Επιδημίες

“Τερματίστε τα μαζικά εμβόλια και ζήστε με τον Covid” – Πρώην επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας Εμβολίων

Άρθρο στην Guardian
“Τερματίστε τα μαζικά εμβόλια και ζήστε με τον Covid” – Πρώην επικεφαλής της  Ειδικής Ομάδας Εμβολίων

Ο Covid θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενδημικός ιός παρόμοιος με τη γρίπη και οι υπουργοί θα πρέπει να τερματίσουν τον μαζικό εμβολιασμό μετά την αναμνηστική εκστρατεία , δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ειδικής Ομάδας Εμβολίων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με τους προϊσταμένους υγείας και τους ανώτερους Τόρις να ασκούν πιέσεις για ένα σχέδιο μετά την πανδημία για ένα επιβαρυμένο NHS, ο Δρ Clive Dix ζήτησε μια σημαντική επανεξέταση της στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου για την Covid, αντιστρέφοντας ουσιαστικά την προσέγγιση των τελευταίων δύο ετών και επιστρέφοντας σε μια «νέα κανονικότητα “.

«Πρέπει να αναλύσουμε εάν χρησιμοποιούμε την τρέχουσα εκστρατεία ενίσχυσης για να διασφαλίσουμε ότι τα ευάλωτα άτομα προστατεύονται, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο», είπε.

«Ο μαζικός εμβολιασμός με βάση τον πληθυσμό στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει τώρα να τελειώσει», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι οι υπουργοί θα πρέπει επειγόντως να υποστηρίξουν την έρευνα για την ανοσία του Covid πέρα ​​από τα αντισώματα για να συμπεριλάβουν τα Β-κύτταρα και τα Τ-κύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια).

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία εμβολίων για ευάλωτα άτομα ειδικά στις παραλλαγές του Covid”, είπε, προσθέτοντας:

«Τώρα πρέπει να διαχειριστούμε τις ασθένειες και όχι την εξάπλωση του ιού.

Επομένως, η διακοπή της εξέλιξης της νόσου σε ευάλωτες ομάδες είναι ο μελλοντικός στόχος».

Η παρέμβασή του έρχεται καθώς αποκαλύφθηκε ότι περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πλέον πεθάνει από τον Covid. 

Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο κατέγραψαν άλλους 313 θανάτους, τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, όταν υποχώρησε η τελευταία κορύφωση.

 Οι συνολικοί καταγεγραμμένοι θάνατοι εντός 28 ημερών από το θετικό τεστ Covid ανέρχονται σε 150.057. 

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο Πρωθυπουργός, σε tweet απάντησε:

«Ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει τρομερό τίμημα στη χώρα μας και σήμερα ο αριθμός των θανάτων που καταγράφηκαν έχει φτάσει τους 150.000.

Κάθε ένα από αυτά είναι μια βαθιά απώλεια για τις οικογένειες, τους φίλους και τις κοινότητες που επλήγησαν και οι σκέψεις και τα συλλυπητήρια μου είναι μαζί τους.

Η διέξοδός μας από αυτήν την πανδημία είναι να πάρουν όλοι το αναμνηστικό τους ή την πρώτη ή τη δεύτερη δόση τους, αν δεν το έχουν πάρει ακόμη».

Ο Keir Starmer, ο ηγέτης των Εργατικών, είπε ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν ένα «σκοτεινό ορόσημο για τη χώρα μας.

Οι ημερήσιες μολύνσεις μειώθηκαν στις 146.390 το Σάββατο“.

Οι αξιωματούχοι του NHS προειδοποιούν ότι η ασφάλεια των ασθενών έχει τεθεί σε κίνδυνο αυτόν τον χειμώνα λόγω της ακρωτηριαστικής έλλειψης προσωπικού υγείας και κοινωνικής φροντίδας που θα απαιτούσε ένα εκατομμύριο επιπλέον εργαζομένους μέχρι την επόμενη δεκαετία.

Γράφοντας στον Observer , ο Chris Hopson, διευθύνων σύμβουλος των NHS Providers, είπε ότι “η πανδημία είχε αποκαλύψει «τους πιο αδύναμους κρίκους της»”.

«Υπάρχει σαφής, λυπηρός αντίκτυπος στην ποιότητα της περίθαλψης και, στα πιο πιεσμένα μέρη του συστήματος, μια ανησυχητική αύξηση του κινδύνου για την ασφάλεια των ασθενών», γράφει. 

«Είναι πλέον πολύ σαφές ότι το NHS και το σύστημα κοινωνικής μας φροντίδας δεν έχουν επαρκή ικανότητα. 

Το να ζητάμε από το προσωπικό να εργάζεται όλο και πιο σκληρά για να αντιμετωπίσει αυτό το κενό απλά δεν είναι βιώσιμο. 

Ότι χρειαζόμαστε ένα μακροπρόθεσμο, πλήρως χρηματοδοτούμενο σχέδιο εργατικού δυναμικού για να προσελκύσουμε και να διατηρήσουμε το επιπλέον ένα εκατομμύριο προσωπικό υγείας και περίθαλψης , όπως εκτιμά το Health Foundation, θα χρειαστούν έως το 2031».

Ο Τζέρεμι Χαντ , πρώην υπουργός Υγείας, κάλεσε επίσης για δράση, λέγοντας:

«Η πανδημία έχει αναδείξει τις πιέσεις του εργατικού δυναμικού, αλλά δεν ήταν ποτέ νέες.

 Δεν μπορούμε να τα λύσουμε από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά έχουμε ηθικό καθήκον προς το NHS και το προσωπικό φροντίδας να τους κοιτάξουμε στα μάτια μετά την κόλαση των τελευταίων δύο ετών και να πούμε ότι υπάρχει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο.

Υπάρχουν ήδη ένας αριθμός καταπιστεύσεων των οποίων τα επίπεδα νοσηλείας Covid είναι στο 100% της κορύφωσής τους τον Ιανουάριο του 2021.

Αυτό είναι πριν βρεθούν οπουδήποτε κοντά στις τρέχουσες κορυφές τους.

Αυτοί οι οργανισμοί είναι πιθανό να απέχουν 10 ημέρες ή δύο εβδομάδες από την κορύφωσή τους αυτή τη φορά.”

Ανέφερε επίσης ότι κατανοούσε ότι έως και το 40% των οίκων φροντίδας είχαν σταματήσει να λαμβάνουν νέες εισαγωγές την περασμένη εβδομάδα, δυσκολεύοντας τα νοσοκομεία να απαλλάξουν ασθενείς.

Ο Stephen Chandler, πρόεδρος της Ένωσης Διευθυντών Κοινωνικών Υπηρεσιών Ενηλίκων, είπε ότι “η κοινωνική περίθαλψη βρισκόταν σε κατάσταση «εθνικής έκτακτης ανάγκης» επειδή τόσο πολύ προσωπικό ήταν άρρωστο”.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι παρέχονται «ιστορικά ποσά χρηματοδότησης» για τις εκκρεμότητες του NHS και την κοινωνική περίθαλψη”, προσθέτοντας:

«Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται, ωστόσο αυτό δεν μεταφράζεται ακόμη στους ίδιους αριθμούς που χρειάζονται εντατική φροντίδα που είδαμε στα προηγούμενα κύματα. 

Αυξάνουμε τη χωρητικότητα του NHS χτίζοντας επιτόπιους κόμβους Nightingale, καθώς και δημιουργώντας 2.500 εικονικά κρεβάτια όπου οι άνθρωποι μπορούν να νοσηλεύονται με ασφάλεια στο σπίτι».

Οι παρατηρήσεις του Dix σχετικά με τον τερματισμό του μαζικού εμβολιασμού έρχονται καθώς η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) έκρινε ότι δεν χρειάζονταν επί του παρόντος τέταρτες δόσεις, επειδή οι περισσότεροι ηλικιωμένοι που είχαν λάβει αναμνηστικά εξακολουθούσαν να προστατεύονται καλά από το Omicron , τρεις μήνες μετά την έναρξη της αναμνηστικής εκστρατείας .

 Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η προστασία για άτομα άνω των 65 ετών ήταν περίπου 90%, τρεις μήνες μετά από ένα αναμνηστικό εμβόλιο.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του JCVI, καθηγητής Άντονι Χάρντεν, είπε ότι η επιτροπή παρακολουθούσε τον αντίκτυπο του Omicron σε ηλικιωμένους και ευάλωτους σε εβδομαδιαία βάση.

Η 83χρονη Rachel Gershom και άλλοι ηλικιωμένοι χορεύουν σε ένα πάρτι εμβολιασμού στη Νετάνια του Ισραήλ, πριν λάβουν την τέταρτη δόση του εμβολίου.
Η 83χρονη Rachel Gershom και άλλοι ηλικιωμένοι χορεύουν σε ένα πάρτι εμβολιασμού στη Νετάνια του Ισραήλ, πριν λάβουν την τέταρτη δόση του εμβολίου. Φωτογραφία: Ammar Awad/Reuters

Μια συζήτηση εκτυλίσσεται για την τέταρτη δόση.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα που ξεκίνησε τον τέταρτο γύρο εμβολιασμών κατά του Covid , για άτομα άνω των 60 ετών και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που έκαναν το τρίτο τους εμβόλιο πριν από τουλάχιστον τρεις μήνες.

Ο Γκρεγκ Κλαρκ, πρόεδρος της επιτροπής επιστήμης και τεχνολογίας των Τόρις, είπε ότι “θα πρέπει να εξεταστεί η τέταρτη δόση εμβολίου για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας”, προσθέτοντας:

«Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσε ότι ο αντίκτυπος μιας τρίτης δόσης κατά της μετάδοσης του Covid μειώνεται μετά τις 10 εβδομάδες. 

Έτσι, δεδομένων των ελλείψεων προσωπικού στο NHS από την αυτοαπομόνωση και του γεγονότος ότι το προσωπικό του NHS έλαβε το αναμνηστικό του από τα μέσα Σεπτεμβρίου, θα άξιζε το JCVI να εξετάσει εάν μια περαιτέρω δόση θα βοηθούσε στη μείωση των απουσιών μεταξύ του προσωπικού πρώτης γραμμής».

Ο Dix συνέβαλε καθοριστικά στο να βοηθήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες να δημιουργήσουν τα εμβόλια Covid που έχουν μετατρέψει τον κίνδυνο για τους περισσότερους ανθρώπους.

Είπε ότι υποστήριξε την τρέχουσα εκστρατεία ενίσχυσης, αλλά χρειαζόταν μια «νέα στοχευμένη στρατηγική» για να φτάσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε θέση «διαχείρισης του Covid»,  και πρόσθεσε:

«Θα πρέπει να σκεφτούμε πότε σταματάμε τις δοκιμές και να αφήνουμε τα άτομα να απομονώνονται όταν δεν είναι καλά και να επιστρέφουν στη δουλειά όταν αισθάνονται έτοιμα, με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε σε μια κακή περίοδο γρίπης».

Ο Ντιξ τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηρίξει την έρευνα και την ανάλυση του πόσο αποτελεσματικά ήταν τα εμβόλια στην παραγωγή «ανοσίας Β- και Τ-κυττάρων μνήμης» – μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος που αναγνωρίζουν τον Covid – και ιδιαίτερα πώς λειτούργησαν για άτομα άνω των 60 ετών και ευάλωτες ομάδες με υποκείμενες συνθήκες υγείας.

«Έχοντας αυτά τα δεδομένα στα χέρια μας, θα πρέπει να επηρεάσουμε τους κατασκευαστές που έχουν εμβόλια που έχουν δείξει τις πιο ανθεκτικές κυτταρικές αποκρίσεις ώστε να αναπτύξουν ένα εμβόλιο παραλλαγής Omicron και Delta για να καλύψει τις τρέχουσες γενεές μετάλλαξης», είπε, προσθέτοντας:

Ο καθηγητής Paul Moss και ο Covid Η Immunology Consortium είχε παράσχει «εξαιρετικές βάσεις» για αυτό”.

Η καθηγήτρια Eleanor Riley, καθηγήτρια ανοσολογίας και μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ανέφερε:

«Τα πάντα εξαρτώνται από το αν θα εμφανιστεί άλλη παραλλαγή.

Μια τέταρτη δόση, ή ένα δεύτερο αναμνηστικό του υπάρχοντος εμβολίου πιθανότατα δεν πρόκειται να επιτύχει πολλά.

Τα στοιχεία είναι ότι η ανοσία έναντι σοβαρών ασθενειών είναι πολύ μεγαλύτερης διάρκειας.

Η μόνη δικαιολογία για να κάνουμε ένα δεύτερο αναμνηστικό για την πλειοψηφία του πληθυσμού θα ήταν εάν βλέπαμε σαφείς ενδείξεις ότι άνθρωποι, πέντε ή έξι μήνες μετά την αναμνηστική τους, καταλήγουν στο νοσοκομείο με σοβαρό Covid».

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας ανησυχούν επίσης ότι η απορρόφηση του αναμνηστικού εμβολίου τον περασμένο μήνα ωθήθηκε από την επιθυμία του κοινού να μην διαταραχθεί η εορταστική περίοδος τους. 

Τώρα που ο φόβος έχει φύγει, έχει αφαιρέσει μέρος της προσπάθειας για λήψη του εμβολίου.

 “Επιπλέον, υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι ο Omicron είναι πιο ήπιος και λιγότερο ανησυχητικός”, πρόσθεσε ο Simon Williams του Πανεπιστημίου Swansea.

«Ονομάζουμε «παραλλαγή κόπωσης» που μεταφράζεται ως άνθρωποι που λένε «αυτό κάνουν οι ιοί. πρέπει απλώς να συνεχίσουμε τη ζωή μας.

 Δεν είναι υπέροχο από την άποψη της δημόσιας υγείας».

Ωστόσο, η ειδικός σε θέματα υγείας των παιδιών, η καθηγήτρια Helen Bedford του University College του Λονδίνου, προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να συσσωρευτούν σκληροί αντιφλεγμονώδεις ασθενείς με άτομα που έχουν ενοχλητικές αμφιβολίες σχετικά με τη λήψη εμβολίου.

«Αν το κάνετε αυτό, θα χάσετε την ευκαιρία να πείσετε εκείνους που έχουν γνήσιες ανησυχίες, αλλά που θα μπορούσαν να αλλάξουν γνώμη και να εμβολιαστούν. 

Δεν βοηθάει να τους επικρίνεις όλους ότι μιλούν σατανικά».

Σύνδεσμος για το άρθρο:

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο
01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»
30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;
30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας
16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;
12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε