Το γονιδίωμα του Omicron έχει εκπλήξει την κοινότητα των επιστημόνων δημόσιας υγείας.

Όχι μόνο υπάρχει μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων, αλλά ορισμένες από αυτές τις μεταλλάξεις δεν έχουν παρατηρηθεί σε πολλές προηγούμενες αναλύσεις γονιδιώματος, χιλιάδες από τις οποίες διεξάγονται σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο.

Μεταξύ των επιστημόνων, υπάρχουν πέντε ανταγωνιστικές εξηγήσεις για αυτήν την κατάσταση.

  1. Ίσως ο ιός να μεταλλάσσεται προς το Omicron εδώ και πολύ καιρό, αλλά έχει συμβεί «υπό το ραντάρ» σε μια περιοχή του κόσμου όπου υπάρχουν λίγα επιστημονικά εργαστήρια που μπορεί να έχουν αναφέρει το γονιδίωμά του σε ενδιάμεσες καταστάσεις. Με άλλα λόγια, εμφανίστηκε κάπου όπου οι γονιδιωματικές δοκιμές δεν ήταν διαθέσιμες και τα ενδιάμεσα στελέχη παρέμειναν απαρατήρητα.
  2. Ένας μεμονωμένος ανοσοκατεσταλμένος ασθενής μπορεί να είχε τον ιό για μια εκτεταμένη περίοδο «μακράς COVID», κατά τη διάρκεια της οποίας ο ιός μεταλλάχθηκε ενώ αναπαράγεται σε αυτό το άτομο.
  3. Ο ιός μπορεί να μεταπήδησε σε έναν ξενιστή ποντικιού και να εξαπλώθηκε από ποντίκι σε ποντίκι, σε ένα περιβάλλον όπου θα ευνοούνταν διαφορετικές μεταλλάξεις. Ο βαριά μεταλλαγμένος ιός πρέπει στη συνέχεια να ξαναπήδησε στους ανθρώπους.
  4. Ο ιός διέρρευσε ή απελευθερώθηκε από ένα εργαστήριο στο Durban της Νότιας Αφρικής, όπου οι πειραματιστές χειραγωγούσαν γενετικά τον ιό.
  5. Οι εμβολιασμένοι πληθυσμοί έχουν ασκήσει έντονη πίεση επιλογής στον ιό για να αποφύγει το εμβόλιο μεταλλάσσοντας την πρωτεϊνική ακίδα του, η οποία είναι το μόνο μέρος του ιού στο οποίο τα εμβολιασμένα άτομα έχουν ανοσία.

Όπως συμβαίνει με κάθε είδους COVID, έχουμε δει σημαντική λογοκρισία γύρω από την προέλευση του Omicron , τόσο στον κυρίαρχο τύπο όσο και στα ιατρικά περιοδικά.

Τρεις από τις παραπάνω θεωρίες συζητήθηκαν ανοιχτά.

Αλλά η Νο. 4 υποβιβάστηκε στο περιθώριο επειδή οι επιστήμονες εξακολουθούν να διστάζουν να συζητούν για τα κατασκευασμένα βιοόπλα , και το Νο. 5 έχει παρομοίως παραμεριστεί επειδή είναι πολιτικά εσφαλμένο να λέμε οτιδήποτε κακό για τα εμβόλια.

Η ειρωνεία εδώ είναι ότι η εξέλιξη στους εμβολιασμένους πληθυσμούς μπορεί να οδήγησε στην εμφάνιση μιας εκδοχής του COVID με την οποία όλοι μπορούν να ζήσουν.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε κάθε θεωρία:

-Θεωρία #1: Ο Omicron κρυβόταν στην πιο σκοτεινή Αφρική

Ο Christian Drosten, ιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charité στο Βερολίνο, πρότεινε ότι το Omicron εξέλιξε την εκπληκτική του ικανότητα να εξαπλώνεται γρήγορα ενώ κρυβόταν σε περιοχές της Μποτσουάνα και της Νοτιοδυτικής Αφρικής.

«Υποθέτω ότι αυτό δεν εξελίχθηκε στη Νότια Αφρική, όπου γίνονται πολλές αλληλουχίες, αλλά κάπου αλλού στη νότια Αφρική κατά τη διάρκεια του χειμερινού κύματος», είπε ο Drosten.

Αυτή η περιοχή του κόσμου έχει λίγα εργαστήρια ιολογίας που θα είχαν αναφέρει ενδιάμεσες εκδοχές του ιού.

Τόσο στη Μποτσουάνα όσο και στη Νότια Αφρική, λίγο λιγότερο από το ήμισυ του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, σύμφωνα με το Reuters .

Αυτό μπορεί να εξηγήσει τις πολλές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας και την ικανότητα του Omicron να μολύνει τους εμβολιασμένους .

-Θεωρία #2: Η Omicron κυοφορήθηκε στην αργή κουζίνα ενός μόνο ασθενή με μακροχρόνιο COVID

Σύμφωνα με ένα άρθρο της 1ης Δεκεμβρίου 2021 στο Science , το Omicron σαφώς δεν αναπτύχθηκε από μια από τις παλαιότερες παραλλαγές ανησυχίας, όπως το Alpha ή το Delta .

Αντίθετα, φαίνεται να έχει εξελιχθεί «παράλληλα — και στο σκοτάδι».

Η Emma Hodcroft, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, είπε στο Science:

«Το Omicron είναι τόσο διαφορετικό από τα εκατομμύρια γονιδιωμάτων SARS-CoV-2 που έχουν κοινοποιηθεί δημόσια, που είναι δύσκολο να εντοπιστεί ο πλησιέστερος συγγενής του. 

Πιθανότατα απέκλινε νωρίς από άλλα στελέχη. 

Θα έλεγα ότι πηγαίνει πίσω στα μέσα του 2020».

Αυτό εγείρει το ερώτημα για το πού κρύβονταν οι προκάτοχοι της Omicron για περισσότερο από ένα χρόνο.

Ο Andrew Rambaut από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου είπε στο Science ότι δεν μπορεί να δει πώς ο ιός θα μπορούσε να είχε μείνει κρυμμένος σε μια ομάδα ανθρώπων για τόσο καιρό.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει πραγματικά πουθενά στον κόσμο που να είναι αρκετά απομονωμένο ώστε αυτού του είδους ο ιός να μεταδίδεται για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να εμφανίζεται σε διάφορα μέρη», είπε ο Ραμπό.

Ο Rambaut και άλλοι προτείνουν ότι ο ιός αναπτύχθηκε πιθανότατα σε έναν χρόνια μολυσμένο ασθενή με COVID-19, πιθανότατα σε κάποιον του οποίου η ανοσολογική απόκριση είχε μειωθεί από άλλη ασθένεια ή φάρμακο.

Σύμφωνα με το Science, όταν το Alpha ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2020, αυτή η παραλλαγή φάνηκε επίσης να έχει αποκτήσει πολλές μεταλλάξεις ταυτόχρονα, οδηγώντας τους ερευνητές να υποθέσουν μια χρόνια λοίμωξη.

Αυτή η θεωρία ενισχύεται με την αλληλούχιση δειγμάτων SARS-CoV-2 από ορισμένους χρόνια μολυσμένους ασθενείς.

-Θεωρία #3: Ο Omicron πήδηξε σε ένα ποντίκι και μετά επέστρεψε στους ανθρώπους

Αυτή η μελέτη από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, στο Πεκίνο, παραθέτει γενετικά στοιχεία από το γονιδίωμα Omicron για να υποστηρίξει τη θέση ότι ο ιός μεταπήδησε στα ποντίκια και μετά επέστρεψε στους ανθρώπους.

Η συχνότητα διαφορετικών ειδών μεταλλάξεων (διαφορετικές υποκαταστάσεις αμινοξέων) είναι διαφορετική στη φυσιολογία του ποντικού σε σύγκριση με τη φυσιολογία του ανθρώπου.

Αυτοί οι συγγραφείς προσδιόρισαν ότι οι τύποι μεταλλάξεων που βρέθηκαν στο Omicron είναι πιο χαρακτηριστικοί του ποντικού παρά της ανθρώπινης φυσιολογίας.

Μια δημιουργική ιδέα! 

Ίσως όμως αυτή είναι η κύρια αδυναμία του, γιατί:

  • Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός μεταλλάξεων κάθε είδους όταν ο ιός πολλαπλασιάζεται, είτε σε ποντίκι είτε σε άνθρωπο. Αυτά που κολλάνε είναι αυτά που είναι προσαρμοστικά, δηλαδή αυτά που βοηθούν τον ιό να αναπαραχθεί ή να εξαπλωθεί πιο αποτελεσματικά σε άλλον ξενιστή. Η κινεζική μελέτη δεν ασχολείται με αυτό.
  • Θα χρειάζονταν πολλές προσαρμογές για να μολύνει αποτελεσματικά ένας ιός έναν πληθυσμό ποντικών. Αυτά θα πρέπει να καθιερωθούν για να επιτευχθεί το άλμα στον πληθυσμό των ποντικιών και στη συνέχεια να αναιρεθούν για να επιστρέψει ο ιός στους ανθρώπους. Ωστόσο, υπάρχει κάποιο προηγούμενο στη γνωστή ικανότητα του SARS-CoV-2 να μολύνει ένα κοπάδι ελαφιών με λευκή ουρά.
  • Και οι δύο αυτές αντιρρήσεις θα μπορούσαν να εξαλειφθούν εάν ο ιός διοχετεύονταν σκόπιμα από εξανθρωπισμένα ποντίκια σε ένα εργαστήριο.

-Θεωρία #4: Ο Omicron δραπέτευσε από ένα εργαστήριο κέρδους λειτουργίας

Τον Απρίλιο του 2021, ένα εργαστήριο στο Durban της Νότιας Αφρικής, δημοσίευσε αυτό το έγγραφο , που περιγράφει τη γενετική τροποποίηση του ιού SARS-CoV-2.

Τον Νοέμβριο του 2021, η παραλλαγή Omicron ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή του Γιοχάνεσμπουργκ / Πρετόρια, περίπου 600 χιλιόμετρα μακριά από το Durban.

Είχαν σχέση τα δύο γεγονότα;

Η μετάλλαξη 501Y που είναι το αντικείμενο της μελέτης Durban υπάρχει στην παραλλαγή Omicron, αλλά πολλές από τις άλλες μεταλλάξεις που αναφέρονται στο χειρόγραφο του Durban λείπουν από το γονιδίωμα του Omicron.

Πολλοί επιστήμονες είναι πεπεισμένοι, με βάση τη γενετική του υπογραφή, ότι το αρχικό στέλεχος Alpha του COVID κατασκευάστηκε σε εργαστήριο βιοόπλων .

Κανονικά, η πρωτεΐνη ακίδας ενός ιού μόλις εξελίσσεται για να ασφαλίσει σταθερά σε ένα κύτταρο ξενιστή.

Αλλά στην περίπτωση του ιού COVID, η πρωτεΐνη ακίδας κάνει επίσης πολλά άσχημα πράγματα , συμπεριλαμβανομένων θρόμβων αίματος και βλάβης στα νεύρα και τις αρτηρίες.

Η πρωτεΐνη ακίδας φαίνεται στο πρόσωπό της να είναι σχεδιασμένη για τοξικότητα.

Το πρώιμο άρθρο του Nature Medicine που προσπάθησε να σταματήσει τη θεωρία προέλευσης του εργαστηρίου, ισχυριζόταν μόνο “ότι η πρωτεΐνη ακίδας δεν ήταν πλήρως βελτιστοποιημένη για να συνδέεται με τα ανθρώπινα κύτταρα, αυτή ήταν η μόνη βάση της βεβαιότητας των συγγραφέων ότι «το SARS-CoV-2 είναι όχι ένα εργαστηριακό κατασκεύασμα ή ένας σκόπιμα χειραγωγημένος ιός».

Ωστόσο, όταν τα email του Δρ. Anthony Fauci εστάλησαν στο FOIA, μάθαμε ότι ο ίδιος ο Fauci παρήγγειλε αυτό το άρθρο , οι συγγραφείς του οποίου περιλάμβαναν υπόπτους για διοχέτευση έρευνας για βιοόπλα στην Κίνα μέσω του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, του οποίου ο Fauci είναι ο διευθυντής.

Έτσι τώρα φαίνεται ότι η πρωτεΐνη ακίδας σχεδιάστηκε ως συμβιβασμός μεταξύ της βέλτιστης μολυσματικότητας και της βέλτιστης τοξικότητας.

Εάν το Omicron κατασκευάστηκε για κακόβουλους σκοπούς, φαίνεται να χρησιμεύει περισσότερο ως αντίδοτο παρά ως όπλο.

Το Omicron φαίνεται να εξαπλώνεται τόσο γρήγορα που έχει εκτοπίσει γρήγορα το Delta στον πληθυσμό από τον οποίο προήλθε, ωστόσο προκαλεί εξαιρετικά ήπια ασθένεια και ελάχιστους έως καθόλου θανάτους.

-Θεωρία #5: Το Omicron εξελίχθηκε για να αποφύγει το εμβόλιο

Και οι τέσσερις παραπάνω θεωρίες έχουν υποστηρικτές και οι τέσσερις μπορούν να υποστηριχθούν με λογική.

Οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να αποδειχθεί σωστό.

Αλλά υπάρχει μια απλούστερη υπόθεση, η θεωρία Νο. 5, η οποία δεν περιλαμβάνει επιπλέον υποθέσεις, αλλά στηρίζεται μόνο στις αρχές της φυσικής επιλογής.

Η κύρια αδυναμία αυτής της υπόθεσης είναι ότι ο αριθμός των μεταλλάξεων στο Omicron και ο ρυθμός εξέλιξης αυτών των μεταλλάξεων φαίνεται να είναι ασυνήθιστα υψηλός — αλλά ίσως αυτό το γεγονός αγνοείται λόγω των ταμπού δημοσίευσης.

Οι ιοί τελικά εξελίσσονται προς υψηλότερα ποσοστά μετάδοσης και χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Το υψηλότερο ποσοστό μετάδοσης είναι αυτό που επιτρέπει στον ιό να ξεπεράσει άλλες παραλλαγές και να εξαπλωθεί στον πληθυσμό.

Το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας είναι λιγότερο προφανές – οι ιοί μπορούν να εξαπλωθούν καλύτερα εάν ο ξενιστής αισθάνεται καλά και κυκλοφορεί στον πληθυσμό.

Εάν ο ξενιστής πεθάνει, ο ιός πεθαίνει μαζί του.

Η παραλλαγή Omicron φαίνεται να κάνει ένα ασυνήθιστα μεγάλο βήμα και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι επιδημιολόγοι αναζητούν μια εξειδικευμένη εξήγηση για την προέλευσή του.

Μια πιο συνηθισμένη εξήγηση δείχνει την πιθανότητα οι εμβολιασμένοι πληθυσμοί να ασκούν πίεση στον ιό να προσαρμοστεί.

Κοινότητες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού έχουν δημιουργήσει ένα ιδανικό περιβάλλον για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Όλα τα μέρη του ιού μεταλλάσσονται συνεχώς, αλλά δεν βοηθούν όλα να είναι επιτυχής ο ιός.

Εάν η πρωτεΐνη ακίδας μεταλλαχθεί, αυτό μπορεί να αποβάλει το εμβολιασμένο ανοσοποιητικό σύστημα από τη μυρωδιά, επειδή ο εμβολιασμός παράγει μια εξαιρετικά εστιασμένη ανοσολογική απόκριση στην (αρχική πρωτεΐνη Wuhan) ακίδα.

Ο Δρ Geert Vanden Bossche είχε εμφανώς προβλέψει ότι αυτό θα συμβεί στις αρχές της διανομής των εμβολίων COVID.

Η παραλλαγή Omicron αποδεικνύει ότι ο vanden Bossche το έκανε αυτό ακριβώς σωστά.

Περιλαμβάνει 37 νέες μεταλλάξεις στην περιοχή της πρωτεΐνης ακίδας και η Omicron έχει την δυνατότητα να αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τα εμβόλια .

Τα εμβολιασμένα άτομα έχουν εξίσου ή περισσότερες πιθανότητες να λάβουν Omicron σε σύγκριση με τα μη εμβολιασμένα.

Ο Vanden Bossche περίμενε τραγικές συνέπειες για όλη την ανθρωπότητα, αλλά δεν φαίνεται να είναι αυτό που συμβαίνει.

 Μάλλον, αυτό το σύννεφο φαίνεται να έχει μια ασημένια επένδυση.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η πρωτεΐνη ακίδα είναι το τοξικό ωφέλιμο φορτίο του ιού COVID, υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς που προκαλεί ο ιός στα αιμοφόρα αγγεία και τους νευρώνες. (Φαίνεται ότι η πρωτεΐνη ακίδας κατασκευάστηκε για αυτόν τον σκοπό σε ένα πείραμα κέρδους λειτουργίας .)

Καθώς η πρωτεΐνη ακίδας έχει μεταλλαχθεί, έχει γίνει λιγότερο τοξική.

Ως αποτέλεσμα, η παραλλαγή Omicron είναι πολύ πιο ήπια από την αρχική COVID-19 της Γουχάν.

Το ποσοστό θνησιμότητας Omicron, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι μόνο το 1/10 υψηλότερο από το ποσοστό της Γουχάν. 

(Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε 10.866 περιπτώσεις Omicron και 14 θανάτους με ποσοστό θνησιμότητας 0,0013. Για σύγκριση, το σύνολο των θανάτων και των κρουσμάτων COVID στο ΗΒ ήταν 148.000/11.800.000 = 0,013, σχεδόν ακριβώς 10 φορές υψηλότερο.)

-Άγνωστο και τι έρχεται στην συνέχεια;

Γνωρίζουμε ιστορικά ότι η φυσική ανοσία ενός αναρρωμένου ασθενούς παρέχει την καλύτερη ανοσία που γνωρίζουμε.

 Οι άνθρωποι (κυρίως Κινέζοι) που ανέρρωσαν από το SARS πριν από 18 χρόνια φαίνεται να έχουν πλήρη ανοσία στον COVID, αν και οι δύο ιοί είναι ουσιαστικά διαφορετικοί.

Αυτό θα πρέπει να σημαίνει ότι το Omicron θα σαρώσει τον πληθυσμό και πολλοί, πολλοί άνθρωποι θα αναρρώσουν μετά από μια ήπια και συνοπτική ασθένεια, με μόνιμη ανοσία σε όλες τις μορφές του COVID.

Αυτή θα ήταν η αυγή της ανοσίας της αγέλης και το τέλος του COVID.

Το ερώτημα είναι αν η ανάκαμψη από την Omicron θα προσφέρει πλήρη ασυλία σε μελλοντικές παραλλαγές.

Βλέπουμε ότι η ανάκαμψη από προηγούμενες παραλλαγές δεν παρέχει επαρκή ανοσία για προστασία από το Omicron.

Αυτό συμβαίνει επειδή το Omicron αποτελεί εξαίρεση στον γενικό κανόνα σχετικά με την ισχυρή ανοσία σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει;

Ή μήπως είναι ένα τεχνούργημα λανθασμένων δοκιμών, σε άτομα που έχουν πει ότι ανέρρωσαν από τον COVID όταν είχαν πραγματικά γρίπη;

Ή μήπως είναι ένα τεχνούργημα του εμβολιασμού μετά την ανάρρωση, που φαίνεται να είναι αντιπαραγωγικό, περιορίζοντας ένα μέρος της ισχυρής, επίκτητης ανοσίας της φύσης;

Εν τω μεταξύ, τα Δελτία Τύπου από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και οι επικρατούσες αναφορές χρησιμοποιούν το Omicron ως ενισχυτικό για τη βιομηχανία του φόβου επικαλούμενοι εκρηκτικά στατιστικά στοιχεία «περιπτώσεων», ενώ αγνοούν την ταυτόχρονη πτώση στα στατιστικά στοιχεία «θανάτων».

Η Pfizer αναπτύσσει ένα νέο εμβόλιο mRNA για το Omicron , το οποίο σχεδιάζει να κυκλοφορήσει τον Μάρτιο. 

Θα διπλασιάσει ο κατασκευαστής του εμβολίου το τραγικό λάθος του να βασίσει το εμβόλιο στην τοξική πρωτεΐνη ακίδας;

Ή μήπως το νέο εμβόλιο θα προέρχεται από ένα λιγότερο επικίνδυνο μέρος του ιού;

Έχουμε λόγους να ελπίζουμε ότι το Omicron θα σημάνει το τέλος του COVID, αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει.