οποίο η χώρα εξέρχεται από την πανδημία.

Αλλά η ικανότητα του Omicron να μολύνει πολλούς ανθρώπους που έχουν λάβει αναμνηστική δόση – αν και συνήθως με πιο ήπια ασθένεια – έχει αλλάξει αυτή την αφήγηση.

Υπάρχουν τόνοι και τόνοι ανέκδοτων ιστοριών εκεί έξω για ενισχυμένους ανθρώπους που παίρνουν την Omicron, και νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι λένε, “Τι βιασύνη; Γιατί χρειάζεται να το κάνω αυτό;», είπε ο Ράσμουσεν.

Ο λόγος, είπε, είναι επειδή, αν και μπορεί να μην προλαμβάνουν όλες τις λοιμώξεις, οι αναμνηστικές βολές θα εμποδίσουν τους ανθρώπους να περάσουν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Μέρος της απογοήτευσης προέρχεται από τη φύση του ίδιου του ιού που συνεχώς μεταλλάσσεται, ο οποίος έχει αναγκάσει συχνές ενημερώσεις πολιτικών για τα πάντα, από τη χρήση μάσκας έως τις απαιτήσεις καραντίνας που έχουν προκαλέσει σύγχυση και δυσπιστία στους ανθρώπους.

Ο Jason Gallagher, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στη Φαρμακευτική Σχολή του Temple University είπε:

«Οι άνθρωποι αναζητούν έναν βαθμό βεβαιότητας που δεν μπορεί να υπάρξει σε μια κατάσταση που αλλάζει συνεχώς».

Σύνδεσμος για το άρθρο: https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/pandemic-fatigue-makes-case-boosters-harder-sell-2022-01-10/

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο
01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»
30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;
30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας
16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;
12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε