Επιδημίες

Η Omicron δεν είναι «η ίδια ασθένεια» με τα προηγούμενα κύματα COVID σύμφωνα με Βρετανό επιστήμονα

Άρθρο στην Guardian
Η Omicron δεν είναι «η ίδια ασθένεια» με τα προηγούμενα κύματα COVID σύμφωνα με Βρετανό επιστήμονα
Ορισμένοι επιστήμονες έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι, ενώ το Omicron φαίνεται να είναι πιο ήπιο, είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των νοσοκομείων και οι θάνατοι θα μπορούσαν να αυξηθούν γρήγορα χωρίς παρέμβαση. 
“Το Omicron δεν είναι η ίδια ασθένεια που βλέπαμε πριν από ένα χρόνο και τα υψηλά ποσοστά θανάτων από COVID στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πια ιστορία», δήλωσε κορυφαίος ανοσολόγος.

Ο Sir John Bell, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και σύμβουλος της κυβέρνησης για τις βιοεπιστήμες, είπε ότι:

Παρόλο που οι νοσηλείες αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες καθώς το Omicron εξαπλώνεται στον πληθυσμό, η ασθένεια φαίνεται λιγότερο σοβαρή και πολλοί άνθρωποι περνούν σχετικά μικρό χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο.

Λιγότεροι ασθενείς χρειάζονταν οξυγόνο υψηλής ροής και η μέση διάρκεια παραμονής μειώθηκε σε τρεις ημέρες”, είπε.

Αρκετοί επιστήμονες επέκριναν την απόφαση της κυβέρνησης να μην εισαγάγει περαιτέρω περιορισμούς για τον Covid στην Αγγλία πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς , με ορισμένους να την περιγράφουν ως «τη μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ επιστημονικών συμβουλών και νομοθεσίας» από την αρχή της πανδημίας.

Έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι, ενώ η παραλλαγή Omicron φαίνεται να είναι πιο ήπια, είναι εξαιρετικά μεταδοτική, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των νοσοκομείων και οι θάνατοι θα μπορούσαν να αυξηθούν γρήγορα χωρίς παρέμβαση.

Ο διευθύνων σύμβουλος του NHS Providers, Chris Hopson, είπε ότι δεν είναι ακόμη σαφές τι θα συμβεί όταν τα ποσοστά μόλυνσης στους ηλικιωμένους αρχίσουν να αυξάνονται. 

«Είχαμε πολλή ανάμειξη μεταξύ των γενεών κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, οπότε όλοι περιμένουμε ακόμα να δούμε, θα δούμε έναν σημαντικό αριθμό αυξήσεων όσον αφορά τον αριθμό των ασθενών που εισέρχονται στο νοσοκομείο με σοβαρή ασθένεια που σχετίζεται με το Omicron», είπε στο BBC Breakfast.

Οι απουσίες προσωπικού του NHS που προκαλούνται από την ανάγκη απομόνωσης στο Omicron προκαλούν επίσης πίεση στην υγειονομική υπηρεσία, με τους ειδικούς να προβλέπουν ότι έως και το 40% του προσωπικού στο Λονδίνο θα μπορούσε να είναι εκτός λειτουργίας σε ένα «χειρότερο σενάριο» .

«Βλέπουμε τώρα μια σημαντική αύξηση στο επίπεδο των απουσιών προσωπικού και αρκετοί από τους διευθύνοντες συμβούλους μας λένε ότι πιστεύουν ότι αυτό πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερο πρόβλημα και μεγαλύτερη πρόκληση για αυτούς από ό,τι απαραίτητα ο αριθμός των ανθρώπων έρχονται που χρειάζονται θεραπεία λόγω του COVID», είπε ο Hopson.

Ο George Eustice, ο γραμματέας περιβάλλοντος, είπε ότι η κυβέρνηση κρατά το επίπεδο των εισαγωγών στα νοσοκομεία COVID υπό «πολύ στενή εξέταση».

Αναγνώρισε ότι τα ποσοστά μόλυνσης από τη νέα παραλλαγή Omicron αυξάνονται, αλλά είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν είχε ως αποτέλεσμα το ίδιο επίπεδο εισαγωγών στα νοσοκομεία με τα προηγούμενα κύματα.

«Υπάρχει πρώιμη ενθάρρυνση από όσα γνωρίζουμε στη Νότια Αφρική ότι έχετε λιγότερες νοσηλείες και ότι ο αριθμός των ημερών που μένουν στο νοσοκομείο εάν πάνε στο νοσοκομείο είναι επίσης χαμηλότερος από ό,τι σε προηγούμενες παραλλαγές», είπε στο BBC.

«Αυτή τη στιγμή δεν πιστεύουμε ότι τα στοιχεία υποστηρίζουν άλλες παρεμβάσεις πέρα ​​από αυτό που έχουμε κάνει. 

Αλλά προφανώς πρέπει να το διατηρήσουμε υπό πολύ στενή αναθεώρηση, γιατί αν συμβεί ότι αρχίσαμε να βλέπουμε μεγάλη αύξηση στις νοσηλεύσεις, τότε θα πρέπει να δράσουμε περαιτέρω».

Ο Τζον Μπελ είπε στο σημερινό πρόγραμμα του BBC Radio 4:

«Οι φρικτές σκηνές που είδαμε πριν από ένα χρόνο με τις μονάδες εντατικής θεραπείας να είναι γεμάτες, πολλοί άνθρωποι να πεθαίνουν πρόωρα, αυτό είναι πλέον ιστορία, κατά την άποψή μου, και νομίζω ότι πρέπει να είμαστε διαβεβαιωμένοι ότι αυτό είναι πιθανόν να συνεχιστεί».

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των πολλαπλών κυμάτων του COVID, συμπεριλαμβανομένων των Delta και Omicron, «η συχνότητα της σοβαρής ασθένειας και του θανάτου από αυτή την ασθένεια ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει από τότε που όλοι εμβολιασθήκαμε».

Στην συνέχεια είπε ότι οι ήσυχοι δρόμοι τις τελευταίες δύο εβδομάδες έδειξαν ότι οι άνθρωποι ήταν «αρκετά υπεύθυνοι» όσον αφορά την προστασία τους από τον ιό.

Μιλώντας μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης τη Δευτέρα ότι δεν θα εισαγάγουν άλλους περιορισμούς για τον COVID φέτος, ο Simon Clarke, αναπληρωτής καθηγητής κυτταρικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Reading, προειδοποίησε ότι τα τελευταία δεδομένα ήταν ελλιπή.

Προειδοποίησε ότι τα τελευταία στοιχεία για τα κρούσματα δεν περιελάμβαναν δεδομένα για δείγματα που ελήφθησαν μεταξύ Παραμονής Χριστουγέννων και Boxing Day και ότι θα καταστεί σαφές πώς ο ιός είχε μετακινηθεί στον πληθυσμό κατά την περίοδο των Χριστουγέννων την επόμενη εβδομάδα περίπου.

«Ενώ κανείς δεν θέλει να ζει υπό αυστηρότερους ελέγχους, το κοινό πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι εάν καταλήξουμε σε ένα σημαντικό πρόβλημα νοσηλειών και μαζικής ασθένειας, θα είναι χειρότερο από ό,τι αν οι αρχές είχαν δράσει νωρίτερα», είπε.

Μιλώντας την Τρίτη, ο Πολ Χάντερ, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, είπε ότι τα άτομα με COVID θα πρέπει τελικά να έχουν τη δυνατότητα «να συνεχίσουν την κανονική τους ζωή» όπως θα έκαναν με ένα κοινό κρυολόγημα.

«Αυτή είναι μια ασθένεια που δεν φεύγει. 

Τελικά, θα πρέπει να αφήσουμε τους ανθρώπους που είναι θετικοί με τον COVID να κάνουν την κανονική τους ζωή όπως θα έκαναν με οποιοδήποτε άλλο κρυολόγημα», είπε στο BBC Breakfast.

«Αν οι κανόνες αυτο-απομόνωσης είναι αυτοί που προκαλούν τον πόνο που σχετίζεται με τον COVID, τότε πρέπει να το κάνουμε ίσως νωρίτερα παρά αργότερα.

Ίσως όχι ακριβώς ακόμα».

Ο Χάντερ είπε ότι ο COVID  θα θεωρηθεί μια μέρα ως αιτία του κοινού κρυολογήματος και δεν θα δικαιολογούσε την αναφορά καθημερινών αριθμών κρουσμάτων. 

«Μόλις περάσουμε το Πάσχα, ίσως, τότε ίσως θα πρέπει να αρχίσουμε να κοιτάμε τη μείωση, ανάλογα φυσικά με το ποια είναι η ασθένεια εκείνη την εποχή», είπε.

Πηγή: https://www.theguardian.com/world/2021/dec/28/omicron-is-not-the-same-disease-as-earlier-covid-waves-says-uk-scientist

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού