Επιδημίες

Οι θάνατοι από το αλκοόλ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 19% κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Η μεγαλύτερη αύξηση από το 2001 στο Ηνωμένο Βασίλειο
Οι θάνατοι από το αλκοόλ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 19% κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Οι θάνατοι από το αλκοόλ το 2020 αυξήθηκαν σχεδόν κατά 19% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS). 

Συνολικά, 8.974 θάνατοι από κατάχρηση αλκοόλ καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2020.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση ενός έτους από τότε που το ONS άρχισε να συλλέγει αυτά τα δεδομένα το 2001.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των φύλων:

-διπλάσιος  ο αριθμός των ανδρών από  τις γυναίκες, πέθαναν από αλκοόλ.

Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων λόγω του αλκοόλ καταγράφηκε στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Στην Αγγλία, τα West Midlands και τα South West, ανέφεραν τις υψηλότερες αυξήσεις στα ποσοστά.

Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να κατανοήσουμε πλήρως γιατί υπήρξε τόσο σημαντική αύξηση των θανάτων από το αλκοόλ το 2020.

Αλλά αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι ανησυχητικά, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη όσα γνωρίζουμε επί του παρόντος για το πώς η πανδημία άλλαξε τη σχέση μας με το αλκοόλ.

Καταναλωτικές συνήθειες

Η πανδημία και τα σχετιζόμενα lockdown προκάλεσαν αλλαγή στη σχέση πολλών ανθρώπων με το αλκοόλ. 

Αν και οι συνολικές πωλήσεις μειώθηκαν το 2020 λόγω του κλεισίματος των παμπ και των εστιατορίων, σημειώθηκε σημαντική άνοδος στις πωλήσεις αλκοόλ σε σούπερ μάρκετ.

Και ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να έπιναν το ίδιο ή λιγότερο από ό,τι θα έπιναν συνήθως, οι αναφορές από τη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας δείχνουν σχεδόν 59% αύξηση στους ανθρώπους που δήλωσαν ότι έπιναν σε υψηλότερα επίπεδα κινδύνου:

– περίπου 50 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα για τους άνδρες. και,

-35 μονάδες για γυναίκες.

Αυτά τα επίπεδα κατανάλωσης συνδέονται με μια σειρά καταστάσεων , συμπεριλαμβανομένων:

-των καρκίνων,

-των καρδιακών παθήσεων και,

-της ηπατικής ανεπάρκειας.

Πολλοί άνθρωποι άρχισαν επίσης να πίνουν ισχυρές μορφές αλκοόλ (όπως κρασιά ή οινοπνευματώδη ποτά) κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αυτό είναι ανησυχητικό, δεδομένου ότι συνδέονται επίσης με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας όπως:

-ο καρκίνος,

-η στεφανιαία νόσος και,

-η ψυχολογική εξάρτηση.

Υπάρχουν πολλοί περίπλοκοι λόγοι για τους οποίους η πανδημία μπορεί να άλλαξε τη σχέση μας με το αλκοόλ. 

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο αντίκτυπος που είχε η πανδημία στην ψυχική υγεία , με ορισμένους μάλιστα να αποδίδουν την αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ σε εμπειρίες μοναξιάς, κατάθλιψης και άγχους .

Ηλικιωμένος πίνοντας ένα μπουκάλι μπύρα στο σπίτι του.

Προηγούμενη έρευνα μάς δείχνει ότι τα άτομα με κοινές διαταραχές ψυχικής υγείας (όπως η κατάθλιψη και το άγχος) έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν διαταραχή χρήσης αλκοόλ από εκείνους που δεν έχουν. 

Ενώ πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να αντιμετωπίσουν την κακή ψυχική υγεία , αυτή η βραχυπρόθεσμη ανακούφιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμους κινδύνους τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική υγεία. 

Δεδομένης της αύξησης των αναφερόμενων προβλημάτων ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπάρχει πραγματική πιθανότητα να συμβάλουν στον αριθμό των θανάτων από το αλκοόλ.

Μακροπρόθεσμες στρατηγικές

Η τάση αύξησης των θανάτων λόγω αλκοόλ υποδηλώνει την επείγουσα ανάγκη να επενδύσουμε όχι μόνο στη θεραπεία, αλλά και στη θεραπεία των βαθύτερων αιτιών των προβλημάτων με το αλκοόλ – όπως η ψυχική υγεία.

Ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν ειδική θεραπεία για το αλκοόλ έχει μειωθεί από το 2014 – αν και δεν υπήρξε λιγότερη ζήτηση για θεραπεία.

Όμως, οι σημαντικές περικοπές στον προϋπολογισμό τα τελευταία χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα ότι οι εξειδικευμένες υπηρεσίες είναι λιγότερο εξοπλισμένες για να παρέχουν βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται – και οι μεγαλύτερες περικοπές έχουν επίσης παρατηρηθεί σε περιοχές με τα υψηλότερα επίπεδα βλάβης που σχετίζεται με το αλκοόλ .

Τα στοιχεία της έρευνας από το 2020 υποδηλώνουν επίσης ότι υπήρχε ακόμη σημαντική ανάγκη για θεραπεία μεταξύ εκείνων που έπιναν σε επικίνδυνα επίπεδα.

Ωστόσο, πολλοί δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε θεραπεία λόγω αλλαγών στον τρόπο παροχής αυτών των υπηρεσιών λόγω περιορισμών.

Το αλκοόλ αναγνωρίζεται ότι ασκεί σημαντική πίεση στο NHS.

Όμως, ακόμη και στην τελευταία δεκαετή στρατηγική της κυβέρνησης για τα ναρκωτικά – η οποία έχει δεσμευτεί για 780 εκατομμύρια λίρες για εξειδικευμένη θεραπεία για προβλήματα ναρκωτικών – δεν υπάρχουν σχέδια για ενημέρωση αποκλειστικών στρατηγικών θεραπείας για προβλήματα αλκοόλ.

Δεδομένων των τελευταίων δεδομένων από το ONS σχετικά με τους θανάτους που σχετίζονται με το αλκοόλ, υπάρχει πραγματική ανάγκη να διασφαλιστεί ότι υπάρχει μια ειδική στρατηγική θεραπείας και για τα προβλήματα αλκοόλ.

Δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις όσον αφορά την αναστροφή της αύξησης της βλάβης που προκαλεί το αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων.

Ενώ η Σκωτία, για παράδειγμα, έχει θεσπίσει ελάχιστη μοναδιαία τιμολόγηση για το αλκοόλ για να μειώσει τις βλάβες, δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία ότι έχει μειώσει τους θανάτους που προκαλούνται από το αλκοόλ παρά τη μείωση της κατανάλωσης .

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή μια εκστρατεία για τη μείωση του στίγματος που σχετίζεται με την προβληματική χρήση αλκοόλ, η οποία έχει αναγνωριστεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην αναζήτηση βοήθειας.

Ωστόσο, αν και αυτό μπορεί να είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μακροπρόθεσμες στρατηγικές σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο που στοχεύουν στην κατανόηση των παραγόντων κινδύνου για επιβλαβή χρήση αλκοόλ και στην εφαρμογή στρατηγικών που λειτουργούν τόσο στη μείωση της επιβλαβούς χρήσης όσο και στους θανάτους από αλκοόλ . 

Είναι επίσης σημαντικό να παρέχεται εξειδικευμένη βοήθεια σε όσους έχουν πρόβλημα με το αλκοόλ και ότι οι στρατηγικές επιδιώκουν επίσης να αποτρέψουν την ανάπτυξη προβλημάτων.

Τα δεδομένα του ONS έδειξαν επίσης ότι όσοι ζουν στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν βλάβη από το αλκοόλ (συμπεριλαμβανομένων θανάτων) σε σύγκριση με εκείνους που ζουν στις πιο εύπορες περιοχές. 

Η αντιμετώπιση ευρύτερων ζητημάτων ανισότητας –όπως η φτώχεια, η εκπαίδευση, η στέγαση και η ανεργία– είναι κρίσιμης σημασίας για τη μείωση τόσο της πρόσληψης επικίνδυνων επιπέδων κατανάλωσης αλκοόλ όσο και των θανατηφόρων εκβάσεων που αυτή επιφέρει.

Πηγή: https://theconversation.com/alcohol-deaths-up-almost-19-during-the-pandemic-the-greatest-increase-since-2001-170972

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο
01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»
30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;
30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας
16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;
12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε